9499 Home Design Ideas and Photos

The master bedroom is furnished with an Egyptian lantern from l’aviva home, built-in closets, and bedding by Restoration Hardware.
“We should be thinking about density in a different way and about how we can create levels of public and private within our own single-family dwellings,” she says. The original house on the lot was a 1920s bungalow that she gutted and expanded in 2002.
To stay near home after her daughter was born, Siegal built a studio at the rear of the property in 2007.
Of the three-module addition, Siegal says, “I wanted to have a place where I could expose people to vertical dwelling. There’s no reason why more people can’t build this way.”
Carpeted with artificial turf salvaged from the Santa Monica Airport, the rooftop deck is a green getaway.
Industrial stools covered in sheepskin sit at the art nook off the dining area. Sydney’s artworks line the Kirei wall panels.
Siegal chose a diagrid structure for the factory-built steel modules; polycarbonate panels create a luminous space beneath the stairs.
Siegal sits at a table made by Granada Millwork. The chairs are from West Elm and the pendants are from Patrick Braden.
Upcycled Kirei wall board pairs with a Rais Gabo stove in the original part of the house, which connects seamlessly  to the prefab addition.
. Daughter Sydney plays with friends in Siegal’s prototype for a prefab playhouse.
Doors recycled from an East Los Angeles grocery store lead to the backyard, which is populated with “stark and minimal” plantings, says Siegal, like the Velvet Elephant Ear.
For the open kitchen, Peter, a former chef, ordered a colorful Bertazzoni range through a showroom in Portland, then decorated the rest of the space around it. The fixture contrasts with the neutral walls, which are painted in Rodda’s Dove White.
Over­looking the living room, a small loft area for watching television features a Movie Sofa by CB2 upholstered in Bayoux blue fabric. By building vertically, Stillwater was able to spare the home’s wooded surroundings.
Four rows of narrow “light shelves,” a stylistic signature of Stillwater Dwellings, wrap around a corner wall in the double-height living room. A modular carpet by FLOR covers eucalyptus planks from Cali Bamboo. The leather Violino sofa was purchased at an overstock warehouse.
Daunted by the challenge of building a new home in Oregon from their existing residence in Minnesota, Rebecca and Peter Gadd chose a prefab design by Stillwater Dwellings. “The packages and set design options kept us from feeling overwhelmed,” Rebecca says.
Pops of color and warm materials, like the sliding wooden barn doors from Simpson, provide a cozy contrast to the polished concrete floors throughout.
A third module, perpendicular to the main living areas, contains the master bedroom, which is furnished with a bed from Design Within Reach, a rug from Crate and Barrel, and a watercolor by Marfa artist Nick Terry. The saddle leather chair is by local furniture maker Garza Marfa.
A series of Masters chairs by Philippe Starck and Eugeni Quitllet for Kartell enliven the dining area of Don and Linda Shafer’s hilltop prefab home in Marfa, Texas. The walnut Light Extending Table by Matthew Hilton for De La Espada straddles the black steel band “marriage line” that connects the two modules that make up the living area. Two Hope pendants by Luceplan hang overhead.
Flanked by sliding glass doors, the living room includes a Lowseat chaise longue by Patricia Urquiola for Moroso, paired with an E1027 side table by Eileen Gray.
The east-facing facade opens to an outdoor deck, which is furnished with lounge chairs by Loll Designs.
Marja Preston’s family lives in one of Grow’s “Everett” houses, with three bedrooms in 1,846 square feet. In their kitchen, West Elm pendants hang over a counter of myrtle butcher block sourced from Green Home Solutions.
Central to the living room is a pair of George Mulhauser for Plycraft chairs. The adjacent dining room sports a Galaxy chandelier from Rejuvenation, a custom table, and Gideon Kramer Ion chairs.
The entrance opens to the living area, in which an I-beam stands where the kitchen enclosure was. “It was really tight, so we wanted to push back the wall that was in front of the door,” Julien says. The couple traded the old carpet for terrazzo flooring. Julien found the test bomb at an antiques mall.
The new kitchen includes walnut cabinetry, a Bertazzoni range, a Futuro Futuro range hood, a Nespresso coffee system and convection oven from Miele, and a Jenn-Air refrigerator. The faucet is by Grohe; the sink is from Ticor. “The kitchen is in the same spot as it was,” Julien says. “We kept the plumbing fixture locations, but enlarged it.”
Julien, who runs a design and staging firm, added a chaise longue that she found on eBay.
In the living room of a remodel in Seattle, the fireplace was powder-coated orange to complement the vintage furnishings. The sofa is from Design Within Reach; the coffee table is by Alexander Girard for Knoll. A pair of undated paintings by Arthur L. Kaye hang on a wall painted in a Benjamin Moore hue custom matched to the outside of the window frames. The triangular nesting tables are a vintage find. “They’re always billed as ‘guitar pick tables,’” resident Sally Julien says.
“The transparency of the house is really quite wonderful,” says Grace Kim of the residence, now open to the lake view.
Sally Julien and Peter Loforte sit on the porch of the Aqua Lair, their restored 1960s house on Lake Sammamish, near Seattle. The Bertoia chairs and clay lion are from Pacific Galleries.
The Davis family—Everett, Jonathan, Mary Jo, and Dashwood—enjoy a meal around a Room & Board Montego dining table at their home in The Village. Their residence is the “Aria” style, one of four house types available in The Village. At 1,549 square feet, Aria houses feature two bedrooms.
