Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings

Add to
Like
Comment
Share
By William Lamb / Published by Dwell
In Boucherville, Quebec, Blouin Tardif Architecture-Environnement designs a single-family house that opens onto a veranda.

Blouin Tardif Architecture-Environnement designed this house in a forested development in Boucherville, northeast of Montreal. The house was designed to be "intimate and discreet," the architects say, letting the surrounding trees double as a privacy screen.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 1 of 7 -

A Rhythm Horizontal lamp by Arik Levy for Vibia hangs above the dining table in a house that Blouin Tardif Architecture-Environnement designed for a family in Boucherville, Quebec, near Montreal.

Windows and doors were kept to a minimum on the street side. Instead, openings were generously deployed on the south side, allowing for a seamless transition—in the summer months, anyway—to a veranda and pool, and a landscaped garden. Simple, neutral materials—including red cedar from western Canada and clay bricks—were used on the outside, keeping the focus on the landscape.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 2 of 7 -

Openings were limited on the side of the cedar-and-brick building that faces the street, allowing for expansive views of the veranda and yard from the rear.

 

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 3 of 7 -

Life ceramic tiles by Ciot were used in the kitchen. The veneer cabinets were made by Bruno Pichet.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 4 of 7 -

Cedar ceilings give the interior a warm, outdoorsy feel.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 5 of 7 -

The master bedroom features an en-suite bathroom with transparent partitions.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 6 of 7 -

The living-dining-kitchen area opens onto a veranda and adjacent swimming pool.

Near Montreal, a House Connects With Its Surroundings - Photo 7 of 7 -

A glass barrier around the pool contributes to the project's overall sense of transparency.