Make sure your kitchen fits seamlessly with the rest of your home. A good entertaining space should have a look that's consistent with the overall design, so use finishings, colors, and other elements that compliment the rest of the space.
Make sure your kitchen fits seamlessly with the rest of your home. A good entertaining space should have a look that's consistent with the overall design, so use finishings, colors, and other elements that compliment the rest of the space.
Melanie Maher sunbathes beneath the lattice of a pool house, which is clad in Cor-Ten steel.
Melanie Maher sunbathes beneath the lattice of a pool house, which is clad in Cor-Ten steel.
A barrier-free house enables a family to come together amid the vineyards in Northern California. The kitchen is fully accessible and yet not institutional, with room for both extended family and a caregiver, and the ability to move between indoors and out without having to negotiate a single barrier. The island contains a micro kitchen for the family’s daughter, who is in a wheelchair, with a sink, refrigerator, and warming drawers within easy reach. The pendant is from Global Lighting.
A barrier-free house enables a family to come together amid the vineyards in Northern California. The kitchen is fully accessible and yet not institutional, with room for both extended family and a caregiver, and the ability to move between indoors and out without having to negotiate a single barrier. The island contains a micro kitchen for the family’s daughter, who is in a wheelchair, with a sink, refrigerator, and warming drawers within easy reach. The pendant is from Global Lighting.
Architect Erick Mikiten helped Melanie and David Maher build a house in Livermore, California.
Architect Erick Mikiten helped Melanie and David Maher build a house in Livermore, California.
Covered terraces take advantage of the temperate Northern California climate and respect the local vernacular. A rear sleeping porch is the perfect place to enjoy warm summer and fall nights.
Covered terraces take advantage of the temperate Northern California climate and respect the local vernacular. A rear sleeping porch is the perfect place to enjoy warm summer and fall nights.
“In consideration of the context, the design aimed to reinterpret the traditional beach shack vernacular in a contemporary way by embracing traditional materials, including corrugated metal, fiber cement sheeting, and timber elements,” Rathmayr says.
“In consideration of the context, the design aimed to reinterpret the traditional beach shack vernacular in a contemporary way by embracing traditional materials, including corrugated metal, fiber cement sheeting, and timber elements,” Rathmayr says.
The top floor opens onto an expansive deck on the north side of the house. An entry yard on its east side provides a seamless connection to the outdoor environment, while ensuring adequate shading and screening for privacy.
The top floor opens onto an expansive deck on the north side of the house. An entry yard on its east side provides a seamless connection to the outdoor environment, while ensuring adequate shading and screening for privacy.
The architects’ inventive use of resources helped keep costs down. “We gave the facade’s ribbed metal cladding, commonly used in neighboring beach shacks, a metallic finish that provided a cost-effective solution and an upscale appearance,” Rathmayr says.
The architects’ inventive use of resources helped keep costs down. “We gave the facade’s ribbed metal cladding, commonly used in neighboring beach shacks, a metallic finish that provided a cost-effective solution and an upscale appearance,” Rathmayr says.
In the kitchen, a Blanco exhaust fan is surrounded by a stove, oven, and dishwasher by Westinghouse. A series of pendants by She Lights are equipped with LED fittings.
In the kitchen, a Blanco exhaust fan is surrounded by a stove, oven, and dishwasher by Westinghouse. A series of pendants by She Lights are equipped with LED fittings.
The largest portion of the living area is supported by cross-braced columns. Flanged steel beams create a strong, lightweight frame.
The largest portion of the living area is supported by cross-braced columns. Flanged steel beams create a strong, lightweight frame.
So Melanie Maher could access the kitchen, Mikiten created a station with a KitchenAid cooktop, a refrigerator and freezer drawers from U-Line, and a Sharp drawer microwave. He also adjusted the height of the PaperStone counter to allow Melanie to roll her chair underneath.
So Melanie Maher could access the kitchen, Mikiten created a station with a KitchenAid cooktop, a refrigerator and freezer drawers from U-Line, and a Sharp drawer microwave. He also adjusted the height of the PaperStone counter to allow Melanie to roll her chair underneath.
An open-plan kitchen, living, and dining area runs along one side of the upper floor. A study is situated next to the kitchen, while the other half of the building houses the two bedrooms. Black matte bamboo flooring by Silestone and birch ceilings, finished in a walnut stain, add warmth and texture to the interior.
An open-plan kitchen, living, and dining area runs along one side of the upper floor. A study is situated next to the kitchen, while the other half of the building houses the two bedrooms. Black matte bamboo flooring by Silestone and birch ceilings, finished in a walnut stain, add warmth and texture to the interior.
