86 Shed & Studio Design Photos And Ideas

Architect William Carpenter, glimpsed in his second-floor design studio, built Lightroom 2.0 to sit unobtrusively among its 1920s neighbors in Decatur.
The home's wine cellar is a unique feature which exposes some of the home's interesting infrastructure.
Fein designed and built a 120-square-foot structure on his Kansas property to serve as a studio space for him and one other employee when the firm was starting out.
Here Tim tinkers with works-in-progress in his studio space, situated across the courtyard from Nathalie’s.
Chairs made from the seats of a Ferrari BB 512 face the tower’s large window, which overlooks the sea
and a new entry for us: foliage! Which is also our interpretation of the Greenery Pantone colour of the year as it brings the same fresh feeling.
Hole House Installation by Robert Hutchison & Tom Maul
The studio fireplace is a custom design by OOPEAA, and one of the elements that will allow the house to go off the grid.
The ceramics studio was formerly a pergola wrapped in chicken wire, used as a dog kennel by the previous owner. Inside the new structure, a vintage Danish chair, found on eBay, provides a modern perch. The windows’ deep mullions double as display shelves.
A custom ladder made of bent steel with oak treads leads to the sleeping loft, while a white oak panel swings opens to reveal an inset window. Longtime collaborator Jeffrey Kramer crafted the home’s wood elements.
By removing internal walls, the couple transformed an additional unit, marketed by Blu Homes as a guest suite or studio, into a gym and home office. “We really liked the idea of the overall design of the model and the ability to tweak it a bit,” says David.
Cooper, 11,  paddleboards toward an outbuilding that contains a sauna.
Opposite Jim’s workstation, the modest interior accommodates a single bunk—Hannah’s preferred reading perch.
Finished this past fall, Camera Lucida lived up to Tonko's vision of a functional and earnest space for work and reflection. A staircase leads to a second level with additional workspace.
Screens can be used to alter the amount of daylight that streams into the studio.
With little to no permitting required, Sett Studio units can be used for an extra bedroom, a yoga studio, a hydroponics growing area or an office space, like this 96-square-foot one shown here.
Suspended in a garden in private residence in the northwest of Washington DC, this bronze and glass building, which is illuminated from the ground up, looks like a Japanese tea pavilion, but is in fact a musical recital space that its owner also use as a room for dining and contemplation.
Kahn's painting studio is attached to the original garage.
An Ecospace with a dual-pitched roof, this gym in England’s Peak District has a sloping roof, skylights that brighten and ventilate the space and a mezzanine loft-style living space.
Portland, Oregon–based architects Heidi Beebe and Doug Skidmore designed a glass-walled studio to create a focal point in backyard of this Boise, Idaho house, and as a home office for one of the owners.
This Seattle studio shed that is sited on a plant-filled backyard is used by it’s owners as a place to engage in their diverse passions – painting, sculpture, and gardening and collecting vintage furniture.
An old unused garage in this San Francisco family home is turned into a “box suffused with light” just a short distance from the main house, where family members can escape to meditate, relax or get creative.
Interior of Midden Studio in Scotland.
When a Colorado web designer’s newborn daughter moved into his home office, he relocated to this cool shed made of ruby-red Collins Truwood Siding and corrugated metal, just a few feet from the back door of his house.
Designed by Stockholm firm Waldemarson Berglund Arkitekter, this prefab artist studio called Ateljé 25 is shaped like a Monopoly house, serves as an artist’s studio and has simple plywood interiors and massive skylights.
The sauna door handle is a simple piece of driftwood. “One principle rule I followed,” says Kiehl, “was: Don’t build on outdoor space if it can work as outdoor living space. Norwegian summers are short. We want to be outdoors as much as possible.”
Work It

“We wanted to open up the back of the house, but there’s nothing to look at,” says Dana. “So we decided to put something in our yard as a focal point, to create our own view.” The architects came up with a glass-walled studio, which Dana uses as 

her home office. The architects mounted a steel I-beam that spans the yard, with holes drilled at eight-inch intervals for maximum flexibility of use. Right now it’s used for Ikea play equipment, but later they plan to hang a hammock and a movie screen.

ikea.com
Working with his colleagues at Austin Maynard Architects, architect Andrew Maynard added a 184-square-foot, sun-saturated greenhouse extension to his existing 364-square-foot home, and the new space serves as an office for him and his team.
The Backyard Lounge and Office is 330 square feet and features windows on all sides.
Studio
Phillips designed Judith a stark white, glass-fronted art studio.
A parallelogram-shaped window pane, rescued from an architectural salvage yard, was outfitted with steel edges and casters, and repurposed as a coffee table. Photo by Alan Gastelum.
Podere 43 allows for an endless array of leisure activities like ping-pong.
Sea caves on the property forced the architects to split some of the living space into a 483-square-foot guesthouse.
The Shudio and patio with privacy trellis.
The Porter cottage makes the most of its unwieldy site. The cottage was sited as close to the water as legally allowed to take advantage of the views and far enough away from the graywater leach field where the soil is deep enough to allow for proper run off. The screen porch was angled to capture direct southern exposure for the solar panels.
Architect Indra Janda hand-cut sheets of polycarbonate into 15¾-inch square shingles and clad the entire timber structure—a gabled roof and walls—with them.
A Norwegian boathouse. Photo Courtesy of Pasi Aalto / TASCHEN #cabin #boathouse
A knotted curtain bisects the sleeping area from the kitchen, which contains concealed and exposed storage units, as well as a small circular dining table.
The modular shoveled and drawers were designed into four separate categories based on the measurement of each object.
The renovated attic is oriented around a central volume that houses the bathroom. The wooden shelves were fashioned from hemlock planks that were salvaged during the demolition of the roof structure.
The fireplace is located at the original chimney stack of the building. Robb Studio created a sculptural fireplace using exposed concrete, steel, and Shou-sugi-ban wood for the hearth seat.
Sett Studio also does complete interior work. This unit features monotread, which are panels made from milled recycled wood, on the floor, walls and desk. Lately, the company has been using more bamboo.
The lantern addition is utilized mostly as an open dining room leading to the patio and pool beyond. Misra and Pande worked with the couple’s existing furniture, such as the Philippe Starck Ghost chairs, and helped integrate new elements such as the custom-made chandelier.

If you have ever considered building a modern shed or studio in the backyard, you'll appreciate the projects below, which prove that small spaces can deliver a big impact. Transform this often dormant space into a family room, hobby studio, or meditation room. Give the humble backyard shed a chance to shine—forge an opportunity for better living or enhanced storage.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.