A Japanese hinoki bowl and stool from Mjölk sit next to a custom hinoki bathtub by Bartok Design in the tub room.
A Japanese hinoki bowl and stool from Mjölk sit next to a custom hinoki bathtub by Bartok Design in the tub room.
A third-floor courtyard stands in for a backyard and gives Elodie, the couple’s two-year-old daughter, a place to play outdoors. A Hunting chair by Børge Mogensen shares the space with a child’s chair by 

Tomii Takashi and a vintage Danish coffee table.
A third-floor courtyard stands in for a backyard and gives Elodie, the couple’s two-year-old daughter, a place to play outdoors. A Hunting chair by Børge Mogensen shares the space with a child’s chair by Tomii Takashi and a vintage Danish coffee table.
An antique Japanese indigo tapestry hangs by a vintage Danish piano.
An antique Japanese indigo tapestry hangs by a vintage Danish piano.
Many of the items in the home come from Mjölk, on the ground floor of Daoust and Baker’s building, which dates to the 1870s and has a distinctive tin facade.
Many of the items in the home come from Mjölk, on the ground floor of Daoust and Baker’s building, which dates to the 1870s and has a distinctive tin facade.
Studio Junction transformed a two-story apartment above Mjölk, Juli Daoust and John Baker’s design boutique on Toronto’s busy Dundas Street West, into a tranquil space. A courtyard joins the living room and the open kitchen and dining area.
Studio Junction transformed a two-story apartment above Mjölk, Juli Daoust and John Baker’s design boutique on Toronto’s busy Dundas Street West, into a tranquil space. A courtyard joins the living room and the open kitchen and dining area.
Japanese and Scandinavian design objects are for sale at the Toronto homewares shop Mjölk, and are also on display in the apartment above it. Here, the store’s owners reside in a two-story space brought to life by Studio Junction. A courtyard spills into the living room and open kitchen and dining area, and translucent shoji-style screens provide privacy. Oak shelves, soap-treated Douglas fir floors, a custom hinoki soaking tub, and a soapstone bowl in place of the kitchen sink are all thoughtful, subtle details.
Japanese and Scandinavian design objects are for sale at the Toronto homewares shop Mjölk, and are also on display in the apartment above it. Here, the store’s owners reside in a two-story space brought to life by Studio Junction. A courtyard spills into the living room and open kitchen and dining area, and translucent shoji-style screens provide privacy. Oak shelves, soap-treated Douglas fir floors, a custom hinoki soaking tub, and a soapstone bowl in place of the kitchen sink are all thoughtful, subtle details.
These include the Cesta floor lamp by Miguel Milá and the wall cabinet by Studio Junction in the living room. The photograph hanging above the cabinet is by Joshua Jensen-Nagle. A ceramic dove—a vintage piece by the sculptor Cleo Hartwig—shares space with an antique Zulu beer pot. The painting is by Max Papart.
These include the Cesta floor lamp by Miguel Milá and the wall cabinet by Studio Junction in the living room. The photograph hanging above the cabinet is by Joshua Jensen-Nagle. A ceramic dove—a vintage piece by the sculptor Cleo Hartwig—shares space with an antique Zulu beer pot. The painting is by Max Papart.
A cherry pot trivet by Oji Masanori hangs from a white-oak kitchen rail by Studio Junction above a custom soapstone counter-top.
A cherry pot trivet by Oji Masanori hangs from a white-oak kitchen rail by Studio Junction above a custom soapstone counter-top.
The living room is anchored by a sofa and lounge chair, both by Børge Mogensen, as well as a Conoid bench by George Nakashima. An Isamu Noguchi pendant lamp casts a warm glow onto the Brasilia coffee table, designed by Claesson Koivisto Rune for Swedese.
The living room is anchored by a sofa and lounge chair, both by Børge Mogensen, as well as a Conoid bench by George Nakashima. An Isamu Noguchi pendant lamp casts a warm glow onto the Brasilia coffee table, designed by Claesson Koivisto Rune for Swedese.
A copper mobile by JF Jones hangs over a Leander crib and a vintage Moroccan rag rug in the nursery. The rocking chair is by Hans Wegner for Fredericia.
A copper mobile by JF Jones hangs over a Leander crib and a vintage Moroccan rag rug in the nursery. The rocking chair is by Hans Wegner for Fredericia.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways.  Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways. Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
In Toronto, Canada, architect Anthony Provenzano renovated a home for a client that was inspired by the acquisition of a piece by artist Rikrit Tiravanija. "It was a project that started when the clients acquired the other side of the semi-detached home they lived in," says Provenzano. "A decade passed after an initial ‘connection’ renovation and when the clients purchased an art piece by Rirkrit Tiravanija, we were contacted, as it precipitated a major architectural renovation at the rear of the house and a landscape intervention centered about the aforementioned art piece." The resulting renovation, shown above, was completed with an eye towards clarifying the structure's connection to the garden.
