Collection by Tiffany Chu

"I Live in an Alvar Aalto"

Like
Comment
Share

Thrusting its sinuous brick curves towards the Charles River, Baker House is one of only two Alvar Aalto works on this side of the Atlantic. As school gets underway, 300 students every year at MIT have the chance to sleep, eat, study, and play within the walls of this mid-century modernist masterpiece. For the second part in a series of glimpses inside unconventional spaces on campus, we talk to Jean Li, a four-year resident and an official architecture tour guide of Baker House.

Jean's room is a Pie, which is also the largest room in the entire dorm.
A pleasant walk up six flights of stairs.
A dorm-row-side view of Baker House during the dark depths of Boston winter.
A view of the two-story dining hall and atrium.
The wooden pole is the center spoke for the surrounding shelves, and divides 'sleeping space' from 'work...
The second dining level, which is better-lit and boasts a view of the Charles River and a ceiling detailed with maple...
An exterior view of the cantilevered staircases that run up and down the north side of the building.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.