Firehouse Conversion

Like
Comment
Share

The two-story 19th century structure was originally built as a firehouse in the Williamsburg section of Brooklyn, New York. There were sleeping quarters on the 2nd floor and horses and buggies on the ground floor. The structure on the ground floor received an early 20th century upgrade to support the weight of trucks. The building is featured in a scene in the classic novel, "A tree Grows in Brooklyn". The firehouse was shuttered in the 1970's, fell into disrepair and was eventually adopted as sculptor's studio.

The current owner, a photographer, purchased it from the sculptor in a mostly dilapidated state ( the roof was falling apart and there were no fire man poles left). The project included the conversion of the ground floor oversized garage into a private photo studio and gallery space, the second floor into living spaces for the owner, bedrooms for his two college bound daughters and a third story penthouse was added which includes the master suite, a lounge and a rooftop garden.

The main objective of the project was to achieve a balance of privacy and natural light. This is most apparent in the case of a light well which penetrates the house from the new third floor roof down to the center of the second floor, washing the kitchen in daylight. A bridge passes through this sky lit space and connects the lounge to the master bedroom suite.

The walled-in rooftop garden is configured to wrap around the corner of the penthouse to allow for rooftop strolls which allow for passing in and out of the house, into the open air, without sacrificing privacy.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in