The lower floor houses a spa, gym, and office. A built-in bathroom by Espace Cuisine includes a sauna.
The lower floor houses a spa, gym, and office. A built-in bathroom by Espace Cuisine includes a sauna.
In the master bedroom, a small, cramped closet was replaced with a wardrobe that is partially obscured by a slatted wooden screen that was built by Metalworks & Design Studio of Seattle. "The idea was you see through it, so in a sense it doesn't feel like a small space," Smith says.
In the master bedroom, a small, cramped closet was replaced with a wardrobe that is partially obscured by a slatted wooden screen that was built by Metalworks & Design Studio of Seattle. "The idea was you see through it, so in a sense it doesn't feel like a small space," Smith says.
Natural light filters in through a series of apertures, including a clerestory window above the kitchen area. Just below, a Ligne Roset chair rests on the terrazzo floor.
Natural light filters in through a series of apertures, including a clerestory window above the kitchen area. Just below, a Ligne Roset chair rests on the terrazzo floor.
A wall of bamboo adjacent to the atrium floor provides a dramatic and seductive green entrance—“natural art,” Eric calls it.
A wall of bamboo adjacent to the atrium floor provides a dramatic and seductive green entrance—“natural art,” Eric calls it.
Chicago architect Brad Lynch demolished the 1940s bungalow he’d been sharing with his family for nearly two decades, and in its place built a brick-clad structure that would function as a modern counterpoint to its more traditional neighbors.
Chicago architect Brad Lynch demolished the 1940s bungalow he’d been sharing with his family for nearly two decades, and in its place built a brick-clad structure that would function as a modern counterpoint to its more traditional neighbors.
An added benefit of installing the skylights was adding headroom over the day beds, Smith says.
An added benefit of installing the skylights was adding headroom over the day beds, Smith says.
Charrier transformed a cramped attic into a sunny dining room with Vitral windows and white-tinted pine floors by Dinesen. The Sara table is by Hay, the Shell chairs are by Charles and Ray Eames, and the artwork is a hand-printed textile she had framed.
Charrier transformed a cramped attic into a sunny dining room with Vitral windows and white-tinted pine floors by Dinesen. The Sara table is by Hay, the Shell chairs are by Charles and Ray Eames, and the artwork is a hand-printed textile she had framed.
In the master bathroom, the Smiths worked with a Boston-based company, Artaic, on the mosaic tile.
In the master bathroom, the Smiths worked with a Boston-based company, Artaic, on the mosaic tile.
The residence is set back a few feet from the site’s edge, allowing more light to flood into neighbors’ windows and leaving space for trees. “The idea was to make a strong gesture to incorporate ideas 

