The open-plan home’s core is the towering chimney—clad in the same double-long, thin bricks that sheathe the Kolumba museum in Cologne, Germany. It holds three fireplaces, a conventional oven, and a pizza oven; all vent into three distinct flues, emerging from the chimney as their own kind of architectural statement. Inside, life revolves around the brick chimney, which the architect surrounded with a concrete counter that wraps from the kitchen to the living area. The stools are vintage.
The open-plan home’s core is the towering chimney—clad in the same double-long, thin bricks that sheathe the Kolumba museum in Cologne, Germany. It holds three fireplaces, a conventional oven, and a pizza oven; all vent into three distinct flues, emerging from the chimney as their own kind of architectural statement. Inside, life revolves around the brick chimney, which the architect surrounded with a concrete counter that wraps from the kitchen to the living area. The stools are vintage.
The Brick screen by Eileen Gray for Aram Designs blocks off a small office from the dining room.
The Brick screen by Eileen Gray for Aram Designs blocks off a small office from the dining room.
The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
The courtyard is just one of many open spaces that will be highly utilized—in the non-winter months anyway. Concrete worked well with developing the language of FlatPak. The second level is a wood panel that can be clad in corrugated metal or cedar—different layers that can be plugged in like covers on your cellphone.
The rear of the house features Victorian brick, a modern extension, and Velfac windows. Landscape designer Matthew Wright was inspired by the art of Henri Rousseau when choosing plants to set amid the garden’s Dorset pebbles.
The rear of the house features Victorian brick, a modern extension, and Velfac windows. Landscape designer Matthew Wright was inspired by the art of Henri Rousseau when choosing plants to set amid the garden’s Dorset pebbles.
Gaffney's cousin lives in the house just in front. To give a bit of perspective, this photo was likely taken just feet in front of the waist-high wall that runs between the two houses's yards.
Gaffney's cousin lives in the house just in front. To give a bit of perspective, this photo was likely taken just feet in front of the waist-high wall that runs between the two houses's yards.
A familiar scene in the Benoit home: Peter paints at the Steelcase desk—"I do all my work here," he says—while Ando sits nearby, waiting for attention.
A familiar scene in the Benoit home: Peter paints at the Steelcase desk—"I do all my work here," he says—while Ando sits nearby, waiting for attention.
Home Renovation Tip: Get an Understanding of What’s Already Around
Home Renovation Tip: Get an Understanding of What’s Already Around
Emilio Fuscaldo sits in the garden outside the brick house that he designed for himself and his partner, Anna Krien, on a small subdivided lot in Coburg, a suburb north of Melbourne, Australia. Photo by Nic Granleese.
Emilio Fuscaldo sits in the garden outside the brick house that he designed for himself and his partner, Anna Krien, on a small subdivided lot in Coburg, a suburb north of Melbourne, Australia. Photo by Nic Granleese.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways.  Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
Karen White, David MacNaughtan, and their sons, Griffin and Finlay, hang out on the front deckof their narrow home in Toronto’s leafy Roncesvalles neighborhood. A narrow modernist composition of glass panes and purple brick, the house slips like a bookmark between two older buildings, a bright three-story abode on a lot narrower than most suburban driveways. Photo by Dean Kaufman. Read more about the small house here.
At over 500 square feet, the house’s green roof may be its most powerful—and most expensive—environmental statement. It cost $8,000 to waterproof, and $7,000 to landscape. Water from the roof feeds the toilet and the garden’s watering system, and the garden itself insulates the house and keeps gas bills low in winter. Photo by Nic Granleese.
At over 500 square feet, the house’s green roof may be its most powerful—and most expensive—environmental statement. It cost $8,000 to waterproof, and $7,000 to landscape. Water from the roof feeds the toilet and the garden’s watering system, and the garden itself insulates the house and keeps gas bills low in winter. Photo by Nic Granleese.
Since surrounding neighbors can overlook the one-story property, Thomson created a roof detail that is environmentally friendly and attractive: “the bio-diverse [green] roof is planted with indigenous species of flowers and grasses,” he says.
