In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
From red painted cedar siding to no-fuss structural elements, Northworks’ solution reaches a happy medium between the classic barn look and a weekend retreat. “The best thing about this house,” explains one resident, “is that when it’s just the four of us, it feels cozy. But even when we’re hosting 25 people, it never feels crowded.”
From red painted cedar siding to no-fuss structural elements, Northworks’ solution reaches a happy medium between the classic barn look and a weekend retreat. “The best thing about this house,” explains one resident, “is that when it’s just the four of us, it feels cozy. But even when we’re hosting 25 people, it never feels crowded.”
BLAIR NICHE PROJECT

At just $167 per square foot, this high-design, low-cost barn in rural Wisconsin is an American idyll.
BLAIR NICHE PROJECT At just $167 per square foot, this high-design, low-cost barn in rural Wisconsin is an American idyll.
"It only cost about $48,000 to build, which was incredibly cheap," says Turner of the Stealth Barn. "We got the Timber Frame Company to supply the shell, then we clad it and fitted out the interior and windows ourselves. The idea was to take the archetypal black tar-painted agricultural building and make an almost childlike icon of that."
"It only cost about $48,000 to build, which was incredibly cheap," says Turner of the Stealth Barn. "We got the Timber Frame Company to supply the shell, then we clad it and fitted out the interior and windows ourselves. The idea was to take the archetypal black tar-painted agricultural building and make an almost childlike icon of that."
The budget was nearly as tight as the space in this cheerful renovation of a 516-square-foot flat in Bratislava. The centerpiece of Lukáš Kordík’s new kitchen is the cabinetry surrounding the sink, a feat he managed by altering the facing and pulls of an off-the-rack Ikea system. The laminate offers a good punch of blue, and in modernist fashion, Kordík forwent door handles in favor of cutouts. “I wanted the kitchen to be one simple block of color without any additional design,” he says.
The budget was nearly as tight as the space in this cheerful renovation of a 516-square-foot flat in Bratislava. The centerpiece of Lukáš Kordík’s new kitchen is the cabinetry surrounding the sink, a feat he managed by altering the facing and pulls of an off-the-rack Ikea system. The laminate offers a good punch of blue, and in modernist fashion, Kordík forwent door handles in favor of cutouts. “I wanted the kitchen to be one simple block of color without any additional design,” he says.
Berkus has gone through over 1,000 renovations in his career and has learned some key design lessons along the way. “I have such a passion for discovering and reusing vintage building materials and architectural savage,” Berkus says. “In my last home in New York, I found a set of four doorknobs with locks from Belgium in the 1940s and I had iron glass doors installed to work around them. I knew myself to know that the knobs I touched everyday would be something meaningful to me.”

