Though seemingly whimsical and freewheeling, Sottsass was exacting in his designs: He had forbidden the Olabuenagas from repainting the home’s stucco facade, insisting that they let it “metamorph into what it wants to be,” but the couple ultimately decided to restore its faded colors last fall, using new elastomeric Behr paints that were blended to original specifications.
Though seemingly whimsical and freewheeling, Sottsass was exacting in his designs: He had forbidden the Olabuenagas from repainting the home’s stucco facade, insisting that they let it “metamorph into what it wants to be,” but the couple ultimately decided to restore its faded colors last fall, using new elastomeric Behr paints that were blended to original specifications.
Speaking of Nathalie du Pasquier, the Memphis group was well-represented by a special retrospective furniture exhibition at Fondazione Stelline; elsewhere, du Pasquier was the subject of an installation by Disegno magazine.
Speaking of Nathalie du Pasquier, the Memphis group was well-represented by a special retrospective furniture exhibition at Fondazione Stelline; elsewhere, du Pasquier was the subject of an installation by Disegno magazine.
A tall custom niche displays various tabletop items Sottsass designed for the brands Habitat, Memphis, Egizia, and Anthologie Quartett.
A tall custom niche displays various tabletop items Sottsass designed for the brands Habitat, Memphis, Egizia, and Anthologie Quartett.
You can snap up a limited selection of brooches, necklaces, and earrings from the Acme Studio Memphis collection at SHOP Cooper Hewitt, like ceramist Natalie Herrera (aka @fromhighgloss on Instagram) did. Shown here are the Monumento brooch by Ettore Sottsass, left, and Oreliana brooch by Marco Zanini, left.
You can snap up a limited selection of brooches, necklaces, and earrings from the Acme Studio Memphis collection at SHOP Cooper Hewitt, like ceramist Natalie Herrera (aka @fromhighgloss on Instagram) did. Shown here are the Monumento brooch by Ettore Sottsass, left, and Oreliana brooch by Marco Zanini, left.
The design remained a work in progress for years. "We didn't start it until '95," says Lesley. "Then it was daily faxes, phone calls. I remember when I called [Sotsass] to tell him that we were going to break ground. He said it was the best Christmas present he could have ever had in his entire life."
The design remained a work in progress for years. "We didn't start it until '95," says Lesley. "Then it was daily faxes, phone calls. I remember when I called [Sotsass] to tell him that we were going to break ground. He said it was the best Christmas present he could have ever had in his entire life."
Sottsass labored over the project in multiple dimensions and mediums, but always with a flair for style, as seen here in a vivid watercolor painting of the home.
Sottsass labored over the project in multiple dimensions and mediums, but always with a flair for style, as seen here in a vivid watercolor painting of the home.
Waechter Architecture reimagined a traditional gabled home in southeast Portland without significantly altering the original building. A simple coat of red paint abstracts the century-old structure, creating a residential work of art.
Waechter Architecture reimagined a traditional gabled home in southeast Portland without significantly altering the original building. A simple coat of red paint abstracts the century-old structure, creating a residential work of art.
The clients and design team chose to forego an open floor plan in favor of defined, separated spaces. In this scheme, the vertically oriented spaces act as a cinematic "hard-cut" to their horizontal counterparts. The custom hot rolled steel kitchen, one of these vertical transition spaces, receives light from above through a Velux skylight. A GE Profile Induction cooktop and oven and Miele refrigerator complete the space.
The clients and design team chose to forego an open floor plan in favor of defined, separated spaces. In this scheme, the vertically oriented spaces act as a cinematic "hard-cut" to their horizontal counterparts. The custom hot rolled steel kitchen, one of these vertical transition spaces, receives light from above through a Velux skylight. A GE Profile Induction cooktop and oven and Miele refrigerator complete the space.
House O, designed by Jun Igarashi, forgoes hallways and interior doors in favor of casually interconnected rooms.
House O, designed by Jun Igarashi, forgoes hallways and interior doors in favor of casually interconnected rooms.
Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.
Marcus Lee and Rachel Hart’s wonderful wooden home sits at the end of a quiet London lane and politely turns its back on the workshops next door.
Corporate high-flyers and admitted neat freaks Bruce Thatcher and Kirsty Leighton couldn’t handle the chaos anymore. Read more about this Victorian terrace in London here.
Corporate high-flyers and admitted neat freaks Bruce Thatcher and Kirsty Leighton couldn’t handle the chaos anymore. Read more about this Victorian terrace in London here.
At the entry looking upward towards a Velux skylight, a vertical "sleeve" is made of stacked end grain plywood. The theme of vertical and horizontal architectural elements providing different environmental perspectives carries through to the rest of the home. Horizontal forms look out to the lake, while the vertical columns look up the sky.
At the entry looking upward towards a Velux skylight, a vertical "sleeve" is made of stacked end grain plywood. The theme of vertical and horizontal architectural elements providing different environmental perspectives carries through to the rest of the home. Horizontal forms look out to the lake, while the vertical columns look up the sky.
“In this house, the roof is the only facade—the rest is dissolved beneath it.” —Architect Aljoša Dekleva
“In this house, the roof is the only facade—the rest is dissolved beneath it.” —Architect Aljoša Dekleva
Seen in the architectural context of its London neighborhood, the house is all the more extraordinary: compact, materially innovative, and easy on the eyes.
Seen in the architectural context of its London neighborhood, the house is all the more extraordinary: compact, materially innovative, and easy on the eyes.
Modern Memphis

