A Modern Park Pavilion Rises in Dallas
Add to
Like
Comment
Share
By William Lamb / Published by Dwell
Recommended by
In a modest park on the western edge of Dallas, a modern picnic pavilion is a gathering point.

A decade ago, the City of Dallas embarked on what would turn out to be—in the recessionary era of government cutbacks that followed—an ambitious program to replace aging, dilapidated pavilions in the city’s parks. The idea was to build shelters that would hold up to the elements and be easy to maintain, while also being welcoming and visually striking.

A collaboration between the Oslo- and New York-based firm Snohetta and the Dallas firm Architexas, the College Park pavilion has become an inviting gathering point for residents of the surrounding community, well west of the Dallas city center. Photo by Carolyn Brown.

A collaboration between the Oslo- and New York-based firm Snohetta and the Dallas firm Architexas, the College Park pavilion has become an inviting gathering point for residents of the surrounding community, well west of the Dallas city center. Photo by Carolyn Brown.

The latest of these pavilions—the 25th to be completed since the program kicked off in 2003—recently opened among the pecan, oak and mesquite trees in College Park, well west of the city center. The asymmetrical structure, fashioned from anodized aluminum, sits in a small clearing, its arresting lime-green interior at once complementing and popping out from the lushness of its surroundings.

The arresting lime-green interior makes the pavilion at once blend with and stand out from its surroundings. Photo by Architexas.

The arresting lime-green interior makes the pavilion at once blend with and stand out from its surroundings. Photo by Architexas.

The pavilion is the product of a collaboration between Snohetta—an Oslo- and New York-based firm best known for grander statements, including the Opera House in Busan, South Korea, and the forthcoming 9/11 museum at Ground Zero—and Architexas, a Dallas firm known locally for its preservation work. Snohetta has likened the design, which incorporates the structural framing system into the outer surface, to being “reminiscent of a billboard sign turned in on itself,” noting that roadside billboards are common in this part of town. A leafy pattern, carved by a water-jet cutter, allows views through the sides—an aesthetic touch that doubles as a nod to security in a park where crime has been an issue.

The architects positioned the pavilion to serve as a gateway between an active part of the park, where playing fields dominate, and the less active, more natural eastern end. Photo by Carolyn Brown.

The architects positioned the pavilion to serve as a gateway between an active part of the park, where playing fields dominate, and the less active, more natural eastern end. Photo by Carolyn Brown.

The pavilion was built to be a portal between two distinct areas of the park—one, closer to the surrounding neighborhood streets, where playing fields and playgrounds contribute to a more active feel; and the eastern portion, characterized by its natural topography and vegetation. It is intended to entice visitors who gravitate to one part of the park to explore the other.

A leafy pattern, carved by a water-jet cutter, allows views through the sides—an aesthetic touch that doubles as a nod to security in the park, where crime has been an issue. Photo by Architexas.

A leafy pattern, carved by a water-jet cutter, allows views through the sides—an aesthetic touch that doubles as a nod to security in the park, where crime has been an issue. Photo by Architexas.

The cost, according to the Dallas Morning News, was $305,000. The pavilions are being built with the proceeds of bond issues that voters approved in 2003 and 2006.

The pavilion sits in a clearing amid pecan, oak and mesquite trees. Photo by Architexas.

The pavilion sits in a clearing amid pecan, oak and mesquite trees. Photo by Architexas.

In November, the College Park pavilion was recognized with an award from the Dallas chapter of the American Institute of Architects. It was the second pavilion constructed under the auspices of the program to be singled out by the AIA; Cooper Joseph Studio of New York received a national AIA award earlier this year for the concrete canopy it designed for Webb Chapel Park.

A shallow gabled roof slopes gently from a front corner to the pavilion's rear. Photo by Architexas.

A shallow gabled roof slopes gently from a front corner to the pavilion's rear. Photo by Architexas.

Dallas voters funded the pavilion project by approving bond issues at the ballot box in 2003 and 2006. Photo by Architexas.

Dallas voters funded the pavilion project by approving bond issues at the ballot box in 2003 and 2006. Photo by Architexas.

Landscape Architect: Architexas
Landscape Architect: Snøhetta

William Lamb

@williamlamb

Will Lamb is a writer and editor based in Jersey City, New Jersey. He served as a senior editor at Dwell from 2013 to 2015.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in