The architect calls the house a “contemporary interpretation of the traditional Hyblaean villa.” Both the promenade and groves of native olive trees are typical features of that style.
The architect calls the house a “contemporary interpretation of the traditional Hyblaean villa.” Both the promenade and groves of native olive trees are typical features of that style.
A robust Cor-Ten steel home rises from the rugged landscape.
A robust Cor-Ten steel home rises from the rugged landscape.
The exterior is constructed from cypress pine wood and lightweight polycarbonate.
The exterior is constructed from cypress pine wood and lightweight polycarbonate.
The fire pit area displays a 48-inch concrete fire bowl, woven chairs, and upcycled tree stumps for kid-friendly-seating.
The fire pit area displays a 48-inch concrete fire bowl, woven chairs, and upcycled tree stumps for kid-friendly-seating.
Sunken Living Room
Sunken Living Room
In years gone by, the street was lined with Milkwood trees, some of which still remain. The angled bay window was specifically designed to frame two ancient Milkwoods, which were sadly removed by neighbours despite many objections. It does, however, remain a cosy, sun-filled nook with 180-degree views.
In years gone by, the street was lined with Milkwood trees, some of which still remain. The angled bay window was specifically designed to frame two ancient Milkwoods, which were sadly removed by neighbours despite many objections. It does, however, remain a cosy, sun-filled nook with 180-degree views.
Deep window boxes double as cosy reading nooks and bench seats that immerse the residents in the landscape.
Deep window boxes double as cosy reading nooks and bench seats that immerse the residents in the landscape.
, wood bumps out to allow space for stove.
, wood bumps out to allow space for stove.
The couple created a built-in dinette, with an adjustable table, that converts to a queen-size bed.
The couple created a built-in dinette, with an adjustable table, that converts to a queen-size bed.
The bathroom has been entirely clad in large Fior di Bosco marble panels, creating a simple backdrop for the arrangement of plants overlooked by the tub.
The bathroom has been entirely clad in large Fior di Bosco marble panels, creating a simple backdrop for the arrangement of plants overlooked by the tub.
The master bathroom has a floor-to-ceiling windowed corner that holds a Belle freestanding tub by Progetto and in-wall fixtures by Copper Bath.
The master bathroom has a floor-to-ceiling windowed corner that holds a Belle freestanding tub by Progetto and in-wall fixtures by Copper Bath.
All three bedroom suites come with a soaking tub overlooking ocean views.
All three bedroom suites come with a soaking tub overlooking ocean views.
Marita is an avid reader, clocking about a book a day, so she built this bookcase for her family’s collection and painted it a bright plum shade.
Marita is an avid reader, clocking about a book a day, so she built this bookcase for her family’s collection and painted it a bright plum shade.
Cabin at Longbranch | Olson Kundig
Cabin at Longbranch | Olson Kundig
"It is something that seems at home in the forest, but at the same time, it’s strikingly strange,” notes Kivi.
"It is something that seems at home in the forest, but at the same time, it’s strikingly strange,” notes Kivi.
Architect Paul Elliott erected a new, cork- and timber-clad house on the adjoining plot to his family home, which his late architect father designed and built in Cape Town, South Africa. The new residence implements sustainable materials such as cork and timber. It also incorporates Japanese architectural styles, including circular windows and doorways.
Architect Paul Elliott erected a new, cork- and timber-clad house on the adjoining plot to his family home, which his late architect father designed and built in Cape Town, South Africa. The new residence implements sustainable materials such as cork and timber. It also incorporates Japanese architectural styles, including circular windows and doorways.
Designed by José Guedes Cruz, César Marques, and Marco Marinho of the Portugal-based firm Guedes Cruz Architects, The Wall House is laid out in an open-box plan, and is fitted with plenty of glass windows to enhance the synergy between its interior and exterior spaces.
Designed by José Guedes Cruz, César Marques, and Marco Marinho of the Portugal-based firm Guedes Cruz Architects, The Wall House is laid out in an open-box plan, and is fitted with plenty of glass windows to enhance the synergy between its interior and exterior spaces.
High above Christina Lake in British Columbia, Bohlin Cywinski Jackson designed an idyllic retreat for Lori Hudson, her husband, and their two boys.
High above Christina Lake in British Columbia, Bohlin Cywinski Jackson designed an idyllic retreat for Lori Hudson, her husband, and their two boys.
Sited on a remote, forested plot two hours from San José, Costa Rica, this home was designed with spiritual transcendence in mind—along with off-grid sustainability. When architect María de la Paz Alice of <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Mazpazz Arquitectur</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">a first saw the plot in the mountains of Palmichal de Acosta, she was skeptical due to its inaccessibility. Luckily for the client—a film producer and ocean conservationist who dreamed of a place where she could disconnect—the architect was game to take on the project. Casa Salvaje, or Wild House, is an entirely autonomous stone-and-concrete home that uses geometric openings to frame its tranquil surroundings. Teaming up with interior designer Ileana Guerrero—who worked with local artisans to craft custom furnishings for the living spaces—and landscape designer Jorge Salgado, the project is a breathtaking example of architecture that connects to the earth. The home’s entrance, which the architect refers to as “the vortex,” takes the form of a concrete cube with two prominent circular openings. Crystals encrusted in the floor capture and reflect the light that passes through the overhead oculus from the sun and moon. “As you walk in, the circular window framing the mountain view is the focal point, and the sky window above immediately connects you to your surroundings,” says the architect. “I strive to create spaces that will benefit and expand people emotionally and spiritually, just as much as they do aesthetically.”</span>
Mazpazz Arquitectur
It took around one week of print time to complete the wall system for each home—a process that would typically involve four steps or more using traditional building processes, including framing, drywall, and siding.
It took around one week of print time to complete the wall system for each home—a process that would typically involve four steps or more using traditional building processes, including framing, drywall, and siding.
In the living room, a vintage tapestry by Alexander Girard anchors the space. The sofa was found on Craigslist, and the rug was purchased from Blue Parakeet Rugs.
In the living room, a vintage tapestry by Alexander Girard anchors the space. The sofa was found on Craigslist, and the rug was purchased from Blue Parakeet Rugs.
A massive industrial-style door rolls up and ties the living area and the book nook to the outdoors, where a large tree punctures the wood decking.
A massive industrial-style door rolls up and ties the living area and the book nook to the outdoors, where a large tree punctures the wood decking.
The 4,368-square-foot residence lies in the isolated town of Mount Washington, Massachusetts.
The 4,368-square-foot residence lies in the isolated town of Mount Washington, Massachusetts.

305 more saves