written by:
photos by:
January 16, 2009
Originally published in Prefab's Promise
Blessed with an enviable site on the sylvan shores of the Strait of Juan de Fuca in Washington state, architect Anthony Pellecchia and his wife, graphic designer Kathy Wesselman, wanted to create a vacation house that would be tied as much to the natural environment as to an aesthetic tradition.
The dramatic Strait of Juan de Fuca sets the stage for a Seattle couple's ideal getaway.
The dramatic Strait of Juan de Fuca sets the stage for a Seattle couple's ideal getaway.
Photo by 
1 / 4
bridge entryway
Galvanized steel is used to bridge the gap between natural landscape and structure in the entryway of the house.
Photo by 
2 / 4
The "stage" allows for optimal light and viewing conditions.
Photo by 
3 / 4
The "bar" area houses all of the service sections like the kitchen, bathrooms, and laundry room.
The "bar" area houses all of the service sections like the kitchen, bathrooms, and laundry room.
Photo by 
4 / 4
The dramatic Strait of Juan de Fuca sets the stage for a Seattle couple's ideal getaway.
The dramatic Strait of Juan de Fuca sets the stage for a Seattle couple's ideal getaway.
Project 
Villa Lucy
Architect 

Blessed with an enviable site on the sylvan shores of the Strait of Juan de Fuca in Washington state, architect Anthony Pellecchia and his wife, graphic designer Kathy Wesselman, wanted to create a vacation house that would be tied as much to the natural environment as to an aesthetic tradition. Pellecchia, who worked with architect Louis Kahn from 1967 to 1972, looked to his former boss for inspiration.

Perhaps the most palpable influence would be a distinct “sympathy for the site.” Pellecchia and Wesselman gingerly approached their idyllic setting, designing a structure that looks as if it grew up right alongside the surrounding trees. The resulting house, named Villa

Lucy as a nod to both Pellecchia’s Italian heritage and his mother, Lucy, succeeds in enhancing the natural beauty of the land without overpowering it.

After moving from Denver to Seattle in 1993, Pellecchia and Wesselman merged their firms to form  WPa, a hybrid graphic design and architecture studio. “We had worked on an exhibition for the Denver Art Museum in such a way that there wouldn’t be a recognizable line between the architectural and the graphic disciplines, and that got us interested in working together,” Pellecchia explains. “There are some graphic components to Villa Lucy that obviously wouldn’t have existed before the merger. The big red door, for instance, is very much influenced by a graphic notion of design.” The galvanized grating bridge that leads up to this dramatic 6'8"-by-6'8" pivot door connects the house to the site but also maintains a sense of separation.

“The site was the most important aspect of the project for us,” explains Wesselman. “We positioned the house to have a spectacular view of the water, but we didn’t take down all of the trees to achieve that.” This commitment to maintaining the integrity of the site and its surrounding ecosystem went as far as planning a building schedule around the mating season of a neighboring eagle couple, so as not to endanger the fledglings. In addition to leaving the landscape well enough alone, Pellecchia anchored the house on six prefabricated moment frames, raising a large portion of the structure to allow the natural slope to continue untouched beneath—an approach that reduces impact in two ways. “Off-site fabrication is appealing because we can minimize the amount of storage area that’s needed for equipment. It allows us to sequence the construction effectively, as the steel framings can be fabricated while we’re building the foundation.” The project’s heavy reliance on prefabricated steel presented a welcome challenge for Pellecchia’s son, Aran, who acted as the contractor on the project.

In Villa Lucy an attention to economy and organization was essential. The house is divided into two distinct zones, an opaque and a transparent zone, which the  couple refers to as the “bar” and “stage,” respectively. The horizontal thrust of the bar is meant to mirror the lateral movement of the shoreline, and houses all the service areas (i.e., the bathrooms, the kitchen, and all utilities). “There are certain analogies and references we thought about when we were designing it which had to do with a sort of stage and backstage, served and service area,” Pellecchia explains. “It’s very Kahnian in that regard.” This organization system consolidates the utilities, which saves both time and space. “It’s economical when a plumber only has to run the plumbing through a small space.”

The stage zone houses the sleeping and living/dining quarters and is furnished with lightweight pieces like Alvar Aalto chairs, a Monica Armani table, and a table of Pellecchia’s own design; both tables are set on casters to facilitate movement and interior flexibility. The bathrooms are accessible from the stage by way of seamlessly integrated sliding doors, which are virtually indistinguishable from the poplar siding that finishes the interior walls.

Most important, the stage offers access to Villa Lucy’s breathtaking view—which is what it was designed to do. “It’s a clean, modern structure. But it really is a place for us to observe, so that we can perch ourselves and watch all the activity that happens on the site, the various animals, the wind, the rain,” says Wesselman. The result is a rooted structure that tiptoes across the site but makes a dramatic visual impression. “I’m not a camper,” balks Pellecchia. “We’re urban people, so our interest is enjoying and observing. We think of the large area with all the glass being the stage, and the performers are outside.” This is certainly a humble observation, but one cannot deny that the lens through which Pellecchia and Wesselman observe is equally as compelling and lovely.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016