326 Windows Design Photos And Ideas

Modern windows have the vital task of connecting your home with the outside world. Bringing in air and light, they provide opportunities for contemplation when arranged above a dining nook, or a portal to the natural world when overlooking an oceanside scene. Framed with wood, metal, or vinyl, these inspiring window designs range from skylights to picture windows.

A glimpse of the kitchen as seen from the dining room. Tallowwood floorboards (Bona Traffic) have been used throughout.
A binary play of considered honey and gray tones strongly reference the exterior yellow brick and gray metal of the two distinct structures.
A dramatic stairwell rises through the center of architect Mehdi Berrada’s bold new home in Casablanca. At the top, a steel-framed retractable skylight casts graphic shadows.
Bi-fold sliding Marvin doors recall steel-framed factory windows, yet are actually built of black-painted wood and insulated glass.
A close-up of the dog-door leading out to the backyard.
Relation between exterior and interior spaces
Strategically designed skylights maximize natural light.
A clear geodesic dome tops the structure, and floods the interior with natural light.
Lighting in the basement.
Back of the house.
Main Bedroom
Nocturnal view of the brise-soleil facade.
Custom built-in office desk are fabricated from a mixture of walnut, mimicking the same hue as the façade’s Douglas fir. The homeowners’ son-in-law, Alex Everett handcrafted many of the custom pieces.
"The ridge of the roof is pushed apart, creating a continuous skylight that runs throughout the house’s linear volume and provides top light for all the crucial spaces," says Dekleva.
A deep window sill doubles as a table or storage shelf.
To say more precisely, something was disturbing it. Before the final version of Grey House there was a pretty banal skeleton with small symmetrical window frames.
The window looks out to views across the lake, while also bringing in sunlight to help brighten the interiors.
"The central court acts as a glass ‘jewel’ at the heart of the house," say the architects, who styled it in the likeness of a Japanese garden.
The bedroom on the upper level features a strategically placed window that frames vistas of the mountains and beyond.
The upper section of the façade is clad in timber, and features large steel-framed windows that extend slightly beyond the siding.
The exterior has wrapped in a black cladding with gray render. Large expanses of glazing create a strong visual connection to the forest outdoors.
The horizontal silhouette is opened up by a system of teak wood pillars that support the main walls and wood slat-and-zinc roof.
The staircase weaves upwards and around the interior sunlit patio on the first floor, so the functional zones extend vertically around the core source of natural light.
A sheltered area with a circular cut out on one side of the roof serves as an outdoor relaxation area for the adults, and a play area for their child.
Inside, plentiful windows offer fantastic views of the neighborhood's rooftops, as well as downtown Portland.
Atop the kitchen and bathroom lies an additional sleeping quarter, directly under the sky above.
Skylight
Potrero Residence  Facade
The mashrabiyah insuring intimacy and heat protection
Looking north from the front door, one looks through a 12'h x 8' w window looking on the stone embedded in the landscape which came from the excavated bedrock when construction the home.
Windows and skylights have been strategically placed throughout to capture striking views of the surrounding trees. Here, a bedroom cantilevers above the entrance patio.
A punched-out square window acts as living art in the stairwell.
Each of the windows are deeply recessed, creating a frame-like effect.
The sloped ceiling of the loft space is covered in scalloped shingles painted blue.
The tree-shaped window frames bring an abstract forest indoors.
A large arched window within the rear facade opens out from the mezzanine to the new outdoor terrace, capturing sunlight throughout the day.
Casement windows let cooling breezes in from the west.
Ong and his team pared back the building form and materials so the proportions of the house became more distinct.
"The arrangement of functional volumes and voids, openings, and greenery integrates and entangles the building into a single organic whole," Hirata notes.
Wilson also incorporated high levels of insulation and double glazing to make the house energy efficient.
The screens help control sunlight penetration and passive solar radiation.
In winter, the wooden screens can be opened to draw in the warm, afternoon sun.
The architects installed Luxal aluminum glazing, which allows the interior space to be flooded with natural light. In addition, the floor-to-ceiling windows are perfectly positioned to frame the breathtaking views over North London and Alexandra Palace.
Natural wood and stone finishings reference the historic language of the factory.
A walnut window frame captures the view outside.
The glazed envelope and overhang of the new studio puts the material collage on full display. It is designed in the Miesian pavilion tradition, a study in planes and columns. A crushed stone perimeter fills in the carport and steps to the courtyard. Wittman explains: “We wanted to continue the blurring of Japanese landscape design with modernists like Mies van der Rohe and Frank Lloyd Wright.”
Wooden beams extend beyond the structure to create shading trellises for the terraces at the front and the back.
The cantilevered master bedroom appears to hover above the lake. Photo by Brian Mihealsick.
The Bear Stand Residence offers comfort year-round, even when temperatures plummet to -40 degrees Fahrenheit during winter, or climb to 104 degrees Fahrenheit in summer. In case of an electrical power fail, the house is equipped with a backup generator and large propane tank.
The skylights on the peaked roofs, along with the pivoting glass doors and windows, enhance the cabin’s modern, sculptural form.
Large double-hung windows, like this one from Loewen, help illuminate the home's three stories.
In the entryway, a Tati lamp by Ferruccio Laviani for Kartell sits on a shelf Christopher made from kitchen cabinetry scraps.
Double height ceiling
Windows transcend floor levels to discretely frame views of the surrounding neighborhood, offering slices of the vistas beyond.
The architect refers to the huge window opposite the bed as their “flat-screen television.”