In Toronto, Canada, architect Anthony Provenzano renovated a home for a client that was inspired by the acquisition of a piece by artist Rikrit Tiravanija. "It was a project that started when the clients acquired the other side of the semi-detached home they lived in," says Provenzano. "A decade passed after an initial ‘connection’ renovation and when the clients purchased an art piece by Rirkrit Tiravanija, we were contacted, as it precipitated a major architectural renovation at the rear of the house and a landscape intervention centered about the aforementioned art piece." The resulting renovation, shown above, was completed with an eye towards clarifying the structure's connection to the garden.
The living room is five steps down from the kitchen and office space and features textured black slate tile from Olympia Tile, Voyage Immobile sofas with Farniente collection upholstery (a wedding present from Flanders’s mother) by Roche Bobois, and a rug from Turkmenistan the couple picked up in Jerusalem. The sliding glass doors are by Loewen and the glazing above is by Inline Fiberglass. Sawatzky relied on Wayne Arsenault for the custom millwork and carpentry.
The living room is five steps down from the kitchen and office space and features textured black slate tile from Olympia Tile, Voyage Immobile sofas with Farniente collection upholstery (a wedding present from Flanders’s mother) by Roche Bobois, and a rug from Turkmenistan the couple picked up in Jerusalem. The sliding glass doors are by Loewen and the glazing above is by Inline Fiberglass. Sawatzky relied on Wayne Arsenault for the custom millwork and carpentry.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
“The walnut unit between the kitchen and dining room ties into the fumed oak floor,” Dubbeldam says. “The rest of the materials in the house—glass, marble, stone—were selected to offset the wood.”
“The walnut unit between the kitchen and dining room ties into the fumed oak floor,” Dubbeldam says. “The rest of the materials in the house—glass, marble, stone—were selected to offset the wood.”
The Owner’s Suite at the Drake Devonshire is located under a dramatic A-frame clad with Douglas fir inside. John Tong and his team custom designed the bed and found the sofa, armchair, and red footstool at the Brimfield Antique Market. The windows are by Alumilex, and the interior paint is Benjamin Moore’s Buckland Blue and Colorado Gray.
The Owner’s Suite at the Drake Devonshire is located under a dramatic A-frame clad with Douglas fir inside. John Tong and his team custom designed the bed and found the sofa, armchair, and red footstool at the Brimfield Antique Market. The windows are by Alumilex, and the interior paint is Benjamin Moore’s Buckland Blue and Colorado Gray.
The kitchen appliances are by Mora and the sink is by Franke.
The kitchen appliances are by Mora and the sink is by Franke.
Behind the living room, a minimalist staircase leads to the upper level’s bedroom and family room. White oak flooring unites the staircase and the rest of the living spaces.
Behind the living room, a minimalist staircase leads to the upper level’s bedroom and family room. White oak flooring unites the staircase and the rest of the living spaces.
A spacious kitchen anchors the second floor. Its streamlined Cabico cabinetry and Gaggenau appliances direct the eye to the bay window and create an airy sensation. Quick meals can be eaten while perched atop the Cee stools at the Caeserstone countertop.
A spacious kitchen anchors the second floor. Its streamlined Cabico cabinetry and Gaggenau appliances direct the eye to the bay window and create an airy sensation. Quick meals can be eaten while perched atop the Cee stools at the Caeserstone countertop.
Viewed from the street, the triplex’s brick wall and raised porch echo its neighbors’ visual cues. Its dark grey, Extira-clad upper level and bay window, however, hint at the expansive spaces that lie within. Full-height windows allow light to stream in on all three levels.
Viewed from the street, the triplex’s brick wall and raised porch echo its neighbors’ visual cues. Its dark grey, Extira-clad upper level and bay window, however, hint at the expansive spaces that lie within. Full-height windows allow light to stream in on all three levels.
“Sustainability is very important to us,” lead architect Heather Dubbeldam says. “It is easy to design with passive systems, to use passive sustainable principles to influence the design and layout of the house.” Her team reduced the need for air conditioning and artificial lighting through carefully positioned doors and windows that draw in natural light and breeze. New insulation, low-flow plumbing fixtures, and low-energy lighting also minimize the homeowners’ dependence on utilities.
“Sustainability is very important to us,” lead architect Heather Dubbeldam says. “It is easy to design with passive systems, to use passive sustainable principles to influence the design and layout of the house.” Her team reduced the need for air conditioning and artificial lighting through carefully positioned doors and windows that draw in natural light and breeze. New insulation, low-flow plumbing fixtures, and low-energy lighting also minimize the homeowners’ dependence on utilities.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