Henry and Emily share a bedroom and a bunkbed made by Ducduc, an American furniture company. Thanks to panel doors that slide into the walls, the bedrooms balance privacy with openness to the rest of the house. With a guestroom and trundle beds in the kids’ rooms, the 1,357-square-foot house can easily sleep four adults and five children—more if people crash on the couches.
Mary Jo Davis, Marja Preston, Jonathan Davis, and Tia Preston gather on the deck. “The community is the biggest selling point,” Preston says. “The icing on the cake is sustainability.”
In the living room, a warm woodsy palette reigns, with a few blue-gray notes to create a serene mood.
On the upstairs landing, Chris and Ben pause by an IC Railings system from Issaquah Cedar and Lumber.
Chris and Wendy Kozina live with their son, Ben, in a “Tallis” style town house. They selected bamboo floors for the 1,155-square-foot, two-bedroom interior. The family strives to cap their possessions at 500 items—Legos not included. In the living room, an Innes media cabinet from Room & Board is paired with a Gus Modern sectional.
Each “micro-hood” consists of six to eight houses around common outdoor spaces. Davis was careful to design for privacy: Large windows face south and small ones point north to avoid big expanses of facing glass.
Rooftop Itek solar panels power the community—and are eligible for increased production incentives because they’re made locally. Although the panels were optional, every Village resident chose  to install them.
Phase one consists of 23 houses and two apartment buildings with 10 units each. The next two phases, The Grove and The Park, will offer a mix of town houses and condominium apartments. Some critics see these more conventional schemes as diluted versions of the original concept.
The Village features gardens and orchards created by Tim Goss, Kia Micaud, and HomeGrown Organics. No roads run within the community, so it’s completely car-free (a parking lot sits at the far end of the site). An abundance of bicycles has meant a shortage of bike parking, an element of the plan the Grow team acknowledges they could have done differently.
Eight-year-old Emily peeks out from a sliding panel door with matte marine hardware that will age gracefully in the salty air.
Davis used the same material to build furniture, including beds for his master bedroom.
Houses in The Village feature Marvin windows and doors, energy-efficient GE and Frigidaire appliances, Mitsubishi heat pumps, and Zehnder HRV systems. Each buyer was able to customize the interior finish package of their house from options that met the community’s sustainability guidelines. One area in which residents’ tastes differed was flooring; the Davis family chose cork. In place of closets, the houses have built-in storage made of Douglas fir plywood.
The Davises’ living room is filled with modern designs, including two lounge chairs by Jens Risom for Knoll and a BoConcept sofa. Mary Jo created the artwork.
"I think an architect’s job is to celebrate what people really care about and simplify and streamline the rest.” —Page Goolrick
The color of the Fishers’ front door was inspired by an old Land Rover Defender’s hue, which Charlie had Benjamin Moore custom-match.
Clad in a mix of stained cedar, Metal Sales corrugated siding, and James Hardie cement board, houses in The Village are arranged along winding paths intended to provide opportunities for neighbors to interact.
With 142 residences on just eight acres, the Grow Community development brings new density to Bainbridge Island, near Seattle. Architect Jonathan Davis, in the garden with his daughter, Dashwood,designed the project’s first phase, The Village. Inspired by One Planet Living sustainability principles, it was imagined as an assemblage of net-zero homes.
Sheer curtains let light and breezes into the master bedroom.
Ten-year-old Henry cuddles with three-year-old Grace.
A Mirror Ball pendant by Tom Dixon hovers over the kitchen counter.
In addition to being a launchpad for rising talent, Bezar will feature wares from more recognizable brands, such as Tom Dixon. Part of their tableware collection, the TANK decanter is made of hand-blown glass and accented with gold paint.
Of the facade, Maury says, “It doesn’t stick out like a sore thumb, but it’s definitely one of the cooler houses in our area.”
A 1953 modern home by Curtis and Davis in New Orleans’s Lakeshore neighborhood proved too tempting to pass up for veteran renovators Maury Strong, a film producer with an A-list client roster, and Ron Caron,  a public school teacher. But the couple soon discovered that the flood-damaged structure with multiple sloppy renovations was  a bigger challenge than they had imagined. With the help of a team led by Wayne Troyer and Natan Diacon-Furtado of studioWTA and the original architectural plans, they created a modern oasis to last a lifetime.
Appleply Cabinets: Conner Millworks created the custom casework throughout the house. Although the residents initially considered solid hardwood, ApplePly composite with a walnut veneer proved to be a more sustainable alternative. The material, which is sealed with a matte-finish conversion varnish, appears in the kitchen, the bar area, and even the master and guest bathrooms.
Plantings: Evans + Lighter Landscape Architecture, contractor Sandra Tomasetti, and architecture firm studioWTA collaborated to develop  a roofline without gutters above the walkway and carport. Instead, water is channeled to feed the garden. The result is a California-inspired yard with geometrically laid-out plantings rather than grass. “It’s rows of green with mulch permeating,” Maury says.
In the master bathroom, a BainUltra Essencia freestanding tub with an Axor Starck filler offers a perch for the couple’s granddaughter Arabella and her cousin Alexandra. The built-in vanity is made of the same ApplePly material as the kitchen cabinetry.
Tom Dixon’s Copper Shade pendant lamps reflect his background in metalwork.
A collection of Dixon's new gold pendants hangs in the Bar Club.

Dive into Dwell's photo archive of spectacular modern homes that embody great design. From midcentury gems to prefabricated units to eye-opening renovations, these inspirational projects are elegant responses to the site and the client's needs. Here, you'll find ideas for every room in the house, whether it be kitchen, bath, bedroom, living, or dining—and beyond.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.