The roofline of the Tind house prototype, designed by Claesson Koivisto Rune for prefab company Fiskarhedenvillan, has more conventional Swedish gables than the flat-roofed modernism of typical prefab units.
The roofline of the Tind house prototype, designed by Claesson Koivisto Rune for prefab company Fiskarhedenvillan, has more conventional Swedish gables than the flat-roofed modernism of typical prefab units.
The Tind’s windows are few, but oversized, and allocated to the most important walls. The firm explains that every opening, window, and door is set flush with the interior and the “thicknesses of the joists are disguised by bevelling the niche,” which allows for a rhythmic effect on the facade. Claesson Koivisto Rune intended the interiors to be both spacious and efficient. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
The Tind’s windows are few, but oversized, and allocated to the most important walls. The firm explains that every opening, window, and door is set flush with the interior and the “thicknesses of the joists are disguised by bevelling the niche,” which allows for a rhythmic effect on the facade. Claesson Koivisto Rune intended the interiors to be both spacious and efficient. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
Organized around the staircase and entrance, or core, is a succession of communal living spaces that connect to the outdoors via seamless windows. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
Organized around the staircase and entrance, or core, is a succession of communal living spaces that connect to the outdoors via seamless windows. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
It’s as much a functional choice as a stylistic one: Mårten Claesson explains that the roof meets suburban and rural building height limits while carving out volume beneath for standing room and living space. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
It’s as much a functional choice as a stylistic one: Mårten Claesson explains that the roof meets suburban and rural building height limits while carving out volume beneath for standing room and living space. Images courtesy Claesson Koivisto Rune.
Architect and industrial designer Jonas Wagell's studio, in an old milk factory in the Södermalm section of Stockholm, includes photographs and sketches suggesting his preference for color and straightforward, minimal style.
Architect and industrial designer Jonas Wagell's studio, in an old milk factory in the Södermalm section of Stockholm, includes photographs and sketches suggesting his preference for color and straightforward, minimal style.
Whether you’re battling noise or are short on space, these guides can turn your office into a distraction-free zone.
Whether you’re battling noise or are short on space, these guides can turn your office into a distraction-free zone.
In the master bedroom, a small, cramped closet was replaced with a wardrobe that is partially obscured by a slatted wooden screen that was built by Metalworks & Design Studio of Seattle. "The idea was you see through it, so in a sense it doesn't feel like a small space," Smith says.
In the master bedroom, a small, cramped closet was replaced with a wardrobe that is partially obscured by a slatted wooden screen that was built by Metalworks & Design Studio of Seattle. "The idea was you see through it, so in a sense it doesn't feel like a small space," Smith says.
To inform the color palette for this interior renovation in Stockholm, NOTE Design Studio began with three inspirational images. The sculptural fireplace, covered in plaster, contrasts with oak parquet floors.
To inform the color palette for this interior renovation in Stockholm, NOTE Design Studio began with three inspirational images. The sculptural fireplace, covered in plaster, contrasts with oak parquet floors.
“We took away a very thick, heavy staircase that led to the loft, and designed one that had a much lighter look,” Wåhlin says. “The new one, made of steel, looks simple and indeed light—but is in fact super heavy and was a real challenge to construct.”
“We took away a very thick, heavy staircase that led to the loft, and designed one that had a much lighter look,” Wåhlin says. “The new one, made of steel, looks simple and indeed light—but is in fact super heavy and was a real challenge to construct.”
A covered walkway provides a sheltered passage between the main house and studio. The fire pit is used during social gatherings.
A covered walkway provides a sheltered passage between the main house and studio. The fire pit is used during social gatherings.
Bamboo flooring and custom built-ins—fashioned from medium-density fiberboard with a white-lacquer finish—brightened Gavin and Sheila Smith’s 650-square-foot attic. Gavin Smith designed the blackened-steel balustrade, which has cable inserts and a walnut handrail.
Bamboo flooring and custom built-ins—fashioned from medium-density fiberboard with a white-lacquer finish—brightened Gavin and Sheila Smith’s 650-square-foot attic. Gavin Smith designed the blackened-steel balustrade, which has cable inserts and a walnut handrail.
An added benefit of installing the skylights was adding headroom over the day beds, Smith says.
An added benefit of installing the skylights was adding headroom over the day beds, Smith says.
Charrier transformed a cramped attic into a sunny dining room with Vitral windows and white-tinted pine floors by Dinesen. The Sara table is by Hay, the Shell chairs are by Charles and Ray Eames, and the artwork is a hand-printed textile she had framed.
Charrier transformed a cramped attic into a sunny dining room with Vitral windows and white-tinted pine floors by Dinesen. The Sara table is by Hay, the Shell chairs are by Charles and Ray Eames, and the artwork is a hand-printed textile she had framed.
NOTE designed the wood blue-gray wall covering in this bedroom. A chrome Bestlite BL6 wall lamp by Gubi hangs near custom-made curtains, created using fabric by Astrid.