of openness,” Lynch explains. “It’s not just a box if you look at it closely. It’s a series of planes that fit together."
The residence is set back a few feet from the site’s edge, allowing more light to flood into neighbors’ windows and leaving space for trees. “The idea was to make a strong gesture to incorporate ideas of openness,” Lynch explains. “It’s not just a box if you look at it closely. It’s a series of planes that fit together."
The house’s small square footage also necessitated that the bathroom do double duty as the laundry room.
The house’s small square footage also necessitated that the bathroom do double duty as the laundry room.
At breakfast, Arthur multitasks while seated at the dining table. He hand-stenciled the pattern on the wall in the background.
At breakfast, Arthur multitasks while seated at the dining table. He hand-stenciled the pattern on the wall in the background.
Architect Kevin Toukoumidis and his team at dSPACE Studio reworked an unusual layout of a Chicago home to fit its new owners: a family with two children and a dog. The result was a radical change without dramatic intervention, particularly of the home's large central atrium space.
Architect Kevin Toukoumidis and his team at dSPACE Studio reworked an unusual layout of a Chicago home to fit its new owners: a family with two children and a dog. The result was a radical change without dramatic intervention, particularly of the home's large central atrium space.
Whether you’re battling noise or are short on space, these guides can turn your office into a distraction-free zone.
Whether you’re battling noise or are short on space, these guides can turn your office into a distraction-free zone.
The house is filled with pieces from Small-Design, the children’s furniture company cofounded by Charrier, including the transformable Cube, which does double duty as a chair or table in the top floor kitchen-dining area.
The house is filled with pieces from Small-Design, the children’s furniture company cofounded by Charrier, including the transformable Cube, which does double duty as a chair or table in the top floor kitchen-dining area.
The couple supplemented the rawness of the open living area with funky secondhand finds from the 1960s, ’70s, and ’80s.
The couple supplemented the rawness of the open living area with funky secondhand finds from the 1960s, ’70s, and ’80s.
The walnut staircase and slide in a Chicago town house leads from the main level to the basement. To protect people on the ride down, a “crash pad” fashioned from a standard gymnastic mat covers the wall at the slide’s base.
The walnut staircase and slide in a Chicago town house leads from the main level to the basement. To protect people on the ride down, a “crash pad” fashioned from a standard gymnastic mat covers the wall at the slide’s base.
Custom white oak millwork creates a spine that separates the living areas from the entrance stairway.
Custom white oak millwork creates a spine that separates the living areas from the entrance stairway.
A freestanding Antonio Lupi tub defines the updated master bath, which also features an open-plan layout and a skylight by Velux.
A freestanding Antonio Lupi tub defines the updated master bath, which also features an open-plan layout and a skylight by Velux.
In the living area, a sliding door conceals the loft from the hallway leading to the office, thus opening the space up by revealing extra square footage in the bedroom. When it’s time for bed, the door slides shut for privacy.
In the living area, a sliding door conceals the loft from the hallway leading to the office, thus opening the space up by revealing extra square footage in the bedroom. When it’s time for bed, the door slides shut for privacy.
The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.
The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.
In the living room, a pair of Frog chairs by Piero Lissoni for Living Divani join custom leather furnishings. The family can finally display all their books and artworks, including the large-scale piece, Topophilia-Imbuing in Monet, 2005, by Keiko Hara.
In the living room, a pair of Frog chairs by Piero Lissoni for Living Divani join custom leather furnishings. The family can finally display all their books and artworks, including the large-scale piece, Topophilia-Imbuing in Monet, 2005, by Keiko Hara.
“This way you have a sequence,” Lynch explains. “The stair is a circulator, and after you take off your coat, you can go downstairs to the powder room or up to the living floor.” On the other side of the millwork, he devised built-in storage and niches for display, as shown in the master bedroom, located on the second floor.
“This way you have a sequence,” Lynch explains. “The stair is a circulator, and after you take off your coat, you can go downstairs to the powder room or up to the living floor.” On the other side of the millwork, he devised built-in storage and niches for display, as shown in the master bedroom, located on the second floor.
The ladder from the kitchen leads to this "sleeping box," a tucked-away room perfect for visiting relatives, or as Heierle discovered during a trip to work on the project, visiting architects. When light streams through the skylight and down into the hallway below, it adds an "almost mystic element," says Heierle.
The ladder from the kitchen leads to this "sleeping box," a tucked-away room perfect for visiting relatives, or as Heierle discovered during a trip to work on the project, visiting architects. When light streams through the skylight and down into the hallway below, it adds an "almost mystic element," says Heierle.
Because the house is located in a historic area, the exterior updates were limited to new windows and ipe cladding around the front door.
Because the house is located in a historic area, the exterior updates were limited to new windows and ipe cladding around the front door.
The family gathers for meals at a center island from Arclinea; the bar stools are by Harry Bertoia for Knoll. Entertaining was difficult in the Lynches’ old place. The openness of the new layout has resolved that problem, and the family frequently opens their doors to guests. “When designing the new home,” Lynch recalls, “I asked, ‘What have we always wanted to do more of but weren’t able?’”
The family gathers for meals at a center island from Arclinea; the bar stools are by Harry Bertoia for Knoll. Entertaining was difficult in the Lynches’ old place. The openness of the new layout has resolved that problem, and the family frequently opens their doors to guests. “When designing the new home,” Lynch recalls, “I asked, ‘What have we always wanted to do more of but weren’t able?’”
The artwork extends nearly the length of the entire north-facing wall of the living-dining-kitchen area, which overlooks the back courtyard and the garage.
The artwork extends nearly the length of the entire north-facing wall of the living-dining-kitchen area, which overlooks the back courtyard and the garage.
A former 

closet was transformed into a double-height library, complete with a reading nook and a rolling ladder from Spiral 

Stairs of America. “That’s my 

favorite part of the house,” says Dan. 

“When I see Stella reaching for a book, 

there’s nothing better.”
A former closet was transformed into a double-height library, complete with a reading nook and a rolling ladder from Spiral Stairs of America. “That’s my favorite part of the house,” says Dan. “When I see Stella reaching for a book, there’s nothing better.”
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
The photographs are by Ruth Thorne-Thomsen. On the ground level, a CB2 sofa overlooks the back courtyard.
The photographs are by Ruth Thorne-Thomsen. On the ground level, a CB2 sofa overlooks the back courtyard.
Large double-hung windows, like this one from Loewen, help illuminate the home's three stories.
Large double-hung windows, like this one from Loewen, help illuminate the home's three stories.
The house clearly displays its Sea Ranch–style touches.
The house clearly displays its Sea Ranch–style touches.
A floor-to-ceiling wall unit accommodates a fridge, stove, oven, and convertible custom cabinetry. The pendant light is from the Multi Luminaire showroom in Pointe Claire, Quebec; the appliances are from Bosch and Miele.
A floor-to-ceiling wall unit accommodates a fridge, stove, oven, and convertible custom cabinetry. The pendant light is from the Multi Luminaire showroom in Pointe Claire, Quebec; the appliances are from Bosch and Miele.
Conserve water and energy by swapping your regular kitchen and bathroom taps for more efficient faucets.
Conserve water and energy by swapping your regular kitchen and bathroom taps for more efficient faucets.
With its easy access, the flat roof is never hard to maintain.
With its easy access, the flat roof is never hard to maintain.

25.1k more photos