A Strategic Renovation Makes This ’90s Toronto Loft Ultra-Flexible

A Strategic Renovation Makes This ’90s Toronto Loft Ultra-Flexible

By Alison Sinkewicz
A thoughtful intervention by SOCA carves out an additional bedroom and bathroom while keeping the budget in check.

Toronto’s budding firm, SOCA, took on the task of transforming a one-bedroom, one-bathroom loft in the city’s King West neighborhood, adding an additional bedroom and bathroom for a total of 1,175 square feet. The former perfume factory had been converted into apartments in the mid-’90s, the size of the unit owing to the much lower cost of living in that decade. SOCA took a pragmatic approach to cut down on materials, waste, and costs—keeping what worked and ditching what didn’t.

The structure of the stair was maintained, but the treads were replaced with new engineered wood flooring that got a coat of black paint.

"It was a conversation of general ideas, and that’s often how I work—I’m bringing something to the table as well as the client," says Tura Cousins Wilson, co-founder of SOCA and the Black Architects and Interior Designers Association

Omar, the homeowner, wanted to break up the two-story home while retaining its urban loft appeal.

"The lighting works because we have these black accents: black door handles, the black painting on the metal stairs," says Cousins Wilson.

"The design question became: How do you create two rooms out of one upstairs, while still keeping that openness? That was one of the things Omar approached me with in the beginning," reflects Cousins Wilson. "He loved the space and wanted it to respond to the cost of living—to create a second bedroom and second washroom, approaching it from both a real estate perspective as well as wanting to be able to grow into it."  

A slatted screen at the entrance helps create a moment of arrival. A shoe cubby helps keep clutter out of sight.

Cousins Wilson, who holds his masters of architecture from the Technical University of Delft, approached this central challenge with the rational appeal of Dutch architecture. 

In creating the second bedroom, he leveraged the apartment’s ample square footage. "At first I was like, ‘He wants two bedrooms; this might be kind of difficult,’" laughs Cousins Wilson. But the solution was in keeping a straightforward approach: "It was really the simple move of dividing the upstairs, which is quite wide, over 20 feet in width—pretty unique for units like this in this city."

White oak flooring and accents throughout ground the airy space. 

Shop the Look
The Citizenry Palermo Tripolina Camp Stool
This little guy was designed to complement our Palermo Tripolina Chair. The triangular cover is made of thick 100% Argentinian polo saddle leather that, like a fine wine, ages beautifully. All hand-dyed and stitched in a small workshop in Buenos Aires.
Progress Lighting Metal Shade Single Light 16" Wide Pendant
One-light industrial style warehouse cord-hung pendant with spun metal shade.  Features: Steel constructionIncludes a metal shade  Sloped ceiling compatible(1) 150 watt maximum medium (E26) bulb required  Adjustable cord included  Capable of being dimmed with compatible dimmable...
Herman Miller Polygon Wire Table, Small
The name Studio 7.5 comes from an idea to rent a 7.5-ton truck, put a model shop in it and drive from one project to another. Freedom of movement is important for founding designers Claudia Plikat, Burkhard Schmitz and Carola Zwick, who move freely – and smartly – in the creation of their products.

Additional design choices maximized spaces to be able to pull double duty. For example, bench seating at the entrance, finished in concrete-look porcelain, also works as storage. To soften sound and create privacy, Cousins Wilson added a sheath of glass to enclose the upper floor while letting in light and downtown views. The overarching strategy was to take advantage of existing features. "From an aesthetics and cost perspective, we looked at reusing things," says the architect.

The bare, 1990s minimalism of the unit played well into the renovations: Elements like the industrial track lighting and structural staircase were repurposed. "We used the base of the stair and then wrapped the guard in wood for more continuity," says Cousins Wilson. "The structure of the stair is still there, but we replaced the treads with new engineered flooring, same as used throughout the house, and then painted it black." 

Additional storage is hidden in the custom bench, which is finished with concrete-look porcelain slabs. 

Upstairs, two closets were repurposed as storage for the new guest bedroom, which can also serve as a home office. The kitchen was left mostly intact, though chic, white oak slatted screening helps delineate it from the entrance.

A full glass enclosure upstairs allows for cityscape views in lofted bedroom, while a curtain provides privacy.

Repurposing elements not only impacted the budgeting and waste, but it also retains the retro charm of the apartment. "Everything was redone; even if it wasn’t part of this project, it was all considered," reflects Cousins Wilson.  

Related Reading:

How an Architect Couple Built Their Dream Home in Toronto’s Tight Housing Market

Narrow Modernist Three-Story Home in Toronto

Project Credits:

Architect of Record: SOCA / @soca.architecture

Builder: Bridgemont Properties

Collaborating Architect: Andrew Chung

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.