A Green-Roofed Maine Home Rises Above a Limited Footprint

A Green-Roofed Maine Home Rises Above a Limited Footprint

By Veronica Maldonado / Photos by Jeff Roberts
After an unexpected disaster, a homeowner takes a rebuild into his own hands (literally).

Engineer and designer Tom West was in the middle of a cross-country flight to compete in a professional car race in Florida when he felt struck with inspiration. "One of my most prolific design times is when I’m halfway through a flight," he explains. "I woke up and started sketching the house I wanted to have someday." Upon landing, Tom received some unexpected news: his home burned down.

Whipplewood’s North facade. "There’s always people coming out to the house to hang around and be on the water. It was a house for one person, but it had to have a lot of social space—that was the idea with the cantilever decks and all the glass," explains architect Eric Sokol.

The dining area, with furniture built by homeowner Tom West.

Despite the tragic circumstances, Tom seized the opportunity to finally realize his dream home and began putting together a collection of sketches and inspirations. With his background in engineering and collaborative experiences making large-scale sculptures at Burning Man throughout the years, Tom quickly formed a working relationship with architect Eric Sokol, principal at Winkelman Architecture.

When the time came to start construction, Tom and Sokol shopped around for contractors—but as Tom explains, "I realized the only way I was going to be able to afford to do this was if I general contracted it myself." Enlisting the work of his manufacturing company and fellow designer friends, Tom embarked on the task of building his home, Whipplewood.

Planted roofs help tie the home into the surroundings, and as Sokol explains, "they’re fantastic for mitigating runoff."

One of the first things the team needed to deal with was the site itself; thanks to Maine’s strict waterfront building restrictions, the available construction space was a long, thin strip on a steep incline, dotted with hundred-year old trees. "In this day and age, we have the capability to take trees down, blow up ledges, move hillsides and everything to accommodate for us," explains Sokol, "but in this case we wanted the house to accommodate the landscape, not the reverse."

First came the foundation—a concrete pour Sokol calls "the most ambitious part of the whole build." While foundations usually take a few weeks to build, exposed concrete compounded with sloping terrain caused the foundation to take all of four months—over a third of the entire build time.

A southern view shows the exposed concrete foundation and entrance bridge. "As you approach and enter, the front door is at the top," explains Sokol. "It’s a three-story house with the entrance on the third story, and the master bedroom in the basement—it’s sort of upside down."

Due to the limited space, plans took a vertical direction focused on maximizing square footage while minimizing the home’s footprint. Central to the vertical plan is the story-spanning wooden spiral staircase. "If we’d done a conventional staircase, it would have eaten up 20% of that area or something—too much," explains Sokol. "By doing this small-diameter spiral staircase, we were able to maximize the usable area of the house."

The home’s centerpiece spiral staircase connects all three levels. Designed by Tom on Solidworks, the blanks were cut in a friend’s woodshed and later assembled on-site.

Made of salvaged antique pine, the spiral staircase is of Tom’s design. "I was trying to get a model where I could use the same identical piece over and over again," he explains. Thanks to modeling software and the help of fellow "burner" Nick Fournier, the team was able to design, cut, and install the stairs over the course of about a month. The trick, explains Sokol, "was balancing the design elements—getting that spiral staircase to be interesting. It had to be nice to look at, because it’s central in every room, but also very comfortable, and easy to use to go up and down."

The staircase intersects the living room next to a wood-burning hearth by Andrew White.

Besides the staircase, the house’s other large-scale design feature is the suspended bridge entrance, which was designed and constructed by Tom. The idea stemmed from necessity—there’s no need to deal with an icy hillside if you avoid it altogether. "As you walk across it, you look toward the lake first, and then you turn back and get introduced to the house," he says of the bridge’s curving lines.

Shop the Look
Cane-Line Parc Rocking Chair
The Parc rocking chair is made of teak, designed by the Danish design duo Foersom & Hiort-Lorenzen MDD. The chairs are all "bodyfitted" so they follow the shape of the body and are extremely comfortable.
Thayer Coggin Drum Side Table
“Furniture that is too obviously designed,” said Milo Baughman, “is very interesting, but too often belongs only in museums.” While we could certainly see his Drum Table (1970s) in a museum, it would earn its place there for its simplicity and lack of unnecessary ornamentation.

The suspension bridge entrance. "You’re sort of suspended over the landscape, walking over all these rhododendrons and stones and shrubs and trees that are below you," says Sokol. "You’re kind of up in the treetops, and that’s how you arrive at the house."

The brunt of Tom and Sokol’s design choices have the future in mind, as Sokol explains: "The long-term vision for this house is that in 10 years...the landscape around the house will sort of encroach on it and soften the line between the house and the site, and the occupants and nature. That’s our goal."

An exterior elevation shows the Whipplewood house’s slope. 

Related Reading:

An Artist Builds a Wooden Home That Lets Nature Be the Boss 

This Minimalist Home in Maine Channels the Spirit of a Scandinavian Cottage

Project Credits: 

Architect of Record: Eric Sokol, Winkelman Architecture

General Contractor: Tom West

Structural Engineer: Albert Putnam, Albert Putnam Associates

Civil Engineer: Albert Frick Associates

Landscape Design: Gnome Landscapes

Lighting Design: Tim Staples, TRS Lighting

Stair Fabrication: Nick Fournier

Build and Framing: Jim Macomber

Save
Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample