“Design is so simple. That’s why it’s so complicated.” –Paul Rand

King installed dimmable fluorescent strips by Bartco in the alcoves above the cabinets for ambient lighting.
The once-sloping space now has climbing vines, a slatted fence, and foxtail agaves.
Curtiss describes the floor plan as “super efficient but with gracious moments.” Instead of maximizing room size, she ensured that shared spaces were adequately sized. In the upstairs hallway, that means two or three people can pass each other with relative ease.
Russell-Clarke tends a small garden.
In the bathroom, a teak live-edge countertop and custom yellow cabinet support a double wash basin by Duravit. A mirror from Restoration Hardware hangs below custom lights, designed by the homeowner for a steampunk look.
The kitchen is marked by its Wolf gas range, white Carrara marble countertop bar, and Cobb Rise & Fall pendants by Original BTC. The architect designed a custom wine glass holder, which hangs nearby.
Though small, the kitchen feels generously bright. Its cabinets were custom-built by Bob Clausen, a local craftsman. Curtiss selected sleek faucet fixtures by Santec and a sink by Blanco to complement the white laminate countertops. The stainless steel appliances include a Bertazzoni oven, Fisher & Payel refrigerator, and Thermador dishwasher.
The dining test lab (shown) features 70 of their bestselling and most iconic chairs alongside tables that can be used to test-drive the seats in situ. Photo by Sharon Risedorph Photography, San Francisco.
DWR’s new 20,000-square-foot store at the heart of the Design District in San Francisco’s Portrero Hill neighborhood is one of their largest locations to date. The 30 full-room vignettes throughout the store allow shoppers to visualize and interact with the furniture. Full product lines are mixed in with the vignettes as well, to help people find one specific item. Photo by Sharon Risedorph Photography, San Francisco
Lara and Ethan Pagnier have hosted over 40 travelers since joining Airbnb, and it's easy to see what attracts them. Apart from owning a spotless home in San Francisco's coveted Mission district, the pair are natural hosts.
The master bath incorporates custom cabinets by Bob Clausen, fixtures by Grohe, Hansgrohe, and Kohler, and a sink by Duravit. Plush Lisbon cork carpets the floor.
A San Francisco space showcases an IKEA sofa, a Room & Board lounge chair, and a Crate and Barrel table with Modernica chairs.
One of our favorite areas was the design library swatch wall with removable color swatches displaying the full range of customizable options and the light cloud filled with pendant fixtures. Photo by Sharon Risedorph Photography, San Francisco.
“By creating high ceilings with large windows, the feeling is all about space and light,” says architect Robert Nebolon, principal of Berkeley firm Robert Nebolon Architects. The 2,100-square-foot floating house was built on land in six months before settling into its final location in Mission Creek.
Fabricated by Stocklin Iron Works and designed by Nebolon, the orange staircase features steel railings and treads made from IKEA wood butcher blocks. “We designed the open staircase to make the trip to the second floor fun,” the architect says.
In the second floor master bedroom, a custom captain’s bed designed by the homeowner, features drawers and storage underneath. Its towering height allows for views out the nearby window.
Architect Christi Azevedo deployed Ikea cabinetry in the kitchen (left), which spans almost the entirety of the renovated building. In lieu of adding standard-issue fronts to the upper cabinets, she created sliding doors of sanded acrylic panels. A PaperStone work top extends from the stainless steel counter for additional prep space. When not in use, the movable dining table—also designed and fabricated by Azevedo—fits snugly beneath it.
During the historical review period of the permitting process, Curtiss learned the house was previously owned by three generations of the same family — a fact that deeply informed how she approached the remodel. “We wanted [the family] to drive by and feel like, ‘Oh cool, look what they did to our old house,’” she said, explaining her decision to preserve the house’s original shape. As a reminder of its previous life, workers sandblasted the original floorplate and left it exposed to reveal “the history of little conduit holes drilled before.” They also utilized old framing members when molding the concrete retaining walls in the yard, literally “imprinting the building’s history into the walkways.”
Because the residents wanted lighting “to fade away,” the home makes the most of natural light and minimizes fixtures. Each room has two sources of daylight, usually in the form of floor-to-ceiling windows and skylights. Fluorescent lights integrate into the surface of the skylights so they don’t protrude into the space.
Housed in a brick and timber Mission building that saw past lives as both a hotel and auto repair shop, Craftsman and Wolves was created by founder and chef William Werner using simple materials and a relatively modest budget. Werner collaborated closely with Zack | de Vito Architecture + Construction to bring to light his vision for a modern pâtisserie that was masculine and industrial. A cool-toned interior palette is favored, with black quartz counters at the bar and steel-trowel stucco cement walls along the kitchen's perimeter. Modest IKEA cabinetry is seamlessly integrated with custom Italian glass refrigerated pastry cases. 746 Valencia Street