Light streams into the bedroom through walls of floor-to-ceiling glass. The windows are triple-glazed, creating a tight, eco-friendly seal.
Light streams into the bedroom through walls of floor-to-ceiling glass. The windows are triple-glazed, creating a tight, eco-friendly seal.
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
The challenge of renovating an iconic midcentury house is surely a daunting one for any architect, but apply this formula to a Richard Neutra house, and the responsibility rises exponentially. This was the situation for Los Angeles–based architect Peter Grueneisen, founder and principal of Los Angeles–based Nonzero Architecture, who inherited the task of taking on significant updates to an already-altered Neutra—the 1949 Freedman House in Pacific Palisades, California.
The challenge of renovating an iconic midcentury house is surely a daunting one for any architect, but apply this formula to a Richard Neutra house, and the responsibility rises exponentially. This was the situation for Los Angeles–based architect Peter Grueneisen, founder and principal of Los Angeles–based Nonzero Architecture, who inherited the task of taking on significant updates to an already-altered Neutra—the 1949 Freedman House in Pacific Palisades, California.
Saved from demolition, stripped of awkward alterations, and faithfully restored, these rehabbed homes prove how timeless midcentury design can be.
Saved from demolition, stripped of awkward alterations, and faithfully restored, these rehabbed homes prove how timeless midcentury design can be.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
At the opposite end of the studio, Framework Architecture created a partially enclosed sleeping nook that is spacious enough to fit a full-size bed.
At the opposite end of the studio, Framework Architecture created a partially enclosed sleeping nook that is spacious enough to fit a full-size bed.
The large patio leads to a newly landscaped back garden. An expansive glass wall promotes seamless indoor-outdoor living. Inexpensive brick pavers were chosen for the rear patio; they offer textural contrast with the steel of the door, brick of the rear facade, and pale gray wood of the interior floors.
The large patio leads to a newly landscaped back garden. An expansive glass wall promotes seamless indoor-outdoor living. Inexpensive brick pavers were chosen for the rear patio; they offer textural contrast with the steel of the door, brick of the rear facade, and pale gray wood of the interior floors.
“A critical aspect of the project was the incorporation of natural light and ventilation within a broad footprint,” Simpson says. Conventionally private areas, like bedrooms and bathrooms, are therefore reinterpreted with more openness in mind. For instance, this bathroom’s skylights mirror those found throughout the rest of the property. The bathtub, basins, and showerhead were all purchased at the Australian retailer Reece.
“A critical aspect of the project was the incorporation of natural light and ventilation within a broad footprint,” Simpson says. Conventionally private areas, like bedrooms and bathrooms, are therefore reinterpreted with more openness in mind. For instance, this bathroom’s skylights mirror those found throughout the rest of the property. The bathtub, basins, and showerhead were all purchased at the Australian retailer Reece.
The renovation revealed a 30-foot-deep well beneath the bedroom, which the team half-jokingly considered turning into a fish tank. Instead, they opted for a simple bedroom with plenty of built-in storage.
The renovation revealed a 30-foot-deep well beneath the bedroom, which the team half-jokingly considered turning into a fish tank. Instead, they opted for a simple bedroom with plenty of built-in storage.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
Shibata made the 10-person dining table using $130 sawhorse legs from Maruki Wood Products Company topped with a sheet of birch plywood. A hole in the sliding wall fits over the table, enabling it to be used in both the library and the meeting room.

malki.jp

A movable wall clad in wainscoting on one side slides along tracks in the dining-room ceiling, dividing the room into a meeting space and a library. The Shiro Simple Modern Pendant lights can be easily removed and reattached after moving the wall.

vanilladesign.jp
Shibata made the 10-person dining table using $130 sawhorse legs from Maruki Wood Products Company topped with a sheet of birch plywood. A hole in the sliding wall fits over the table, enabling it to be used in both the library and the meeting room. malki.jp A movable wall clad in wainscoting on one side slides along tracks in the dining-room ceiling, dividing the room into a meeting space and a library. The Shiro Simple Modern Pendant lights can be easily removed and reattached after moving the wall. vanilladesign.jp
Donut sits on a custom bed made by craftsman Pete Deeble. “Above the bed I hung a vintage Evelyn Ackerman textile discovered on eBay,” says Frank.
Donut sits on a custom bed made by craftsman Pete Deeble. “Above the bed I hung a vintage Evelyn Ackerman textile discovered on eBay,” says Frank.

8,904 more photos