Feigen House

Steiermark, Österreich
Location
  • Steiermark, Österreich
  • Year
  • 2011
  • A house and two of the wooden huts typical for the area made up the original group of buildings that was the basis for our project; one hut had been converted to a guest house by the previous owners, the other was used as a shed. The brief asked for an adaption of the existing house (originally planned for two people) for use by a family with three children, for an additional guest room and for the building of a new carport. Our strategy was to work on the existing ensemble, defined by the traditional building typology of the area, by selective interpretations and additions. We refer to these elements scattered among the old buildings as 'house satellites'. The façade cladding in the untreated larch boards typical of the area as well as the color change it will undergo relative to its orientation – to a brownish black on the south and a silvery grey on the north – are part of the overall material and color concept.

    the ‘VogelHaus’ (bird house) _ The original covered entrance was replaced by a new staircase – called the ‘VogelHaus’ (bird house). The space of the old staircase is now occupied by a library/guest room on the ground floor and by a bedroom on the first floor. On the inside the new staircase entangles the spaces of the old building, while on the outside it was designed to appear as a separate volume, leaving the appearance of the old house intact. A second entrance connected to a bridge organizes the house into two autonomous units and facilitates access in snowy winters.

    the ‘RaumMöbel’ (space-furniture) _ The old bathroom on the first floor was subdivided and the surrounding open space organized into three additional sleeping areas with very different atmospheres by two pieces of space-furniture. The individual areas can be separated completely by mobile elements. This way, in addition to the old bedroom and bathroom, three kid's bedrooms and a bathroom found space on the first floor. The pieces of space-furniture are simply placed on the floor and could/can be removed once the kids are grown and move out.

    Marie-Therese Harnoncourt-Fuchs uploaded Feigen House through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Feigen House Photo  of Feigen House modern home

    Feigen House

    Feigen House Photo 2 of Feigen House modern home

    Feigen House

    Feigen House Photo 3 of Feigen House modern home

    Feigen House

    Feigen House Photo 4 of Feigen House modern home

    Feigen House

    Feigen House Photo 5 of Feigen House modern home

    Feigen House