Before & After: A 19th-Century Row House Becomes a Boho Newlyweds’ Nest
View Photos

Before & After: A 19th-Century Row House Becomes a Boho Newlyweds’ Nest

Add to
Like
Share
By Lucy Wang
A couple in Lancaster, Pennsylvania, leap right into the renovation of an 1898 row house after their honeymoon.

When newlyweds Hailey Stoner and Jeremie Patrick returned from their honeymoon, they immediately moved into their new house—even though it was still in the middle of renovations. For three months, the couple endured daily construction and a lack of a working kitchen as they placed their faith in Chris and Claude Beiler, a pair of self-taught designers and the founders of the real estate agency Chris & Claude Co.

Hailey Stoner and Jeremie Patrick pictured with their dog in their new kitchen. The 1,800-square-foot house has four bedrooms, but the couple plan on waiting to renovate the other three.

Hailey Stoner and Jeremie Patrick pictured with their dog in their new kitchen. The 1,800-square-foot house has four bedrooms, but the couple plan on waiting to renovate the other three.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Chris and Claude not only found and helped with the purchase of the house—a late 19th-century rowhome fixer-upper—but were also tasked with designing the master suite in the attic as well as the kitchen and dining area on the first floor.

"They were so brave," laughs Claude, noting that the newlyweds planned their wedding and home renovation at the same time. "They lived out of one bedroom and a tiny bathroom while our crew ran in and out of the attic and first floor every single day. They were crazy, and they admit it, but at least they’ve got a great story to tell their kids and a beautiful home to show for it."

Before: Dining Room

Before: the hardwood floors were previously covered in carpeting, which Claude and Chris later removed. All the walls  seen in this picture were removed during the renovation.

Before: the hardwood floors were previously covered in carpeting, which Claude and Chris later removed. All the walls seen in this picture were removed during the renovation.

After: Dining Room

Chris and Claude Beiler tore down the wall that divided the kitchen and dining room. A West Elm light fixture hangs over the dining table; reclaimed timber ceiling beams and trim lend a sense of warmth to the interior.

Chris and Claude Beiler tore down the wall that divided the kitchen and dining room. A West Elm light fixture hangs over the dining table; reclaimed timber ceiling beams and trim lend a sense of warmth to the interior.

After working together with the homeowners on a mood board and the design schematics, Chris and Claude stripped the dated home of almost all of its existing finishes but saved the original hardwood floors, exposed brick walls, and select architectural elements. To brighten up the dark interiors, the designers knocked down multiple walls and painted the walls and ceilings a bright white. 

Before: Kitchen

Before: renovating the kitchen proved to be the biggest challenge due to its narrow size.

Before: renovating the kitchen proved to be the biggest challenge due to its narrow size.

Before: the wall with the cabinets was removed to improve access to natural light and sight lines of the dining and living rooms.

Before: the wall with the cabinets was removed to improve access to natural light and sight lines of the dining and living rooms.

After: Kitchen

Save for the original hardwood floors, everything in the kitchen was torn out and replaced. The drop ceiling was also removed to create an airier atmosphere.

Save for the original hardwood floors, everything in the kitchen was torn out and replaced. The drop ceiling was also removed to create an airier atmosphere.

A local cabinet shop custom-made the island, which includes a built-in dishwasher. One of Chris and Claude’s favorite additions to the house is the back pantry door, which once belonged to a ship. The designers had stored the little wooden door for years, waiting for the perfect opportunity to use it.

A local cabinet shop custom-made the island, which includes a built-in dishwasher. One of Chris and Claude’s favorite additions to the house is the back pantry door, which once belonged to a ship. The designers had stored the little wooden door for years, waiting for the perfect opportunity to use it.

An Italian marble backsplash complements the open shelving made from reclaimed wood purchased from local Amish shops.

An Italian marble backsplash complements the open shelving made from reclaimed wood purchased from local Amish shops.

"We splurged on Anthropologie hardware for the cabinets, and don’t regret that ever," adds Claude.

"We splurged on Anthropologie hardware for the cabinets, and don’t regret that ever," adds Claude.

Before: Attic

Before: peeling wallpaper and a worn purple carpet made the attic feel dark and dingy, yet Claude and Chris were drawn to its unused potential.

Before: peeling wallpaper and a worn purple carpet made the attic feel dark and dingy, yet Claude and Chris were drawn to its unused potential.

After: Master Suite

"We took the ceiling all the way up to the top and painted everything white to open it up," says Claude.

"We took the ceiling all the way up to the top and painted everything white to open it up," says Claude.

"The homeowners wanted a bright and airy look, with a side of boho," says Claude of the master suite.

"The homeowners wanted a bright and airy look, with a side of boho," says Claude of the master suite.

The designers painted the exposed brick in the attic white to match the walls and bedding, and also restored the original hardwood floors.

The designers painted the exposed brick in the attic white to match the walls and bedding, and also restored the original hardwood floors.

"The attic bathroom was non-existent," explains Claude. "We created an attic shed dormer out the back of the house and added a tile shower, floor, and beautiful restroom/vanity area." The designers also added a large closet to the attic.

"The attic bathroom was non-existent," explains Claude. "We created an attic shed dormer out the back of the house and added a tile shower, floor, and beautiful restroom/vanity area." The designers also added a large closet to the attic.

In the master bath, a West Elm dresser was converted into a double vanity.

In the master bath, a West Elm dresser was converted into a double vanity.

To complete the boho feel, the designers added an Urban Outfitters wallpaper behind the double vanity. The handmade brass fixtures are from Pepe & Carols.

To complete the boho feel, the designers added an Urban Outfitters wallpaper behind the double vanity. The handmade brass fixtures are from Pepe & Carols.