E20

Pliezhausen, Baden-Württemberg, Germany
Publications
  • Location
  • Pliezhausen, Baden-Württemberg, Germany
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 2777
  • Lot Size
  • 4047
  • This project page was created by community member Leibal

    E20 Residential House is a minimal home located in Pliezhausen, Germany, designed by Steimle Architekten. The striking residence, a monolith designed of insulating concrete is located on a quiet street with little traffic in the village of Pliezhausen, a good 30 km south of Stuttgart. Facing the street, the new building presents only a few openings cut deeply into the solid concrete shell. While the crystal-shaped house still relates to the existing built context due to its parallel elongated sides, it contrasts distinctly with the neighboring buildings by virtue of the tapered ends formed by its shorter sides. It is this oblique arrangement of the facades that enables the building to open out to the surrounding outdoor spaces and to offer its inhabitants unexpectedly expansive views in the distance. A conventional gable roof and the gently rising terrain reinforce the angular, sculptural effect of the house, which is designed on a hexagonal ground plan.

    Upon entering the house through its entrance cut deep into the concrete mass, you first reach the garden room. From here, a single-flight stair leads up to the residential level. The quite narrow and high entrance area morphs into a space that opens upward but is clearly bounded by the multiple folds of the roof form: as you move through the house, constriction and expansion, enclosure and openness enter into an exciting, constantly shifting dialogue. The window openings set horizontally into the 50 cm thick concrete shell create a framed view of the surrounding, gently undulating landscape. All the rooms of the house correlate with its crystalline form: the trapezoidal layout of the walls yields a diversity of new spatial relationships that have a special character induced by the upward-sloping ceiling surfaces. The individual rooms for the children and the parents lie directly adjacent to the living space and, as opposing parallelograms, divide the open floor plan into zones for the kitchen and the dining area. The result is a sensuous, atmospherically dense place of dwelling. In its minimalism and robustness, the insulating concrete is a monochrome, massive shell that defines the essence of the house both inside and outside. Outside, thanks to the rough-sawn wooden board formwork, the concrete has the appearance of a solid, lively textured, and protective enclosure. Inside, the folded concrete surfaces are smooth by design and contrast with the warm hues of the solid oak fixtures.

    Kitchen

    Photo Courtesy of Leibal

    Dining table with Eames Eiffel

    Photo Courtesy of Leibal

    Living area with fireplace

    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal

    Staircase

    Photo Courtesy of Leibal

    Kitchen island

    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal

    Main living area

    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal

    Front facade

    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal

    Garage

    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal
    Photo Courtesy of Leibal

    Bedroom

    Photo Courtesy of Leibal
    Posted By
    Leibal
    @leibal
    Covering unique and minimalist designs in regards to architecture, interiors, furniture, and products. Visit us at www.leibal.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.