The home’s front facade is wrapped with translucent glass panels.
The home’s front facade is wrapped with translucent glass panels.
The dining area features a PH5 pendant by Poul Henningsen for Louis Poulsen, a T12 table by Hay, and Møller Model 77 side chairs. A 1960s rocking chair by Vladimir Kagan sets off the living area.
The dining area features a PH5 pendant by Poul Henningsen for Louis Poulsen, a T12 table by Hay, and Møller Model 77 side chairs. A 1960s rocking chair by Vladimir Kagan sets off the living area.
"It was rundown, dark, and divided," recalls Masaaki of his first impression of the warehouse, the ground floor of a multistory apartment building. But after some thought, Masaaki, a Japanese-born architect, and Esther, an artist from Minorca, realized that owning the combined 2,700 square feet would allow them to headquarter Mas-aqui, the architecture and design firm they were planning to start, on-site. They bought the property and within months transformed it into a bright, modern live/work space.
"It was rundown, dark, and divided," recalls Masaaki of his first impression of the warehouse, the ground floor of a multistory apartment building. But after some thought, Masaaki, a Japanese-born architect, and Esther, an artist from Minorca, realized that owning the combined 2,700 square feet would allow them to headquarter Mas-aqui, the architecture and design firm they were planning to start, on-site. They bought the property and within months transformed it into a bright, modern live/work space.
A wood-paneled sleeping alcove lies upstairs.
A wood-paneled sleeping alcove lies upstairs.
On top of seamlessly blending into the design of the room, “one of the great things about the microwave/oven is that it has over 150 preset cooking settings, so you can do all these things like “healthy fry” and dehydrate your food, which I’m excited to start testing out,” Meelena adds.
On top of seamlessly blending into the design of the room, “one of the great things about the microwave/oven is that it has over 150 preset cooking settings, so you can do all these things like “healthy fry” and dehydrate your food, which I’m excited to start testing out,” Meelena adds.
A built-in writing desk overlooks serene desert views.
A built-in writing desk overlooks serene desert views.
A linear modern light fixture by AlexAllen Studio hangs above the center island. Black Windsor counter stools from Target complete the center island’s breakfast bar. The shiny brass faucet and shelf brackets are both from Rejuvenation. The beautiful glazed Moroccan zellige tiles are from Cle, and the countertops are Ceasarstone.
A linear modern light fixture by AlexAllen Studio hangs above the center island. Black Windsor counter stools from Target complete the center island’s breakfast bar. The shiny brass faucet and shelf brackets are both from Rejuvenation. The beautiful glazed Moroccan zellige tiles are from Cle, and the countertops are Ceasarstone.
Floor-to-ceiling cabinets add ample storage space and also help hide any mess.
Floor-to-ceiling cabinets add ample storage space and also help hide any mess.
A colorful table by Muller van Severen stretches across the living space. In the background hangs a Picasso exhibition poster.
A colorful table by Muller van Severen stretches across the living space. In the background hangs a Picasso exhibition poster.
More Marthe Armitage wallpaper, this time in a bold, red floral print, graces this bedroom. A vintage Moroccan runner continues the dot pattern, and is paired with a vintage bench, and a rattan chair and pillow from The Apartment.
More Marthe Armitage wallpaper, this time in a bold, red floral print, graces this bedroom. A vintage Moroccan runner continues the dot pattern, and is paired with a vintage bench, and a rattan chair and pillow from The Apartment.
Upon entry, the home appears as simple, solid blocks of concrete with warm, wood accents, hiding the drama and the openness of the opposing facade.
Upon entry, the home appears as simple, solid blocks of concrete with warm, wood accents, hiding the drama and the openness of the opposing facade.
A dramatic cantilevered roof extends over the lower building volume, tying together the separate, yet connected, blocks of the home.
A dramatic cantilevered roof extends over the lower building volume, tying together the separate, yet connected, blocks of the home.
White walls provide a blank canvas for the family's grand art collection which glows like a contemporary art museum at night.
White walls provide a blank canvas for the family's grand art collection which glows like a contemporary art museum at night.
Built as a live/work space for a sculptor, Indigo by Dutch practice Woonpioniers is an eco-friendly, prefabricated cabin with bent wooden walls.
Built as a live/work space for a sculptor, Indigo by Dutch practice Woonpioniers is an eco-friendly, prefabricated cabin with bent wooden walls.
Built as a live/work space for a sculptor, Indigo by Dutch practice Woonpioniers is an eco-friendly, prefabricated cabin with bent wooden walls. The low-slung bed in the loft accentuates the height of the pitched roof and mimics the experience of camping in the woods.
Built as a live/work space for a sculptor, Indigo by Dutch practice Woonpioniers is an eco-friendly, prefabricated cabin with bent wooden walls. The low-slung bed in the loft accentuates the height of the pitched roof and mimics the experience of camping in the woods.
Just because your kitchen is on the smaller side doesn’t mean you can’t make it as efficient and effective as possible.
Just because your kitchen is on the smaller side doesn’t mean you can’t make it as efficient and effective as possible.
For over a decade, Joel and Meelena Turkel of Turkel Design have been “continually evolving the notion of what a home should be—maximizing flexibility and energy efficiency using engineered materials in thoughtfully designed, sustainably conceived living environments.” Here is a look inside their latest project, the Axiom Desert House, which will soon be their own family abode.
