written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Super Natural
For photographer Ed Reeve, building his own house had been a lifelong dream. When he met architect David Adjaye, and found the perfect plot of land in London’s De Beauvoir Town, Reeve knew his time had come. The Sunken House, so-named for its excavated site, is a dark, cedar-clad cube in a stuffy part of town, where weathered brick and clay chimney pots are more common than modernist angles.
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but in fact, during its short planning review, Reeve's house received letters of support from no fewer than five neighbors. The front gate opens onto a driveway, which in turn leads to a private patio around back.
Photo by 
1 / 13
The house's stained-cedar cladding makes a stark but pleasing contrast to the natural foliage of the site.
The house's stained-cedar cladding makes a stark but pleasing contrast to the natural foliage of the site.
Photo by 
2 / 13
The outer walkway leads all the way around the structure, spilling into a small patio in back.
The outer walkway leads all the way around the structure, spilling into a small patio in back.
Photo by 
3 / 13
Even the rear facade is seamless—its door all but disappearing into the cedar cladding.
Even the rear facade is seamless—its door all but disappearing into the cedar cladding.
Photo by 
4 / 13
A garden of of small herbs and vines creates a fan of green as the plants creep up the outside walls. What at first seems to be a stark use of artificially dark wood reveals itself to be unironically natural: a soothing and woodsy backdrop for this home i
A garden of of small herbs and vines creates a fan of green as the plants creep up the outside walls. What at first seems to be a stark use of artificially dark wood reveals itself to be unironically natural: a soothing and woodsy backdrop for this home in the bustling city.
Photo by 
5 / 13
Despite its dark and boxy exterior, the house's interior is bright, naturally lit, and spacious. Adjaye, a master of the well-placed window, is in top form here. The staircase ascends toward sunlight.
Despite its dark and boxy exterior, the house's interior is bright, naturally lit, and spacious. Adjaye, a master of the well-placed window, is in top form here. The staircase ascends toward sunlight.
Photo by 
6 / 13
Adjaye cut a gap straight through the roof and facade.
Adjaye cut a gap straight through the roof and facade.
Photo by 
7 / 13
Windows range from the smallest of square portholes to wall-sized cinematic expanses of glass, as seen in the dining room.
Windows range from the smallest of square portholes to wall-sized cinematic expanses of glass, as seen in the dining room.
Photo by 
8 / 13
Photo by 
9 / 13
Photo by 
10 / 13
Reeve pauses in a ray of afternoon sunshine, surrounded by the house he had so long dreamed of building.
Reeve pauses in a ray of afternoon sunshine, surrounded by the house he had so long dreamed of building.
Photo by 
11 / 13
Reeve's partner, Michela Meazza, uses built-in closets for her home office. The imposing gunmetal gray doors can simply be swung shut at the end of a long day's work. The sofa is by Rock Galpin.
Reeve's partner, Michela Meazza, uses built-in closets for her home office. The imposing gunmetal gray doors can simply be swung shut at the end of a long day's work. The sofa is by Rock Galpin.
Photo by 
12 / 13
London house facade
Seen in the architectural context of its London neighborhood, the house is all the more extraordinary: compact, materially innovative, and easy on the eyes.
Photo by 
13 / 13
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but
The facade achieves a notable sense of verticality for such a stout structure, with its stained-timber cladding aimed straight up toward the sky. The heavy, horizontal brick-work of the neighboring Georgian houses seems to imply aesthetic controversy, but in fact, during its short planning review, Reeve's house received letters of support from no fewer than five neighbors. The front gate opens onto a driveway, which in turn leads to a private patio around back.
Project 
Sunken House
Architect 

A rather mysterious cube rises up between thetrees and neighboring Georgian houses of London’s peaceful De Beauvoir Town. The cube is clad in a cedar rainscreen, which is stained dark brown. A single slot window at the front is all that indicates that this is, in fact, a house. To those close to the commissioner and inhabitant, Ed Reeve, it has affectionately become known as Ed’s Shed.

“Since I was nine, it has been a lifelong passionto one day build my own house,” muses Reeve, a photographer. It is with justifiable pride that he can make such a statement, as he contentedly sips a cup of tea in his recently completed home.

The thought of building your own home is, by most people’s standards, a draining proposition. Finding a plot in London is already a struggle, as the shortage of availability coupled with the turmoil of regulations and high land costs are three challenges too many. For Reeve, the opportunity couldn’t come soon enough.