Since surrounding neighbors can overlook the one-story property, Thomson created a roof detail that is environmentally friendly and attractive: “the bio-diverse [green] roof is planted with indigenous species of flowers and grasses,” he says.
A good dose of inspiration from Luis Barragán turned a dark and beleaguered midcentury house into a family home for the ages. The paint colors chosen by the residents and architect Linda Taalman are American Cheese and Blushing Bride, both by Benjamin Moore, creating a tapestry of color and texture.
A good dose of inspiration from Luis Barragán turned a dark and beleaguered midcentury house into a family home for the ages. The paint colors chosen by the residents and architect Linda Taalman are American Cheese and Blushing Bride, both by Benjamin Moore, creating a tapestry of color and texture.
White brick exterior of Goddard and Mandolene’s home post renovation.
White brick exterior of Goddard and Mandolene’s home post renovation.
The back of the house has sliding doors that open far enough to expose the entire livingroom to the families' back yard.
The back of the house has sliding doors that open far enough to expose the entire livingroom to the families' back yard.
A new addition to Sea Ranch’s enclave of utopian homes, this structure (and the separate guesthouse seen here) clad in rough concrete and Cor-ten steel seamlessly blends in with its half-a-century-old California neighbors. Designed by the dean of the Woodbury School of Architecture and the head of the University of Oregon’s architecture department, its spaces flow into one another underneath an angled plywood ceiling and illuminate built-in furniture crafted from vertical-grain Douglas fir.
A new addition to Sea Ranch’s enclave of utopian homes, this structure (and the separate guesthouse seen here) clad in rough concrete and Cor-ten steel seamlessly blends in with its half-a-century-old California neighbors. Designed by the dean of the Woodbury School of Architecture and the head of the University of Oregon’s architecture department, its spaces flow into one another underneath an angled plywood ceiling and illuminate built-in furniture crafted from vertical-grain Douglas fir.
In need of more room for their growing brood, Eric and Emma Gimon, with Luc, Paul, baby Louise, and their dog, Nefi, asked for a private space to accompany the house designed for Eric’s great-aunt.
In need of more room for their growing brood, Eric and Emma Gimon, with Luc, Paul, baby Louise, and their dog, Nefi, asked for a private space to accompany the house designed for Eric’s great-aunt.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
On one side of the house, a white central staircase leads to a split-level landing the Robertsons call "the reading room." "We needed a place to hang out and for the kids to read," explains owner Vivi Nguyen-Robertson. Awaiting the birth of the couple's son, she relaxes in a built-in reading nook in the library.
The Perth residence of Renee Coleman via the Design Files.
The Perth residence of Renee Coleman via the Design Files.
Roberto Burneo designed this home for his eldest niece, her husband, and their three young children in a suburb outside Quito, the capital of Ecuador. The house is set on a flat expanse of land with fruit trees, and Burneo's design "guides the social areas inward in order to link them to the gardens.”
Roberto Burneo designed this home for his eldest niece, her husband, and their three young children in a suburb outside Quito, the capital of Ecuador. The house is set on a flat expanse of land with fruit trees, and Burneo's design "guides the social areas inward in order to link them to the gardens.”
The ground-floor sauna, one of the home’s central gathering spots, is built from stained alder. The electric heater is from the Finnish company Iki.
The ground-floor sauna, one of the home’s central gathering spots, is built from stained alder. The electric heater is from the Finnish company Iki.
Burneo took advantage of the perpendicular orientation of the volumes to create outdoor spaces that look out to the gardens.
Burneo took advantage of the perpendicular orientation of the volumes to create outdoor spaces that look out to the gardens.
Designed in 1960, the house was originally a lodge to accommodate horse trails. Throughout the years, the house has expanded with various additions and renovations.
Designed in 1960, the house was originally a lodge to accommodate horse trails. Throughout the years, the house has expanded with various additions and renovations.
When the Casali family gave Michael Krus and Prishram Jain of TACT Architecture free rein to work with unconventional materials, the architects responded by creating a geometric 4,300-square-foot smart home encased in aluminum panels by Agway Metals. The front facade features Cor-Ten steel fabricated by Praxy Cladding.