Loud patterns, geometric shapes and clashing colors brought a postmodern feel to this year's London Design Festival.

A Festival highlight, London store Darkroom dedicated its new season collection to the post modern era, with home and fashion accessories inspired by Italian design hero Ettore Sottsass.
Modern Memphis Loud patterns, geometric shapes and clashing colors brought a postmodern feel to this year's London Design Festival. A Festival highlight, London store Darkroom dedicated its new season collection to the post modern era, with home and fashion accessories inspired by Italian design hero Ettore Sottsass.
Sottsass designed much of the inside furniture, including the vintage Hawaiian Koa lounge chairs and Hyatt side tables.
Sottsass designed much of the inside furniture, including the vintage Hawaiian Koa lounge chairs and Hyatt side tables.
Serigrafia Bacterio by Ettore Sottsass for Abet Laminati, $6.50 per square foot

The raucous patterns of the 1980s Memphis design movement are experiencing a revival. Consider this high-pressure laminate for tabletops, shelving, and counters.
Serigrafia Bacterio by Ettore Sottsass for Abet Laminati, $6.50 per square foot The raucous patterns of the 1980s Memphis design movement are experiencing a revival. Consider this high-pressure laminate for tabletops, shelving, and counters.
Through their jewelry and accessories brand ACME Studio, Lesley Bailey and Adrian Olabuenaga collaborated with Ettore Sottsass, as well as many of the other principals of the Memphis movement, starting in the 1980s. When they purchased this property by the sea in Maui, they reached out to Sottsass to see if he would consider designing a home on it.
Through their jewelry and accessories brand ACME Studio, Lesley Bailey and Adrian Olabuenaga collaborated with Ettore Sottsass, as well as many of the other principals of the Memphis movement, starting in the 1980s. When they purchased this property by the sea in Maui, they reached out to Sottsass to see if he would consider designing a home on it.
Lesley recounts their first meeting with Sottsass as clients: "We had worked with Ettore since the conception of our company. Adrian sent him a fax and said what he wanted to do. He said, 'When am I coming?'"