Serious conversations to realize his childhood dream go back more than a decade, to when Reeve met the then-fledgling architect David Adjaye. While Reeve shot Adjaye’s portrait and early architectural projects, the two struck up a friendship. When, in 2003, a mutual friend pointed out a potential site in De Beauvoir Town, Reeve immediately fell in love with it. He always knew he wanted a house with plenty of natural light, instinctively in tune with the trained sensitivities of his photographic eye, so he was understandably eager to exploit the location’s evening sunset as well as optimize the view of the surrounding trees. Reeve was adamant that the new house should make a panoramic composition of the natural environment outside—a visual luxury in sharp contrast to the urban density on view for most city dwellers.

After Reeve purchased the plot, formerly a builder’s yard located at the end of a block of houses, Adjaye commenced with some early concepts for Reeve’s consideration. One of his first ideas was to include windows only at the back of the house, to focus and accentuate the view—but the idea never really gained traction with Reeve, who grew uneasy with this rather extreme proposal. The final design was approved in 2004 (albeit with more windows). Adjaye obtained planning permission within eight weeks, accompanied by the written support of five neighbors.

The entire site was excavated to basement level in order to create the sunken concrete foundation on which the house now sits. With this in place, the prefabricated solid timber load-bearing structure simply arrived one day on two trucks from Germany. The large section-engineered spruce panels were expertly assembled in two days and, to everyone’s satisfaction, gave immediate shape to the house. Hemp insulation improves the acoustic performance of the structure while the solid timber frame boasts a significantly reduced carbon footprint. (Each cubic meter of timber saves almost one ton of carbon dioxide emissions, compared to the use of brick or concrete blocks.)

There was a lull of a year before suitable builders were found to complete the fit-out, made more difficult by the fact that Reeve’s budget had already been maxed out. Perseverance and continued momentum were essential, both of which could be attributed, in some part, to Reeve’s new partner, Michela Meazza. Indeed, certain key moments in the house were accompanied by key moments in their relationship. For example, Reeve celebrated the purchase of the site at their first dinner date; the rough structure was then inaugurated with a bottle of champagne as the couple perched tentatively on the roof. Now, they have been happily living in the house since May 2007, having overseen the process together.

Through a set of gates at street level, one reaches the house beyond a small space that provides off-street car parking—a rarity in London. The dark-brown-stained timber that clads the facade also flows into the vertical and horizontal surfaces of the concrete patio. This abundant use of what isessentially wood decking gives the impression that the house has sunk into its own skin, which explains why Adjaye named it the Sunken House.

Past the front door, a triple-height space—a key transitional area—houses a walnut staircase flooded with natural light from the overhead slot window. Small, randomly positioned panels dot some of the walls. These somewhat abstract interjections open to the outside, allowing natural cross ventilation to counteract any overheating in the summer. All rooms have under-floor heating, banishing the need for unsightly radiators. The master bedroom, bathroom, and office occupy this main floor, so guests are either steered down toward the kitchen or up to the main living room.

Head upstairs and the tranquility of the site comes alive: The patina of foliage from the rubina, oak, maple, and birch trees and surrounding gardens are framed beautifully by the large single-pane picture window. Dominating the vast white room with its poured white rubber floor is a corner sofa by British furniture designer Rock Galpin, big enough for entertaining or catching a movie on the slick TV. The back wall features immense built-in closets, which Meazza uses for her office. For the brave, a drop-down hatch in the ceiling reveals a slidingladder with access to the barrier-free flat roof, which boasts stunning 360-degree views of London’s distant high-rises. Solar panels reap the rewards of such exposure and generate energy for the home’s hot-water supply.

Down in the kitchen, a spacious layout for both the cook and guests fulfills the couple’s love for entertaining. A large glass window allows light in and gives view to the small jasmine-lined out-door area, great for summer parties. The garden links around to a small courtyard at the front of the house, and stairs loop back up to the entrance.
 
One leaves Ed’s Shed certain that it is anything but a shed. Adjaye has managed to create an urban sanctuary—a home that invites you to retreat from the demands of city life. The couple, hindered by constant travel commitments, are conscious that they need to add more homely touches to counteract a feeling of emptiness in certain spaces—a sparseness that is nevertheless balanced by soft artificial illumination and continual shifts in natural light.

Asked if there is anything he would have done differently, Reeve responds with a fairly resolute “no.” He is living the euphoria that is inevitable after such an ambitious endeavor—an endeavor that has literally been a lifetime in the planning.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016