The Cut Out House is a 2500 square foot, three bedroom complete remodel of a Victorian built over a century ago and previously untouched since the 1920s.
In order to create a modern home, the existing interior structure had to be completely reorganized. We reversed the original flow, turning the back of the site into the main living area. Each floor is placed between three slots so that the home connects vertically rather than horizontally. Traditional Victorian homes often are poorly lit and are disconnected from floor to floor but by suspending floors, there is brightness and fluidity throughout the Cut Out House. In this exceptionally narrow lot (65 feet x 25 feet), solar orientation and natural light diffusion were paramount for making sure the home felt warm and open. In order to maximize the small footprint of the house, the ground floor was excavated at the rear extension. The back façade, which is tilted at 9 degrees, is built of a custom field-glazed steel frame with insulated glass. The angle over two stories–a canted facade–maximizes space and square footage in the house. By reconceptualizing the entire space itself and reversing the program orientation of the home, a traditional house is reinvented.

Fougeron Architecture uploaded Cut Out House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Rear facade

Office

Living Room

Living room / Kitchen

Dining room

Kitchen

Stairs

Stairs

Stairs

Central cabinet

Kids bedroom

Kids bedroom

Kids bathroom

Master bedroom

Master bedroom

Master bathroom

Rear facade at night

Rear facade at night

Interior Design
Photographer
Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 2500