A Reinvented Terrace House in London Is Chock-Full of Clever Storage
View Photos

A Reinvented Terrace House in London Is Chock-Full of Clever Storage

Add to
Like
Share
By Kathryn McLamb
A modular, adjustable, floor-to-ceiling storage wall is just one of the renovated home’s solutions.

When the clients, a young family, first locked eyes on the outdated, 1930s terrace house that would become their home, they saw past its awkward layout and focused on its potential. To help bring it into fruition, the family turned to London–based Gruff Architects for a gut renovation, ripping out the ground floor and replacing the layout with an open plan suitable for modern-day living.

Once a humdrum 1930s terrace house, Bearstead Rise has been beautifully reimagined by London–based firm Gruff Architects into a vibrant, 1,500-square-foot abode.

Once a humdrum 1930s terrace house, Bearstead Rise has been beautifully reimagined by London–based firm Gruff Architects into a vibrant, 1,500-square-foot abode.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

During the top-down overhaul, the team created a floor-to-ceiling, modular, and adjustable birch-ply storage wall—perfect for displaying books, photos, and memorabilia.

During the top-down overhaul, the team created a floor-to-ceiling, modular, and adjustable birch-ply storage wall—perfect for displaying books, photos, and memorabilia.

With a built-in window seat, the area is now a hub for entertainment and relaxation.

With a built-in window seat, the area is now a hub for entertainment and relaxation.

The upper levels also received fresh makeovers, with the first floor being converted into a space for the clients’ children, and the second becoming an airy master suite.

On the upper levels, the bedrooms feature bespoke storage and seating, using with the same language and material as the living area below.

On the upper levels, the bedrooms feature bespoke storage and seating, using with the same language and material as the living area below.

The team purposively opted for neutral materials—such as cork floor tiles, engineered timber floorboards, and birch-ply joinery—to form the home's fabric. Zinc yellow door fronts in the kitchen, an anthracite gray staircase, concrete tiles, and pale wood floors further emphasize the key elements, while effortlessly linking the various levels and rooms.

A glimpse into the bathroom connected to the bedroom.

A glimpse into the bathroom connected to the bedroom.

Shop the Look
MASHstudios LAX Storage Bench
MASHstudios LAX Storage Bench
Forged in MASHstudios Founder Bernard Brucha’s modern, clean aesthetic, the Storage Bench combines Solid English walnut construction with a charcoal grey sliding felt seat. The Storage Bench is a perfect welcome piece for any home or office design.
Kartell Componibili White Storage Module
Kartell Componibili White Storage Module
Designed by Anna Castelli Ferrieri in 1969, the Componibili storage unit from Kartell is a design classic that keeps on making new friends. The storage unit is suitable for various uses and suits all kinds of decors. Place it in the bedroom, living room, kitchen or even in the bathroom or balcony.
Vitra Toolbox
Vitra Toolbox
Designed with the artist in mind, this plastic toolbox keeps all your gadgets handy. It also makes for a great caddy for collecting other doodads that you need on the go, and comes in a range of hues from mint green to vibrant tangerine.
Built for the couple's twins, the children's bedrooms are a mirror of one another. While each child has their own personalized space, a "secret" door within the adjoining room gives the twins the choice to unify the floor into a giant play area.

Built for the couple's twins, the children's bedrooms are a mirror of one another. While each child has their own personalized space, a "secret" door within the adjoining room gives the twins the choice to unify the floor into a giant play area.

A closer look at one of the adjoining bedrooms.

A closer look at one of the adjoining bedrooms.

Where existing structure needed to remain, the architects deliberately expressed the union of old-to-new through a series of shadow gaps and junctions.

Where existing structure needed to remain, the architects deliberately expressed the union of old-to-new through a series of shadow gaps and junctions.

A bright green, patterned wallpaper envelops the bathroom on the lower level.

A bright green, patterned wallpaper envelops the bathroom on the lower level.

Expansive glazed pocket and bifold doors open the ground level to a newly landscaped garden area with terrace seating.

Expansive glazed pocket and bifold doors open the ground level to a newly landscaped garden area with terrace seating.

Also featuring large bifold doors, the home office located in the back of the property has been revamped to read as a mirror of the main house.

Also featuring large bifold doors, the home office located in the back of the property has been revamped to read as a mirror of the main house.

The main house, garden, and home office are all linked by the use of repeated materials and neutral aesthetics.

The main house, garden, and home office are all linked by the use of repeated materials and neutral aesthetics.

Related Reading: A Renovated Apartment in Sweden Boasts Sunny Yellow Storage Walls

Project Credits:

Architect: Gruff Architects / @gruffarchitects

Builder & General Contractor: Lewel Construction (Lewis Donoghue)

Structural Engineer: MH Consulting LTD (Mark Health)