All openings are shade-protected with wide overhangs that prevent overheating and allow maximum light to enter into the living space. Natural ventilation, created by openings in the facade, negates the need for air conditioning. The firm developed a custom joiner for the powder-coated aluminum window frames, providing floor-to-ceiling views without the use of costly commercial window systems.
All openings are shade-protected with wide overhangs that prevent overheating and allow maximum light to enter into the living space. Natural ventilation, created by openings in the facade, negates the need for air conditioning. The firm developed a custom joiner for the powder-coated aluminum window frames, providing floor-to-ceiling views without the use of costly commercial window systems.
The Vermont-based Jamaica Cottage Shop built this 132-square-foot writer's retreat using a super durable timber-frame approach.

Copyright Jamaica Cottage Shop.
The Vermont-based Jamaica Cottage Shop built this 132-square-foot writer's retreat using a super durable timber-frame approach. Copyright Jamaica Cottage Shop.
The renovation focused on connecting a production facility and tasting room with the agricultural landscape.
The renovation focused on connecting a production facility and tasting room with the agricultural landscape.
Northern Lights Bar (Iceland) designed by Minarc, nominated in Café/Bar category.
Northern Lights Bar (Iceland) designed by Minarc, nominated in Café/Bar category.
The home's exterior staircase features a diagonal handrail, constructed in three parts and painted slightly different turquoise tones. It contrasts with the surrounding landscape, adding dynamism and excitement to the otherwise simple, static structure of the home, which is clad in naturally weathered cedar siding.
The home's exterior staircase features a diagonal handrail, constructed in three parts and painted slightly different turquoise tones. It contrasts with the surrounding landscape, adding dynamism and excitement to the otherwise simple, static structure of the home, which is clad in naturally weathered cedar siding.
The home's Canadian cedar cladding and aluminium joinery is low-maintenance, and designed to weather gently over time. The natural finish blends well with the surrounding garden, with its sculptural, desert plants. “We face south-west, so the weather comes straight at us, and the wind is loaded with salt,” says Hughes. “Fortunately, the plants we liked don’t give a hoot about the wind.”
The home's Canadian cedar cladding and aluminium joinery is low-maintenance, and designed to weather gently over time. The natural finish blends well with the surrounding garden, with its sculptural, desert plants. “We face south-west, so the weather comes straight at us, and the wind is loaded with salt,” says Hughes. “Fortunately, the plants we liked don’t give a hoot about the wind.”
Biophilic design prefers natural over synthetic materials, as human beings innately feel more at ease with the former. In this house in Israel, the limestone walls are recycled from dismantled houses in the region. The stone staircase is original.
Biophilic design prefers natural over synthetic materials, as human beings innately feel more at ease with the former. In this house in Israel, the limestone walls are recycled from dismantled houses in the region. The stone staircase is original.
By balancing the light from a variety of sources and ensuring that every corner was illuminated, Terry Ohm increased the feeling of expansiveness in the 12-and-a-half-by-14-foot kitchen.
By balancing the light from a variety of sources and ensuring that every corner was illuminated, Terry Ohm increased the feeling of expansiveness in the 12-and-a-half-by-14-foot kitchen.
Warm and casual furniture is favored in the courtyard. Colorful seating, wood stools, and smart built-in shelving complete the space. The expandable table by Henkin Shavit is flanked by seven hanging pendant lights, symbolizing the branches of the Menorah. To the right of the table, the original stone arch leads to the home’s wine cellar.
Warm and casual furniture is favored in the courtyard. Colorful seating, wood stools, and smart built-in shelving complete the space. The expandable table by Henkin Shavit is flanked by seven hanging pendant lights, symbolizing the branches of the Menorah. To the right of the table, the original stone arch leads to the home’s wine cellar.
Melanie and David spend a lot of time outside, so indoor/outdoor accessibility was key.
Melanie and David spend a lot of time outside, so indoor/outdoor accessibility was key.
The master bathroom is framed by a glass and varnished steel doorway. Minimal white tiling and concrete floors allow both the original stone walls and graphic geometric glass openings to take center stage.
The master bathroom is framed by a glass and varnished steel doorway. Minimal white tiling and concrete floors allow both the original stone walls and graphic geometric glass openings to take center stage.
This former horse stable in Marin County, which was built beside the old Northwest Pacific Railroad in the early 1900s, was used as a guesthouse and garage until recently, when its water pipes burst, resulting in significant damage. Architect Heidi Richardson then stepped in to repair and elevate the historic barn. Today, it is wrapped in recycled redwood, some of which was reclaimed from the original structure.