Pictured, an enclosed porch in a rundown rustic cabin in Big Bear, California, updated by Lukas Machnik. Photo courtesy NBC.
Berkus has gone through over 1,000 renovations in his career and has learned some key design lessons along the way. “I have such a passion for discovering and reusing vintage building materials and architectural savage,” Berkus says. “In my last home in New York, I found a set of four doorknobs with locks from Belgium in the 1940s and I had iron glass doors installed to work around them. I knew myself to know that the knobs I touched everyday would be something meaningful to me.” Pictured, an enclosed porch in a rundown rustic cabin in Big Bear, California, updated by Lukas Machnik. Photo courtesy NBC.
“It was important to site the house in such a way that it had views to both the field and the forest, but it also wasn’t visible from the main road,” says Lewis. VELUX skylights bring extra light into the home.
“It was important to site the house in such a way that it had views to both the field and the forest, but it also wasn’t visible from the main road,” says Lewis. VELUX skylights bring extra light into the home.
French doors in the living room let light into the kitchen and open onto a lovely garden.
French doors in the living room let light into the kitchen and open onto a lovely garden.
Across from the entrance is the main staircase, which leads to the bedrooms.
Across from the entrance is the main staircase, which leads to the bedrooms.
The property is comprised of a succession of buildings that extend from the street-facing entrance. The 1,215-square-foot main house is the last of the three.
The property is comprised of a succession of buildings that extend from the street-facing entrance. The 1,215-square-foot main house is the last of the three.
“We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new,” says Greg Blee, founding partner at Blee Halligan Architects. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. “My father’s terrible at throwing things away,” Blee says. “We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They’ve been sitting in the fields ever since, and this was our last chance to use them.”
“We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new,” says Greg Blee, founding partner at Blee Halligan Architects. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. “My father’s terrible at throwing things away,” Blee says. “We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They’ve been sitting in the fields ever since, and this was our last chance to use them.”
In the main bathroom, Art Deco crown molding reminds residents of the house’s past. New fixtures include white laminate cabinets and sinks and faucets by Roger Seller.
In the main bathroom, Art Deco crown molding reminds residents of the house’s past. New fixtures include white laminate cabinets and sinks and faucets by Roger Seller.
The renovated house is outfitted with a sauna.
The renovated house is outfitted with a sauna.
At $167 per square foot, this high-design, low-cost barn in rural Wisconsin is an American idyll.
At $167 per square foot, this high-design, low-cost barn in rural Wisconsin is an American idyll.
Chicago architect Brad Lynch demolished the 1940s bungalow he’d been sharing with his family for nearly two decades, and in its place built a brick-clad structure that would function as a modern counterpoint to its more traditional neighbors.
Chicago architect Brad Lynch demolished the 1940s bungalow he’d been sharing with his family for nearly two decades, and in its place built a brick-clad structure that would function as a modern counterpoint to its more traditional neighbors.
Walsh and Strongin's living room strikes a more rustic note.
Walsh and Strongin's living room strikes a more rustic note.
In their concrete-walled courtyard, Yuka and Aaron watch as twins Emerson and Jasper, daughters Maude and Mirene, and Alfie the dog play. The house is painted in Black Bean Soup by Benjamin Moore, a color in keeping with the period of the original architecture. The garden was designed by Lauren Hall-Behrens of Lilyvilla Gardens.
In their concrete-walled courtyard, Yuka and Aaron watch as twins Emerson and Jasper, daughters Maude and Mirene, and Alfie the dog play. The house is painted in Black Bean Soup by Benjamin Moore, a color in keeping with the period of the original architecture. The garden was designed by Lauren Hall-Behrens of Lilyvilla Gardens.
The kitchen features a distinctive cantilevered countertop.
The kitchen features a distinctive cantilevered countertop.
A new staircase turns a corner at the large stone chimney, an element of the original house that the designers were careful to preserve.
A new staircase turns a corner at the large stone chimney, an element of the original house that the designers were careful to preserve.
A clear railing follows the stairs to the second floor.
A clear railing follows the stairs to the second floor.
The architecture firm Open Form and the interior design firm Clairoux collaborated on this modern update of a 1950s-era house in Laval, Quebec, north of Montreal.
The architecture firm Open Form and the interior design firm Clairoux collaborated on this modern update of a 1950s-era house in Laval, Quebec, north of Montreal.
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
Some 35 percent of the materials from the renovation were resurrected in the yard: Redwood panels became fencing. Blocks cut from original concrete patios form the snake wall. And Purdy plans to crochet colorful cozies over various branches and stumps.
Some 35 percent of the materials from the renovation were resurrected in the yard: Redwood panels became fencing. Blocks cut from original concrete patios form the snake wall. And Purdy plans to crochet colorful cozies over various branches and stumps.
The architects and interior designers did away with the home's cramped, darkened layout and recast the interior as an open space defined by clean lines.
The architects and interior designers did away with the home's cramped, darkened layout and recast the interior as an open space defined by clean lines.
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
Bathed in Light

To help disperse light in the newly opened-up interior, the designers clad the roof over the guest bathroom with Danpalon, a translucent polycarbonate that brings in lots of softened natural light. The walls and door are frosted glass. Says Kyprianou: “You can’t see much through the glass—just silhouettes—so our guests don’t mind!”

