Collection by INTERSTICE Architects

Minna Street DREAM:shop

Like
Comment
Share

This project is as a minimalist “open-ended” event space for an avid maker-client and his creative partners to experiment and ideate. Located in the central Mission of San Francisco, this simple plywood lined tube serves as a hybrid space for office, event space, laboratory and workshop all organized around a single three level vertical service core of reclaimed myrtle Wood. The unencumbered volume integrates circulation, aperture, glazing and high performance systems to prioritize flexibility and future change.

The original Auto repair garage building was mostly demolished to allow the new generously “open” (both formally and programmatically) tube-like volume to connect the street to a private outdoor rear-yard workspace at the rear of the site. Maximizing glazing on both ends allowed for natural light and passive cross ventilation, including a fully retractable skylight at its core where one can access the native meadow roof garden.

This core vertically consolidates all the functions of mechanical room, wet-lab, kitchen and bathrooms within a three level column. Accessed by a sculptural twisting stair, the service “column” allows the mezzanine office to be isolated from the workshop volume with glass curtains at two strategic locations. The smooth glass Street Façade de-materializes the dense urban fabric in which it is inserted, creating a shimmering void reflecting the sky by day and a glowing interior by night, while seamlessly integrating both vehicular and pedestrian access from Minna Street.

Walls and ceilings are laid out in a rational full sheet plywood pattern to minimize waste. Light tracks are introduced into the joints in a randomized pattern to allow flexibility of future program possibilities and a myriad of light types, from orient-able spots, floods, pendants and line voltage theatrical spots, to plug-in projectors and accessories. Six oversized dimmable high intensity industrial fluorescent fixtures float like balloons in the prismatic void – an unencumbered volume which integrates circulation, aperture, glazing and high performance systems to prioritize flexibility and future change all within a clearly defined space that breathes natural light in constant dialogue with the suns and the ever changing seasons.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in