"That was in 1989 that we asked him and he turned up with a model and this little bag. [At the airport in] Maui at that point, you had to walk across the tarmac. He comes up with this little bag, he gives it to Adrian, he says, 'Be very careful. That is your house.'"
Lesley recounts their first meeting with Sottsass as clients: "We had worked with Ettore since the conception of our company. Adrian sent him a fax and said what he wanted to do. He said, 'When am I coming?'" "That was in 1989 that we asked him and he turned up with a model and this little bag. [At the airport in] Maui at that point, you had to walk across the tarmac. He comes up with this little bag, he gives it to Adrian, he says, 'Be very careful. That is your house.'"
The home's plans went through years of eclectic redesigns.
The home's plans went through years of eclectic redesigns.
Photo by Patrick Barta
Photo by Patrick Barta
This 3,200-square-foot structure was assembled with a prefabricated foundation, concrete panel siding, and efficient built-ins, minimizing construction debris and toxins—such as concrete foundation tar—on the site.
This 3,200-square-foot structure was assembled with a prefabricated foundation, concrete panel siding, and efficient built-ins, minimizing construction debris and toxins—such as concrete foundation tar—on the site.
At their A. Quincy Jones house in Los Angeles, architects Cory Buckner and Nick Roberts used permeable pavers to help the soil retain moisture.
At their A. Quincy Jones house in Los Angeles, architects Cory Buckner and Nick Roberts used permeable pavers to help the soil retain moisture.
Home Renovation Tip: Get an Understanding of What’s Already Around
Home Renovation Tip: Get an Understanding of What’s Already Around
Many tiny home dwellers develop eco-friendly habits when they downsize—like adopting a capsule wardrobe, carpooling more, and harvesting rainwater.
Many tiny home dwellers develop eco-friendly habits when they downsize—like adopting a capsule wardrobe, carpooling more, and harvesting rainwater.
The clients insisted that none of the trees on the property be disturbed, so Kevin Alter and his team at Alterstudio Architecture built a deck and an overhang around two of them.
The clients insisted that none of the trees on the property be disturbed, so Kevin Alter and his team at Alterstudio Architecture built a deck and an overhang around two of them.
Emilio Fuscaldo sits in the garden outside the brick house that he designed for himself and his partner, Anna Krien, on a small subdivided lot in Coburg, a suburb north of Melbourne, Australia. Photo by Nic Granleese.
Emilio Fuscaldo sits in the garden outside the brick house that he designed for himself and his partner, Anna Krien, on a small subdivided lot in Coburg, a suburb north of Melbourne, Australia. Photo by Nic Granleese.
Another view of the deck.
Another view of the deck.
Architect Gregory Phillips connected the original house to a new modern extension that doesn’t interfere with the surrounding houses. “I try to be true to the location,”he explains, “so it doesn’t seem like some spaceship has landed.”
Architect Gregory Phillips connected the original house to a new modern extension that doesn’t interfere with the surrounding houses. “I try to be true to the location,”he explains, “so it doesn’t seem like some spaceship has landed.”
“The house is a piece of origami made out of triangular shapes, which we then draped over the landscape,” says Arbel.
“The house is a piece of origami made out of triangular shapes, which we then draped over the landscape,” says Arbel.
Alterstudio Architecture of Austin designed this house in the Texas capital for a young family of four.
Alterstudio Architecture of Austin designed this house in the Texas capital for a young family of four.
Located in Aarhus, Denmark, Villa R is a minimalist, serene structure clad in zinc panels. "The objective was to create a house that brings the forest inside through large glass panels—and create an ever-changing seasonal backdrop for the interior living spaces," stated the architecture firm, C.F. Møller, of the 3,200-square-foot abode.
Located in Aarhus, Denmark, Villa R is a minimalist, serene structure clad in zinc panels. "The objective was to create a house that brings the forest inside through large glass panels—and create an ever-changing seasonal backdrop for the interior living spaces," stated the architecture firm, C.F. Møller, of the 3,200-square-foot abode.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways.  Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways. Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
Large clerestory windows face the street at the Higashibatas’ house in Tokyo, optimizing both privacy and natural light within.
Large clerestory windows face the street at the Higashibatas’ house in Tokyo, optimizing both privacy and natural light within.
1981

Ettore Sottsass designs Altair vase.
1981 Ettore Sottsass designs Altair vase.
Mike Kurokawa and Paul Fishman set out for the beach from their house in the Puna region of Hawaii. A bridge leads from street level to the upper floor of the house, which is situated in a natural depression, or kipuka.
Mike Kurokawa and Paul Fishman set out for the beach from their house in the Puna region of Hawaii. A bridge leads from street level to the upper floor of the house, which is situated in a natural depression, or kipuka.

9,964 more photos