Collection by Erika Heet

Double Time: Bungalow Redux

Like
Comment
Share

Upon the birth of their first child, artist Stas Orlovski and food stylist Alise Arato felt that their 700-square-foot 1930s bungalow in the Mar Vista area of Los Angeles was too small to accommodate their growing family, and hoped to double their space. They considered remodeling, but architect Kevin Oreck, who had already reworked a four-car garage on the property into an art studio for Orlovski, helped them realize the need for a total rebuild. “It was a nondescript, dumpy bungalow, and we all quickly came to the conclusion to just tear it down,” says Oreck.

After the studio was completed, says Orlovski, “the next step was to build a modern house utilizing honest, simple materials—concrete, glass, metal and plywood. At the same time, it was important for the house to not be too precious.” The couple also wanted a total of three bedrooms and two baths and a highly functional kitchen, and they planned on utilizing solar power. Oreck answered with a 1,500-square-foot open-plan house that utilizes natural light and ensures privacy, one that could forego an HVAC system in favor of natural ocean breezes and solar-powered water heating. “One of our favorite aspects of the new house is that we utilize every square inch of it each day,” says Orlovski. “There is absolutely no wasted space.”

To see more images from the project, please visit the slideshow.

Floor-to-ceiling windows line the entrance facade of the house, whose front door is tucked around the edge of the...
The front door of the old house directly faced the street; to introduce a better transition, Oreck pivoted the new...
Oreck incorporated a pitched ceiling to allow light in from all sides, and added, beyond the series of structural...
âI always design kitchens that allow people to work with lots of space for friends to stand without being in the way,â...
The architect incorporated bar seating and shelf space in the dining room, and placed small vertical windows on one...
The master bedroom leads to the patio and art studio.
Oreck placed the master bedroom window high enough for complete privacy, and added awning windows for a cross breeze.
One of Orlovskiâs collages hangs in the third bedroom/office, which is lit naturally from above and furnished with...
Oreck used the same ply he used throughout the rest of the house for the master bathroom, which has dual sinks for the...
Orlovski and Aratoâs son at work in dadâs studio, to which the architect added a large, roll-up door that when raised,...
The site plan showing the original house, at right nearest the street, a small garage and the converted art studio, at...
The new house begins at roughly the same point at the front of the lot, but now extends farther back, toward the new...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.