NOTE designed the wood blue-gray wall covering in this bedroom. A chrome Bestlite BL6 wall lamp by Gubi hangs near custom-made curtains, created using fabric by Astrid.
Stockholm Public Library in Stockholm, Sweden-The first library in Sweden to adopt an open shelf design, the Stockholm Public Library opened its doors in 1928, when architect Gunnar Asplund and librarian Fredrik Hjelmqvist decided—to the joy of librarians all over the world—that library patrons could fetch their own books. Their self-service model was reinvigorated recently, with a renewed push toward automation for check-outs and returns. Photo: Marcus Hansson
Stockholm Public Library in Stockholm, Sweden-The first library in Sweden to adopt an open shelf design, the Stockholm Public Library opened its doors in 1928, when architect Gunnar Asplund and librarian Fredrik Hjelmqvist decided—to the joy of librarians all over the world—that library patrons could fetch their own books. Their self-service model was reinvigorated recently, with a renewed push toward automation for check-outs and returns. Photo: Marcus Hansson
Attic Bird Houses in Cloud White, Tomato Red, and Robin’s Egg Blue by Studio Chad Wright, from $350.
Attic Bird Houses in Cloud White, Tomato Red, and Robin’s Egg Blue by Studio Chad Wright, from $350.
Architect Christian Tonko played with a double metaphor when designing the Camera Lucida studio. The name of the cantileverd hillside space, Latin for "bright chamber," references the open window facing the valley below, as well as the skylight that bathes the workspace in natural light.
Architect Christian Tonko played with a double metaphor when designing the Camera Lucida studio. The name of the cantileverd hillside space, Latin for "bright chamber," references the open window facing the valley below, as well as the skylight that bathes the workspace in natural light.
In the master bathroom, the Smiths worked with a Boston-based company, Artaic, on the mosaic tile.
In the master bathroom, the Smiths worked with a Boston-based company, Artaic, on the mosaic tile.
Smith designed the custom cabinets, which were fashioned from medium-density fiberboard with a white lacquer finish. There are three drawer heights. "The faces are consistent but some, when you open them up, are triple-height," Smith says. "So that helps with things that are really large, like sleeping bags or camping stuff or whatever. They're three feet deep, so it goes into the knee wall, which is really handy. So you get lots and lots of storage."
Smith designed the custom cabinets, which were fashioned from medium-density fiberboard with a white lacquer finish. There are three drawer heights. "The faces are consistent but some, when you open them up, are triple-height," Smith says. "So that helps with things that are really large, like sleeping bags or camping stuff or whatever. They're three feet deep, so it goes into the knee wall, which is really handy. So you get lots and lots of storage."
The house is filled with pieces from Small-Design, the children’s furniture company cofounded by Charrier, including the transformable Cube, which does double duty as a chair or table in the top floor kitchen-dining area.
The house is filled with pieces from Small-Design, the children’s furniture company cofounded by Charrier, including the transformable Cube, which does double duty as a chair or table in the top floor kitchen-dining area.
A custom blue-gray built-in storage unit, which includes shelving, cupboards, and drawers, runs throughout the home, connecting the rooms. “The tone is calm and creates a dark base,” Wåhlin says. “The apricot pink, together with the sandy colors, reflect light but give a warmth to the space and contrast with the blue tones. Together, they become dynamic.”
A custom blue-gray built-in storage unit, which includes shelving, cupboards, and drawers, runs throughout the home, connecting the rooms. “The tone is calm and creates a dark base,” Wåhlin says. “The apricot pink, together with the sandy colors, reflect light but give a warmth to the space and contrast with the blue tones. Together, they become dynamic.”
What the original building lacked in period detailing, it made up for with massive interior spaces, natural light, and a hardy palette of wood and raw brick.

Working with these loft signatures, David developed the hall’s liveable side, adding under-floor heating, and a gigantic kitchen on the upper floor running the width of the building, with a 37-foot-long solid walnut counter on top of stainless steel cabinets. This unites the dining, cooking and social spaces that run the length of the front façade on the upper floor.
What the original building lacked in period detailing, it made up for with massive interior spaces, natural light, and a hardy palette of wood and raw brick. Working with these loft signatures, David developed the hall’s liveable side, adding under-floor heating, and a gigantic kitchen on the upper floor running the width of the building, with a 37-foot-long solid walnut counter on top of stainless steel cabinets. This unites the dining, cooking and social spaces that run the length of the front façade on the upper floor.
The living room is five steps down from the kitchen and office space and features textured black slate tile from Olympia Tile, Voyage Immobile sofas with Farniente collection upholstery (a wedding present from Flanders’s mother) by Roche Bobois, and a rug from Turkmenistan the couple picked up in Jerusalem. The sliding glass doors are by Loewen and the glazing above is by Inline Fiberglass. Sawatzky relied on Wayne Arsenault for the custom millwork and carpentry.
