Covered Tennis Court complex

Corning, New York
Location
  • Corning, New York
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Industrial
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 10000
  • Bedrooms
  • 1
  • Full Baths
  • 1
  • This project page was created by community member Austin+Mergold

    George Hascup / Austin+Mergold Architecture, Landscape, Interiors
    Elwyn & Palmer Structural Engineers

    Miller Tilling General Contractor

    Bilyana Dimitrova Photography

    The project began as a covered tennis court. When it was discovered that local zoning prohibits sports facilities in the neighborhood, the decision was made to create a compound that connects with existing main house visually, and becomes a guest lodging, a garage, a work/storage building, and a tennis court. The challenge was to “dissolve” nearly 8000sf of tennis court and its required 22ft ceiling clearance in the rolling hills over Corning. Half-way through the project when all structural steel was already ordered, the client chose to change the program of the guest longing and eliminated a 2nd story. Rather than scrapping already fabricated steel, the architects proposed to re-use it as repurposed structural material for the storage tower and the garage, and as decorative interior elements – benches, screens, shelves.

    Each building in this ensemble is, essentially a barn, sharing basic structural and cladding characteristics with various barn typologies found in the area. Yet each building also became a testing ground in how these characteristics can be varied to accommodate particular programs or uses. Each structure in this barn family is clearly related to each other, yet they are different in their individual expression. Like a good old barn that can be recycled to create a new one, the designed and pre-fabricated guest house steel yielded 3 separate structures. The environmental sustainability of the tennis court is also inherent in its barn roots – the earth sheltered, naturally ventilated, green-roofed, heavily insulated and day-lit structure is kept warm in the winter with hydronic floor heating and cooled in the summer by natural cross-ventilation and thermal mass of its concrete walls and floor.

    view from Main House

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    inside the courtyard

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    interior of Guest House

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    interior of Tennis Court from mezzanine

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    interior of Tennis Court from mezzanine

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    stair up to mezzanine from Tennis Court

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    Tennis Court

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    Tennis Court, interior

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    Tennis Court, south and west facade

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    courtyard between Tennis Court and Guest House

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    south facade

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    site plan showing Main House by George Hascup (upper right) and Tennis Court/Guest House (lower left) by Hascup/Austin+Mergold

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    ground floor plan

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    cellar & court level plan

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    cross- and longitudinal sections

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    north and south elevations

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    west and east elevations

    Photo Courtesy of Austin+Mergold

    landscaping plan

    Photo Courtesy of Austin+Mergold
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.