The house that Dake-Wells Architecture designed for Cory and Kerry Watts in the Ozarks in southwestern Missouri is defined by subtle nods to its lakeside setting, such as an elevated wooden plank that carries visitors over a bed of river rock to the north entrance.
The house that Dake-Wells Architecture designed for Cory and Kerry Watts in the Ozarks in southwestern Missouri is defined by subtle nods to its lakeside setting, such as an elevated wooden plank that carries visitors over a bed of river rock to the north entrance.
The skylight boxes are clad in lap-seam metal panels, which Wheeler describes as an economical material choice.
The skylight boxes are clad in lap-seam metal panels, which Wheeler describes as an economical material choice.
The knotty-grade tongue-and-groove cedar siding was an aesthetic touch as well as a cost-saving one, architect Mark Wheeler says. "Higher grades wtihout knots doubled the price," he says. In the end he and his team decided that the knots "fit the existing context more accurately."
The knotty-grade tongue-and-groove cedar siding was an aesthetic touch as well as a cost-saving one, architect Mark Wheeler says. "Higher grades wtihout knots doubled the price," he says. In the end he and his team decided that the knots "fit the existing context more accurately."
The living room and a deck offer expansive views of Table Rock Lake.
The living room and a deck offer expansive views of Table Rock Lake.
Judith and Maple at work in the living space, which has a deck off the side and a view of the neighbors' house.
Judith and Maple at work in the living space, which has a deck off the side and a view of the neighbors' house.
Dake-Wells carfully sited the house to fit on a wedge-shaped lot, preserving privacy by editing views of houses that sit close by on either side.
Dake-Wells carfully sited the house to fit on a wedge-shaped lot, preserving privacy by editing views of houses that sit close by on either side.
Milwaukee studio Vetter Denk Architects designed this eye-catching prefab on the banks of Moose Lake, Wisconsin, as a weekend retreat. 

The home was based on an idea presented by the home's owner, who was inspired by a screw-top jug of $9.99 red wine.
Milwaukee studio Vetter Denk Architects designed this eye-catching prefab on the banks of Moose Lake, Wisconsin, as a weekend retreat. The home was based on an idea presented by the home's owner, who was inspired by a screw-top jug of $9.99 red wine.
The stair treads are solid-oak planks, stained and finished to match the oak flooring.
The stair treads are solid-oak planks, stained and finished to match the oak flooring.
The cedar deck was finished with Sikkens deck stain.
The cedar deck was finished with Sikkens deck stain.
The floors are prefinished tongue-and-groove oak, a common species in the area. The cherry casework is Kaffe by KraftMaid.
The floors are prefinished tongue-and-groove oak, a common species in the area. The cherry casework is Kaffe by KraftMaid.
The clients insisted that none of the trees on the property be disturbed, so Kevin Alter and his team at Alterstudio Architecture built a deck and an overhang around two of them.
The clients insisted that none of the trees on the property be disturbed, so Kevin Alter and his team at Alterstudio Architecture built a deck and an overhang around two of them.
Another view of the deck.
Another view of the deck.
“The house is a piece of origami made out of triangular shapes, which we then draped over the landscape,” says Arbel.
“The house is a piece of origami made out of triangular shapes, which we then draped over the landscape,” says Arbel.
Alterstudio Architecture of Austin designed this house in the Texas capital for a young family of four.
Alterstudio Architecture of Austin designed this house in the Texas capital for a young family of four.
In consultation with the clients, Alterstudio opted to clad the house in local cypress rather than imported, FSC-certified ipe.
In consultation with the clients, Alterstudio opted to clad the house in local cypress rather than imported, FSC-certified ipe.
Sliding glass doors in the master bedroom open onto a deck overlooking the lake.
Sliding glass doors in the master bedroom open onto a deck overlooking the lake.
The home’s reflection is seen in the lake at dusk. The white aluminum sleeves dramatically break through the timber, creating visual portals to the surrounding scenery.
The home’s reflection is seen in the lake at dusk. The white aluminum sleeves dramatically break through the timber, creating visual portals to the surrounding scenery.
Bruce Thatcher and Kirsty Leighton behind their London home.
Bruce Thatcher and Kirsty Leighton behind their London home.
In a leafy residential area a few miles from downtown Kansas City, Missouri, architect Christian Arnold saw opportunity where others saw trouble. He took a sloping, triangular lot and designed a new home for his growing family—an open tree house–like structure on stilts that hovers at the quirky edge of a conventional neighborhood. Photo by Mike Sinclair.
In a leafy residential area a few miles from downtown Kansas City, Missouri, architect Christian Arnold saw opportunity where others saw trouble. He took a sloping, triangular lot and designed a new home for his growing family—an open tree house–like structure on stilts that hovers at the quirky edge of a conventional neighborhood. Photo by Mike Sinclair.
Bassam (left, with Fellows) hung redwood garage doors that match the house’s exterior.
Bassam (left, with Fellows) hung redwood garage doors that match the house’s exterior.
Subtle features incorporated into the design, including an elevated terrace and jetty, help the home float above the island.
Subtle features incorporated into the design, including an elevated terrace and jetty, help the home float above the island.
“The unique site-plan includes the main house, a two-story dog run, and a guest cabin,” Flato says. “All are seamlessly stitched together by a grand boardwalk, making an arrival by boat or by car an equally engaging experience.” Vertical grain Western red cedar acts as the exterior siding.
“The unique site-plan includes the main house, a two-story dog run, and a guest cabin,” Flato says. “All are seamlessly stitched together by a grand boardwalk, making an arrival by boat or by car an equally engaging experience.” Vertical grain Western red cedar acts as the exterior siding.
The Aperture House, facing Moose Lake.
The Aperture House, facing Moose Lake.
Fed up with flashy, environmentally insensitive beach homes, architect Gerald Parsonson and his wife, Kate, designed a humble hideaway nestled behind sand dunes along the New Zealand coastline. Crafted in the image of a modest Kiwi bach, their 1,670-square-foot retreat consists of a group of small buildings clad in black-stained pine weatherboards and fiber-cement sheets.
Fed up with flashy, environmentally insensitive beach homes, architect Gerald Parsonson and his wife, Kate, designed a humble hideaway nestled behind sand dunes along the New Zealand coastline. Crafted in the image of a modest Kiwi bach, their 1,670-square-foot retreat consists of a group of small buildings clad in black-stained pine weatherboards and fiber-cement sheets.
“Peter and I’ve got shockingly similar and far-reaching design inspirations. Our conversations would move easily from brutalism to driftwood 