The living room is five steps down from the kitchen and office space and features textured black slate tile from Olympia Tile, Voyage Immobile sofas with Farniente collection upholstery (a wedding present from Flanders’s mother) by Roche Bobois, and a rug from Turkmenistan the couple picked up in Jerusalem. The sliding glass doors are by Loewen and the glazing above is by Inline Fiberglass. Sawatzky relied on Wayne Arsenault for the custom millwork and carpentry.
Working with a limited budget, First Lamp designed and built one principle architectural flourish: exposed Douglas fir rafters that would weather to a brighter red over the years and accent the white siding.
Working with a limited budget, First Lamp designed and built one principle architectural flourish: exposed Douglas fir rafters that would weather to a brighter red over the years and accent the white siding.
To inform the color palette for this interior renovation in Stockholm, NOTE Design Studio began with three inspirational images. “We let our gut feelings lead us,” says architect Susanna Wåhlin. They chose a picture of a woman in a cashmere coat (for its softness and style), a plaza in Rome (for its timelessness), and a pair of sand-colored sneakers (for its laid-back connotation). The palette is apparent in the kitchen, where a STRIPE rug from Kinnasand accents the family’s dining table, framed by chairs and a hanging lamp by Gubi.
To inform the color palette for this interior renovation in Stockholm, NOTE Design Studio began with three inspirational images. “We let our gut feelings lead us,” says architect Susanna Wåhlin. They chose a picture of a woman in a cashmere coat (for its softness and style), a plaza in Rome (for its timelessness), and a pair of sand-colored sneakers (for its laid-back connotation). The palette is apparent in the kitchen, where a STRIPE rug from Kinnasand accents the family’s dining table, framed by chairs and a hanging lamp by Gubi.
Studio owner Joey Williams uses his space to work from home as an Austin-based media director.
Studio owner Joey Williams uses his space to work from home as an Austin-based media director.
Both of the children have access to the playspace, which has cork flooring. "Rian and Melissa thought, "How do we want to live our lives? How can the shape of the house create the backdrop for how we live and interact, and how our kids will grow up?" says Feldman. "They were really proactive and I think that's how we created this really special place."
Both of the children have access to the playspace, which has cork flooring. "Rian and Melissa thought, "How do we want to live our lives? How can the shape of the house create the backdrop for how we live and interact, and how our kids will grow up?" says Feldman. "They were really proactive and I think that's how we created this really special place."
Home Renovation Tip: Make a Realistic Budget
Home Renovation Tip: Make a Realistic Budget
A ‘light soffit’ offers a dynamic view of the stream below, providing both visual and audio stimulation. Throughout the year, the studio is filled with the sound of water, from the ocean waves to the rain and drizzle, to the flowing stream below. The artist, who has a longstanding connection to the site, focuses on “art which leaves marks at once permanent and delicate,” much like the structure itself.
A ‘light soffit’ offers a dynamic view of the stream below, providing both visual and audio stimulation. Throughout the year, the studio is filled with the sound of water, from the ocean waves to the rain and drizzle, to the flowing stream below. The artist, who has a longstanding connection to the site, focuses on “art which leaves marks at once permanent and delicate,” much like the structure itself.
The studio addition is part of a revamp that unifies buildings, canopies, and the courtyard. It was a three-year job for architect-owners Matt Wittman and Jody Estes, with many materials opportunistically salvaged.
The studio addition is part of a revamp that unifies buildings, canopies, and the courtyard. It was a three-year job for architect-owners Matt Wittman and Jody Estes, with many materials opportunistically salvaged.
Verda Alexander and her son, Apolo, collaborate on a project in their first-floor studio.
Verda Alexander and her son, Apolo, collaborate on a project in their first-floor studio.
The sitting room.
The sitting room.
A finished attic can be the perfect spot for a private—and quiet—home office.
A finished attic can be the perfect spot for a private—and quiet—home office.
While making its own unique mark, the studio is also deeply respectful towards its historic surroundings. The structure sits directly on top of a Victorian "midden wall," an enclosure traditionally used by the adjacent stables as a depository for horse manure. The studio's twin gables mimic its direct neighbors, and the zinc molding on the gutter also echoes its Victorian predecessors.
While making its own unique mark, the studio is also deeply respectful towards its historic surroundings. The structure sits directly on top of a Victorian "midden wall," an enclosure traditionally used by the adjacent stables as a depository for horse manure. The studio's twin gables mimic its direct neighbors, and the zinc molding on the gutter also echoes its Victorian predecessors.
Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below.
Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below.
Illuminated by a String Light from Flos, the bedroom embraces the loft’s palette with a side table, duvet, and pillows by HAY.
Illuminated by a String Light from Flos, the bedroom embraces the loft’s palette with a side table, duvet, and pillows by HAY.

8,351 more photos