danpalon.com.au

Hung Up

With the budget running out toward the end of the project, Kyprianou wanted to avoid forking out for a custom-designed walk-in closet in the master bedroom. So he conceived of a simple and cheap storage solution: drilling holes through the wooden roof trusses and feeding inexpensive aluminum closet rods through.

junolightinggroup.com
Bathed in Light To help disperse light in the newly opened-up interior, the designers clad the roof over the guest bathroom with Danpalon, a translucent polycarbonate that brings in lots of softened natural light. The walls and door are frosted glass. Says Kyprianou: “You can’t see much through the glass—just silhouettes—so our guests don’t mind!” danpalon.com.au Hung Up With the budget running out toward the end of the project, Kyprianou wanted to avoid forking out for a custom-designed walk-in closet in the master bedroom. So he conceived of a simple and cheap storage solution: drilling holes through the wooden roof trusses and feeding inexpensive aluminum closet rods through. junolightinggroup.com
Architects Anne Marie Lubrano and Lea Ciavarra limited the material selection in their renovation of a town house dating from 1899. The powder room on the first floor is located in a former waiting area (the previous resident used the level for his dental practice). It features a custom Alabastro marble sink and fixtures by California Faucets. The architects kept the original marble fireplace, paying homage to the structure’s history. Benjamin Moore’s Super White paint was applied to the ceiling and the White Dove hue to the walls. "Positioning the faucets on the side wall emphasizes the horizontal," Lubrano says. "Wall-mounted fixtures feel less grounded and materials can continue uninterrupted below. We wanted the spaces to feel light, spacious and light-filled."
Architects Anne Marie Lubrano and Lea Ciavarra limited the material selection in their renovation of a town house dating from 1899. The powder room on the first floor is located in a former waiting area (the previous resident used the level for his dental practice). It features a custom Alabastro marble sink and fixtures by California Faucets. The architects kept the original marble fireplace, paying homage to the structure’s history. Benjamin Moore’s Super White paint was applied to the ceiling and the White Dove hue to the walls. "Positioning the faucets on the side wall emphasizes the horizontal," Lubrano says. "Wall-mounted fixtures feel less grounded and materials can continue uninterrupted below. We wanted the spaces to feel light, spacious and light-filled."
Margarita McGrath and Scott Oliver of Noroof Architects termed the 1,650-square-foot house in Greenpoint, Brooklyn, “Pushmi-Pullyu,” in reference to the interior-exterior flow they created. Resident Jill Magid, pictured on her front steps with son Linus, is a conceptual artist; she fabricated the neon house numbers.
Margarita McGrath and Scott Oliver of Noroof Architects termed the 1,650-square-foot house in Greenpoint, Brooklyn, “Pushmi-Pullyu,” in reference to the interior-exterior flow they created. Resident Jill Magid, pictured on her front steps with son Linus, is a conceptual artist; she fabricated the neon house numbers.
The interior is furnished with contemporary pieces that don’t detract from views of the surrounding valley.
The interior is furnished with contemporary pieces that don’t detract from views of the surrounding valley.
“The main volume presents a traditional front and is wrapped on the west and south by a deep porch,” says architect Erin Sterling Lewis. “Living and dining spaces access the porch.” A standing seam metal roof with a Kynar finish and HardiePlank Lap Siding cover the exterior of this 3,000-square-foot home.
“The main volume presents a traditional front and is wrapped on the west and south by a deep porch,” says architect Erin Sterling Lewis. “Living and dining spaces access the porch.” A standing seam metal roof with a Kynar finish and HardiePlank Lap Siding cover the exterior of this 3,000-square-foot home.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
Pacek and Roynon peeled away wallpaper to reveal layers of old paint that serendipitously complemented the color scheme of their new kitchen, and used a circular frame to preserve a section of it. The matte-chrome handles and pulls are by Mockett.
Pacek and Roynon peeled away wallpaper to reveal layers of old paint that serendipitously complemented the color scheme of their new kitchen, and used a circular frame to preserve a section of it. The matte-chrome handles and pulls are by Mockett.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.

33.8k more photos