Lightbox

Point Roberts, Washington
Builder
  • HB Hansen Construction
Photographer
Location
  • Point Roberts, Washington
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 1650
  • Designed as a home and studio for a photographer and his young family, Lightbox is located on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. The densely-forested site lies beside a 180-acre park that overlooks the Strait of Georgia, the San Juan Islands and the Puget Sound. 

    Having experienced the world from under a black focusing cloth and large format camera lens, the photographer has a special fondness for simplicity and an appreciation of unique, genuine and well-crafted details. 

    The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilizing simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials such as exposed wood two-bys that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminum window system of standard glazing units uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.
     

    Accessed from the west on a sloped boardwalk that bisects its two contrasting forms, the house sits lightly on the land above the forest floor.

    A south facing two-story glassy cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin wooden box stained black with a traditional Finnish pine tar coating. Narrow apertures in the otherwise solid dark wooden wall sharply focus the vibrant cropped views of the old growth fir trees at the edge of the deep forest. 

    Lightbox is an uncomplicated yet powerful gesture that enables one to view the subtlety and beauty of the site while providing comfort and pleasure in the constantly changing light of the forest.

    Bohlin Cywinski Jackson uploaded Lightbox through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    The cedar siding was treated with an Auson Black Pine Tar Stain. Photo 5 of Lightbox modern home

    The cedar siding was treated with an Auson Black Pine Tar Stain.

    Floors are concrete on the lower level and exposed wood car decking is used on the upper floor. Photo 6 of Lightbox modern home

    Floors are concrete on the lower level and exposed wood car decking is used on the upper floor.

    The feeling of being enveloped in the forest is heightened by windows that extend a couple of inches above the slightly dropped hemlock ceiling. This space was originally going to contain the master bedroom until the Owner realized that the view—and the feeling of being in a treehouse—was too magical to waste on a room used for sleeping. Photo 8 of Lightbox modern home

    The feeling of being enveloped in the forest is heightened by windows that extend a couple of inches above the slightly dropped hemlock ceiling. This space was originally going to contain the master bedroom until the Owner realized that the view—and the feeling of being in a treehouse—was too magical to waste on a room used for sleeping.

    Shelving is crafted from resawn timbers and much of the furniture and fixtures were found during the Owner's travels, such as the antique Pittsburgh Mercury Lamp hanging in the Dining Area. Photo 9 of Lightbox modern home

    Shelving is crafted from resawn timbers and much of the furniture and fixtures were found during the Owner's travels, such as the antique Pittsburgh Mercury Lamp hanging in the Dining Area.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.