to kachinas and then flow right back to something applicable to architecture. I can’t tell you how many times I will do that with a less-design-literate client and just get a blank stare!” —Architect Craig Steely
“Peter and I’ve got shockingly similar and far-reaching design inspirations. Our conversations would move easily from brutalism to driftwood to kachinas and then flow right back to something applicable to architecture. I can’t tell you how many times I will do that with a less-design-literate client and just get a blank stare!” —Architect Craig Steely
Cedar slats mark the facade of the Worple's lakefront vacation home in Ontario.
Cedar slats mark the facade of the Worple's lakefront vacation home in Ontario.
Kayak in hand, Tom and Will make a break for the beach.
Kayak in hand, Tom and Will make a break for the beach.
The family has three children, including an autistic son, a factor the architects took into careful consideration. The dwelling is divided into two wings, which are joined by an enclosed courtyard. The son has full access to the courtyard, which is visible from multiple viewpoints throughout the house, from his bedroom suite. "The layout of the house and a protected courtyard on the open plains carefully considered family unity and family autonomy within a safe context," Shelton says.
The family has three children, including an autistic son, a factor the architects took into careful consideration. The dwelling is divided into two wings, which are joined by an enclosed courtyard. The son has full access to the courtyard, which is visible from multiple viewpoints throughout the house, from his bedroom suite. "The layout of the house and a protected courtyard on the open plains carefully considered family unity and family autonomy within a safe context," Shelton says.
“Segovia is a very central region, but an underdeveloped one,” de la Quadra-Salcedo says. “Traditionally devoted to agriculture and mainly livestock, it flourished in the sixteenth century but now that the older generations are disappearing, there is a problem of abandoned villages and fields.” The structure highlights the rural surroundings.
“Segovia is a very central region, but an underdeveloped one,” de la Quadra-Salcedo says. “Traditionally devoted to agriculture and mainly livestock, it flourished in the sixteenth century but now that the older generations are disappearing, there is a problem of abandoned villages and fields.” The structure highlights the rural surroundings.
The Casa Cuatro sits above a 180-foot cliff that overlooks the Pacific Ocean. The locally quarried stone makes the house blend in with the landscape and acts as a thermal-mass wall, absorbing heat during the day and releasing it through the evening.
The Casa Cuatro sits above a 180-foot cliff that overlooks the Pacific Ocean. The locally quarried stone makes the house blend in with the landscape and acts as a thermal-mass wall, absorbing heat during the day and releasing it through the evening.
Mark Word Design did the landscaping, with an emphasis on water conservation. "It's about usage levels, but it's also about the way we treat storm water and runoff since it all goes back into our supply at the end of the cycle," designer Sarah Carr says. Word and his team chose plants that help reduce erosion, require little watering, and allow storm water to percolate. Mulch and living ground covers—including Big Blue liriope, marsilea, and Palisades zoysia turf—keep moisture within the soil and lower the temperature of the soil, protecting the roots of the live oak trees.
Mark Word Design did the landscaping, with an emphasis on water conservation. "It's about usage levels, but it's also about the way we treat storm water and runoff since it all goes back into our supply at the end of the cycle," designer Sarah Carr says. Word and his team chose plants that help reduce erosion, require little watering, and allow storm water to percolate. Mulch and living ground covers—including Big Blue liriope, marsilea, and Palisades zoysia turf—keep moisture within the soil and lower the temperature of the soil, protecting the roots of the live oak trees.
The interior combines modern and more traditional elements, such as this oriental rug.
The interior combines modern and more traditional elements, such as this oriental rug.
The cypress cladding carries over from the exterior to the interior of the house.
The cypress cladding carries over from the exterior to the interior of the house.
The house was built on piers (save for the lower-level bedroom) so that little of the natural landscape would be disturbed.
The house was built on piers (save for the lower-level bedroom) so that little of the natural landscape would be disturbed.
Where once there was a timeworn 1950s bungalow in the Metropolitan Green Belt south of London, there now stands a dynamic house whose two volumes are joined by a glass atrium. The project was designed by Grant Freeman of OB Architecture.
Where once there was a timeworn 1950s bungalow in the Metropolitan Green Belt south of London, there now stands a dynamic house whose two volumes are joined by a glass atrium. The project was designed by Grant Freeman of OB Architecture.
Churtichaga and de la Quadra-Salcedo purchased a parcel of former farmland to build their vacation home twelve years ago but only recently completed the house—a timber-clad minimalist structure expertly designed to disappear into the scenic landscape.
Churtichaga and de la Quadra-Salcedo purchased a parcel of former farmland to build their vacation home twelve years ago but only recently completed the house—a timber-clad minimalist structure expertly designed to disappear into the scenic landscape.

9,964 more photos