Near Boston, a Red House Designed to be Green
Add to
Like
Comment
Share
By William Lamb / Published by Dwell
Recommended by
A teardown renovation in Cambridge, Massachusetts, comes with a mandate for maximum efficiency.

Not long ago, a real estate developer approached Moskow Linn Architects of Boston with a challenge: Could they design a teardown remodel of a 1950s ranch-style house in Cambridge, Massachusetts, following standards set by the Passivhaus Institut?

Moskow Linn Architects of Boston tackled this ground-up renovation in Cambridge, Massachusetts, for a client who wanted to maximize efficiency. Photo by Eric Roth.

The firm’s principals, Robert Linn and Keith Moskow, responded by designing a modern, 2,959-square-foot house, preserving the existing foundation and first-floor framing. The house, which was completed in 2013, sits on an elevated embankment, and is oriented to capture views of the adjacent Fresh Pond Reservation and the Boston skyline beyond.

The house as seen from the back. Photo by Eric Roth.

A second-floor “bridge” spans the main living space and the garage, serving as a buffer against the traffic on the busy street out front as well as a visual nod to New England’s signature covered bridges. The bridge houses the bedrooms, which offer unobstructed views of the pond and the city skyline.

A "bridge" houses the bedrooms and spans the main living area and the garage. Photo by Eric Roth.

Inside the house, the architects used oak cladding that was reclaimed from another project as a way of saving on the bottom line. Elsewhere, a concerted effort was made to make the house as energy efficient as possible. The structure itself is super-insulated, and the high-performance, PVC-membrane roof has been outfitted with photovoltaic panels that are expected to keep the family’s utility bills under $800 a year. Triple-paned insulated windows contribute to the structure’s tight seal, and a layer of clear film was added to guard against stray golf balls from the nearby Fresh Pond Golf Course.

An outdoor deck gives the family a place to congregate when the weather cooperates. Photo by Eric Roth.

While the Red House, as it is known, ultimately did not meet the standards for Passivhaus certification, it is a highly efficient and inviting home for its residents.

In the living room, floor-to-ceiling windows and sliding-glass doors provide a connection to the outdoors. Photo by Eric Roth.

Photo by Eric Roth.

Photo by Eric Roth.

Photo by Eric Roth.

William Lamb

@williamlamb

Will Lamb is a writer and editor based in Jersey City, New Jersey. He served as a senior editor at Dwell from 2013 to 2015.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
0
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in