Barretts Grove

London, England, United Kingdom
Location
  • London, England, United Kingdom
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • This project page was created by community member Webb Yates Engineers

    This new residential building is slotted into a Victorian terrace in Dalston. It takes the form of six storeys of flats above ground as well as a single storey basement flat with lightwells to the front and rear. The three main structural materials used are left exposed to striking effect; the masonry exterior cladding, the interior cross-laminated timber (CLT) panels and the reinforced concrete slabs in the basement.

    The architect’s scheme was to create a building with simple but creative materiality. For this reason the structural materials were selected to facilitate their being exposed. The basement box was reinforced concrete to form a solid foundation for the building and then CLT was selected to enable a fast construction programme for the superstructure. With the masonry used as cladding and load-bearing walls in the basement, insulation could be wrapped around the structure and hidden, leaving the structure exposed inside.