This former horse stable in Marin County, which was built beside the old Northwest Pacific Railroad in the early 1900s, was used as a guesthouse and garage until recently, when its water pipes burst, resulting in significant damage. Architect Heidi Richardson then stepped in to repair and elevate the historic barn. Today, it is wrapped in recycled redwood, some of which was reclaimed from the original structure.
A row of clerestory windows run beneath the peaked ceiling in the kitchen, permitting natural light to bisect the heart of the home.
A row of clerestory windows run beneath the peaked ceiling in the kitchen, permitting natural light to bisect the heart of the home.
On a windswept plot on Northern California's Point Reyes Peninsula, architect Gustave Carlson integrated a three-bedroom home into the landscape using rough and earthy materials, like Western cedar, concrete, and stucco.
On a windswept plot on Northern California's Point Reyes Peninsula, architect Gustave Carlson integrated a three-bedroom home into the landscape using rough and earthy materials, like Western cedar, concrete, and stucco.
Irit and Zohar imagined a space that would be a cohesive blend of old and new. Stone, metal, glass, and wood intersect in the interior courtyard. Large skylights bring light in, and play upon the indoor-outdoor functionality of the courtyard space.
Irit and Zohar imagined a space that would be a cohesive blend of old and new. Stone, metal, glass, and wood intersect in the interior courtyard. Large skylights bring light in, and play upon the indoor-outdoor functionality of the courtyard space.
This is the reading room in the new addition; The T&G wood wall and ceiling finish are made from a reclaimed grain silo in eastern Washington built in the early 1900s.
This is the reading room in the new addition; The T&G wood wall and ceiling finish are made from a reclaimed grain silo in eastern Washington built in the early 1900s.
The historic facade blends in with the new stone of the addition. Several balconies on the upper level encourage outdoor living, and enable movement between the two private wings of the home. Situated on a hill in the old historic district, sweeping views are enjoyed from these private outdoor retreats.
The historic facade blends in with the new stone of the addition. Several balconies on the upper level encourage outdoor living, and enable movement between the two private wings of the home. Situated on a hill in the old historic district, sweeping views are enjoyed from these private outdoor retreats.
"We wanted to maintain a feeling of a bunkhouse by keeping everything open and connected but without losing that layer of privacy," says Flowers.
"We wanted to maintain a feeling of a bunkhouse by keeping everything open and connected but without losing that layer of privacy," says Flowers.
The lower-level sleeping area boasts a plywood wardrobe, Eames LCW, and Eames plywood folding screen.
The lower-level sleeping area boasts a plywood wardrobe, Eames LCW, and Eames plywood folding screen.
The original home was built in the shape of the Hebrew letter “Chet," which wrapped around an open courtyard. The courtyard was closed off to become flexible public space, and now lies in between two private living areas. A steel and wood bridge connects the private wings of the home, which consist of bedrooms, bathrooms, and working spaces for the residents.
The original home was built in the shape of the Hebrew letter “Chet," which wrapped around an open courtyard. The courtyard was closed off to become flexible public space, and now lies in between two private living areas. A steel and wood bridge connects the private wings of the home, which consist of bedrooms, bathrooms, and working spaces for the residents.
Architect Joseph Tanney says the house was designed as a safe haven for Wexler and Zimmerman’s children.
Architect Joseph Tanney says the house was designed as a safe haven for Wexler and Zimmerman’s children.
In a narrow residual area between the breezeway and the house's northern elevation, Cohen created a so-called "skinny space," with a changing area accessible to the outdoor shower.
In a narrow residual area between the breezeway and the house's northern elevation, Cohen created a so-called "skinny space," with a changing area accessible to the outdoor shower.
An unassuming little helper is how young Danish designer Mads Sætter-Lassen modestly describes his desk lamp, Buddy, designed for Northern Lighting. The multifunctional design includes a holder to keep pens, keys, and other small objects that are easily lost. The flexible shade, available in five matte colors, can be rotated in any direction.
An unassuming little helper is how young Danish designer Mads Sætter-Lassen modestly describes his desk lamp, Buddy, designed for Northern Lighting. The multifunctional design includes a holder to keep pens, keys, and other small objects that are easily lost. The flexible shade, available in five matte colors, can be rotated in any direction.
A view of the historic farmhouse and the modern northern and eastern extensions.
A view of the historic farmhouse and the modern northern and eastern extensions.

717 more photos