For over a decade, Joel and Meelena Turkel of Turkel Design have been “continually evolving the notion of what a home should be—maximizing flexibility and energy efficiency using engineered materials in thoughtfully designed, sustainably conceived living environments.” Here is a look inside their latest project, the Axiom Desert House, which will soon be their own family abode.
Fitting in seamlessly with the fabric of the natural landscape, the cabin makes a modest impact in scale, while providing a functional benefit to travelers in the region.
Fitting in seamlessly with the fabric of the natural landscape, the cabin makes a modest impact in scale, while providing a functional benefit to travelers in the region.
In 2014, while recovering from a work-related injury, Denver-area firefighter Regan Foster started exploring the idea of shipping containers for a new house he was planning to build. Two years later, he and his wife, Libby, moved into a home made mostly of the giant metal bins, having done much of the work themselves. They share the residence with their year-old daughter, Evie, and Libby’s mother.
In 2014, while recovering from a work-related injury, Denver-area firefighter Regan Foster started exploring the idea of shipping containers for a new house he was planning to build. Two years later, he and his wife, Libby, moved into a home made mostly of the giant metal bins, having done much of the work themselves. They share the residence with their year-old daughter, Evie, and Libby’s mother.
By creating a series of platforms and courtyards to expand the functional ground plane, B&B Residence circumvents the challenges of its steep site.
By creating a series of platforms and courtyards to expand the functional ground plane, B&B Residence circumvents the challenges of its steep site.
The owners' minimalist sensibilities informed the aesthetics, which have been guided by an elegant, bleached palette and stripped-back surfaces.
The owners' minimalist sensibilities informed the aesthetics, which have been guided by an elegant, bleached palette and stripped-back surfaces.
The oversized, glazed openings (Triview Glass) feature reclaimed Douglas Fir trim.
The oversized, glazed openings (Triview Glass) feature reclaimed Douglas Fir trim.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
A low-impact design approach informed the compact, elevated footprint and grated metal walkways. Rainwater is channeled from the roof (covered in local stone) into a rain barrel.
The sink is from Duravit.
The sink is from Duravit.
Working with a sumptuous material palette, Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects designed a sprawling new residence in Palo Alto for Mark and Laura Pine. The teak wood and handmade Danish bricks that define the exterior are used inside as well; distressed stainless steel panels by Chris French Metal sheathe one side of the upper volume. Blasen Landscape Architecture chose Peruvian feather grass to flank the entrance walkway.
Working with a sumptuous material palette, Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects designed a sprawling new residence in Palo Alto for Mark and Laura Pine. The teak wood and handmade Danish bricks that define the exterior are used inside as well; distressed stainless steel panels by Chris French Metal sheathe one side of the upper volume. Blasen Landscape Architecture chose Peruvian feather grass to flank the entrance walkway.
Gray, full-height, seamless cabinetry matches the gray-painted original brick wall. The contrast with the white kitchen island is striking.
Gray, full-height, seamless cabinetry matches the gray-painted original brick wall. The contrast with the white kitchen island is striking.
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf and form a table.
From the living room wall, a panel folds down to reveal a bookshelf and form a table.
“It was great to work from the plans of someone who was a part of the history of architecture,” says Drapszo.
“It was great to work from the plans of someone who was a part of the history of architecture,” says Drapszo.
First built in 1959 as acclaimed architect Jim Olson's first project, this modest bunkhouse in the woods grew into an extraordinary family retreat.
First built in 1959 as acclaimed architect Jim Olson's first project, this modest bunkhouse in the woods grew into an extraordinary family retreat.
Inspired by the surrounding landscape of chestnut trees, rocky hillside, and bubbling stream, Portuguese architecture firm 3r Ernesto Pereira chose to blend into, and take advantage of, the local geography rather than fight against it at this sleek, modern home near the coastal city of Porto. At a cost of €100,000 (approximately $125,000) and measuring about 140 square meters, this stunning, wood-and-glass retreat took about four months to construct.
Inspired by the surrounding landscape of chestnut trees, rocky hillside, and bubbling stream, Portuguese architecture firm 3r Ernesto Pereira chose to blend into, and take advantage of, the local geography rather than fight against it at this sleek, modern home near the coastal city of Porto. At a cost of €100,000 (approximately $125,000) and measuring about 140 square meters, this stunning, wood-and-glass retreat took about four months to construct.
A terrace sits quietly against the water, not quite indoors and not quite outdoors.
A terrace sits quietly against the water, not quite indoors and not quite outdoors.
A midcentury property in Palm Springs, California.
A midcentury property in Palm Springs, California.
"The geometry of the roof transforms from a typical pitched gable on the short northeast end of the façade, to a flat roof on the opposite end of the southwest facade," says cofounder Javier Ampuero Ernst. "This transition creates a dynamic arrangement of folding roof planes."
"The geometry of the roof transforms from a typical pitched gable on the short northeast end of the façade, to a flat roof on the opposite end of the southwest facade," says cofounder Javier Ampuero Ernst. "This transition creates a dynamic arrangement of folding roof planes."
The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.
The ever-changing daylight, plus the use of curtains and lighting options, means that Ahlgren and Lökaas enjoy a variety of different atmospheres.

1,497 more saves