When the Casali family gave Michael Krus and Prishram Jain of TACT Architecture free rein to work with unconventional materials, the architects responded by creating a geometric 4,300-square-foot smart home encased in aluminum panels by Agway Metals. The front facade features Cor-Ten steel fabricated by Praxy Cladding.
Sawn wood planks add texture to the interior walls.
Sawn wood planks add texture to the interior walls.
Burneo oriented the house in a pair of perpendicular volumes. The ground floor houses the public areas, including a study, while the top volume, housing the bedrooms and a family room, is oriented north-south, allowing for warm sunlight and a visual orientation toward the gardens.
Burneo oriented the house in a pair of perpendicular volumes. The ground floor houses the public areas, including a study, while the top volume, housing the bedrooms and a family room, is oriented north-south, allowing for warm sunlight and a visual orientation toward the gardens.
“There’s a presence to that place—it’s vast, and constantly shifting,” Moffitt says. “It was clear that this house should be an observation shed for the changing landscape beyond.”
“There’s a presence to that place—it’s vast, and constantly shifting,” Moffitt says. “It was clear that this house should be an observation shed for the changing landscape beyond.”
The custom kitchen counters are concrete, and the yellow dining chairs add a welcome splash of color.
The custom kitchen counters are concrete, and the yellow dining chairs add a welcome splash of color.
Living Area

Bischoff’s team retained the exposed brick on the interior, painting much of it white to help the space reflect sunlight. “There was an interest in having an open, more contemporary layout, but we still wanted some sense of living in this building that’s 100 years old,” Bischoff says. “That motivated us a lot to keep the brick. It’s a very subtle echo of what the house originally was.” 

Enclosing the ductwork would have forced the architects to lower the ceiling or install a subpar air-conditioning system. So it was left exposed, contributing to the floor’s loftlike atmosphere. 

New meets old with the furnishings as well: An antique barbershop pendant provides contrast to a sculptural lamp and a rug from Anthropologie. Investment buys were made with budget in mind, like the leather sofa scored at ABC Carpet & Home’s outlet store.
Living Area Bischoff’s team retained the exposed brick on the interior, painting much of it white to help the space reflect sunlight. “There was an interest in having an open, more contemporary layout, but we still wanted some sense of living in this building that’s 100 years old,” Bischoff says. “That motivated us a lot to keep the brick. It’s a very subtle echo of what the house originally was.” Enclosing the ductwork would have forced the architects to lower the ceiling or install a subpar air-conditioning system. So it was left exposed, contributing to the floor’s loftlike atmosphere. New meets old with the furnishings as well: An antique barbershop pendant provides contrast to a sculptural lamp and a rug from Anthropologie. Investment buys were made with budget in mind, like the leather sofa scored at ABC Carpet & Home’s outlet store.
Burneo added exposed brick to his palette of interior materials.
Burneo added exposed brick to his palette of interior materials.
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
An Alvar Aalto table is surrounded by a quartet of the designer’s Chair 65.
An Alvar Aalto table is surrounded by a quartet of the designer’s Chair 65.
Some 35 percent of the materials from the renovation were resurrected in the yard: Redwood panels became fencing. Blocks cut from original concrete patios form the snake wall. And Purdy plans to crochet colorful cozies over various branches and stumps.
Some 35 percent of the materials from the renovation were resurrected in the yard: Redwood panels became fencing. Blocks cut from original concrete patios form the snake wall. And Purdy plans to crochet colorful cozies over various branches and stumps.
“This way you have a sequence,” Lynch explains. “The stair is a circulator, and after you take off your coat, you can go downstairs to the powder room or up to the living floor.” On the other side of the millwork, he devised built-in storage and niches for display, as shown in the master bedroom, located on the second floor.
“This way you have a sequence,” Lynch explains. “The stair is a circulator, and after you take off your coat, you can go downstairs to the powder room or up to the living floor.” On the other side of the millwork, he devised built-in storage and niches for display, as shown in the master bedroom, located on the second floor.
It's traditional among homes in the region to enter through their backdoor, seen here. The door leads directly to the living room.
It's traditional among homes in the region to enter through their backdoor, seen here. The door leads directly to the living room.

9,964 more photos