BLK_LAB

Seattle, Washington
Location
  • Seattle, Washington
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 5430
  • Bedrooms
  • 5
  • Full Baths
  • 3
  • Growing families in the booming city of Seattle face several challenges when contemplating building a home; increasing competition for real estate, the densification of the city and a desire to do more with less are compelling influences. BLK_LAB was designed for a growing family that wants to be urban, living a more compact indoor/outdoor lifestyle while reducing its carbon footprint.

    The overall design of the BLK_LAB residence takes these challenges and notions of the northwest lifestyle head on. The owners, he’s the founder of Patano Studio Architecture and she’s a clinical neuropsychologist, worked together as any architect/client relationship would; a list of needs and wants was evaluated against the project budget. The needs and wants are negotiated and prioritized as the budget was finalized with the general contractor, and a project was born.

    Built on the original foundations of the 1953 house the spatial organization creates light filled loft-like spaces in a compact urban form. The owners wanted to include an ADU unit downstairs for flexibility and possibilities. Upstairs wanted to be an indoor/outdoor example of living, a staple of life in the Pacific Northwest, integrated into the projects design with a series of new patios and terraces on the south and east sides of the structure. These new spaces created extensions to, and access from, adjacent spaces. A central stair well connects all three levels and is vital to the natural ventilation strategies of the house and funnels natural light deep within.

    The project is a combination of thoughtfully placed windows for passive solar and an advanced thermal envelope. The stud cavities are insulated with cellulose. This densely packed material, with an 85% postconsumer recycled content, fills each cavity while allowing the wall to breath.

    Heating is augmented with radiant floors and cooling is a combination of operable fiberglass windows and a centrally located stair allowing air to naturally circulate and ventilate. Locally sourced larch was used extensively on the project. On the exterior, the vertical larch siding boards were fastened with stainless steel nail over a proprietary moister barrier allowing ventilation while preventing water intrusion. On the interior larch was used both as stair treads and vertical screens that filter natural light, defining space and providing privacy. Additionally the vertical dividers allow the flow of air though multiple layers of the building. Overall a sense of openness and light is apparent throughout BLK_LAB at all times of the year.

    Patano Studio Architecure uploaded BLK_LAB through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Modern home with rooftop, front yard, attached garage, casement window type, exterior, outdoor, boulders, trees, hardscapes, and concrete patio, porch, deck. Photo  of BLK_LAB
    Modern home with front yard, side yard, trees, garden, slope, boulders, raised planters, concrete patio, porch, deck, casement window type, doors, and exterior. Photo 2 of BLK_LAB
    Modern home with front yard, slope, trees, boulders, hardscapes, concrete patio, porch, deck, side yard, doors, exterior, and sliding door type. Photo 3 of BLK_LAB
    Modern home with laminate cabinet, engineered quartz counter, porcelain tile floor, pendant lighting, wall oven, living room, accent lighting, gas burning fireplace, and sofa. Photo 4 of BLK_LAB
    Modern home with laminate cabinet, pendant lighting, porcelain tile floor, engineered quartz counter, ceiling lighting, accent lighting, drop in sink, metal railing, wood tread, and hallway. Photo 5 of BLK_LAB
    Modern home with chair, sofa, ceiling lighting, accent lighting, porcelain tile floor, standard layout fireplace, gas burning fireplace, table, wood tread, metal railing, windows, and casement window type. Photo 6 of BLK_LAB