The promise of cabin living is that with a little land and some ingenuity we can have simpler times and more nature.

The house cantilevers out over the landscape for unimpeded views. “It’s canted wall defines the main entrance and creates a covered space for unpacking and packing—a familiar family ritual,” Howat says.
A cantilevered cabin designed by R D Gentzler blends into the forest, even as it hovers above a 20-foot drop-off. Its south face is almost entirely glass, but a roof canopy limits solar gain. “We sit on the deck all afternoon watching the trees, and the time just flies by,” says resident Maricela Salas.
Located in Genesee, Colorado, this 2001 project's ample use of stone was inspired by the Native American architecture of Chaco Canyon, New Mexico. Surrounded by ponderosa pine trees, the home takes a cruciform shape to fit into the landscape: one wing runs up and down the hill and the other runs across its horizontal contours. The former is capped by a tower and features a great room at its base; the latter houses smaller private rooms.
Those costs were partially recouped by using knotted pine planks for the exterior.
The residents splurged on double-height Marvin Integrity windows.
Surrounding a volcano in Colima, México, Di Frenna Arquitectos designed a home that plays off the natural setting with a variety of textures from the facade to the vegetation.
Little confusion over what this flipper is meant for.
Located on a steep site with limited suitable building ground, the firm decided to cantilever the home over the hillside, which has the effect of helping the structure blend in with the landscape.
Exposed beams and a cantilevered loft soar over the high-traffic eating area, giving the family a sense of spaciousness.
The kitchen and lofted guest bedroom take cues from urban living—including an apartment-size Summit refrigerator. The cabinets are IKEA and the tile is by Heath Ceramics.
“We wanted to make a delicate mark on the landscape, without blending into it outright,” says Andersson.
Here's a view of the steel and glass master bedroom as it cantilevers over the patio and yard. You can see the cantilevered concrete patio in the foreground. The structure of the building is more common to commercial construction—steel framing with metal studs, storefront glass, and a concrete topping slab poured onto corrugated metal decking at the second floor. Photo by Brian Mihealsick.
Laid out in a 270-degree panorama in front of the house is the frosty expanse of Cook Inlet, cascading rocky mountains, and a white sun as big as a dinner plate.
The sleeping bag is from Gander Mountain. A Murphy bed provides more sleeping space downstairs.
The cedar-clad front facade features one of the home’s defining design elements: a cantilevered gable that appears to float over the garage. The project is composed of two unique forms, divergent in convention but complementary in execution. A traditional gable, simplified and modernized, sits next to a striking modernist cube. A custom entry gate fabricated by Dovetail’s metal shop and a steel privacy fence add color to the front elevation.
The L-shaped secondary building perches over a craggy escarpment. It offers the best vantage point for taking in the moss-planted roof, forest, and ocean.
Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below.
The lower level is covered in traditional red brick, while the upper level consists of coil-coated aluminium sheet with large glass panes.
The cantilevered main floor creates space for bracken fern and other indigenous vegetation to flourish.