52 Outdoor Side Yard Concrete Patio, Porch, Deck Large Patio, Porch, Deck Design Photos And Ideas

Breaking down boundaries, the courtyard allows the living spaces to extend outdoors.
The central north-facing courtyard allows natural light and sun to penetrate the home’s core. As the site is relatively small, the more expansive outdoor space is found on the roof terrace.
The dining area is completely open to the outdoors. “Ian and Krista wanted to celebrate their everyday routine and abandon things they don’t use, like a formal dining space,” says Jess. The Jorn dining table is by Minotti while the Mariposa chairs are by Fyrn. The grill is by Lion and the heater is by Heatstrip.
It took less than five months for architect David Hovey Jr. to build this prefab home in Arizona's Paradise Valley, a rectangular pavilion with a shell of laminated glass, a perforated Cor-Ten steel roof, and an indoor courtyard where Hovey Jr.'s family take dips in the Olympic-size swimming pool. Polished concrete floors, Nakashima furniture, and a large black walnut bar are all found indoors.
A veranda connects the corner between two of the three pavilions. According to Fisher's website, the interior courtyard was designed to "protect the residents from harsh wind and sun while providing an alternative view of landscape, which is contemplative, serene, and quiet."
Sprawling across 2,500 square feet, the dwelling is divided into two zones. The open living areas are housed on the west side, while more private quarters—including a master suite—are sited on the eastern part of the house.
To expand and also brighten the home, the team added a sun-filled dining space and opened up the lace side facade through the use of Marvin Lift and Slide Doors. "My team and I are big fans of Marvin products,
Inspired by the surrounding landscape of chestnut trees, rocky hillside, and bubbling stream, Portuguese architecture firm 3r Ernesto Pereira chose to blend into, and take advantage of, the local geography rather than fight against it at this sleek, modern home near the coastal city of Porto. At a cost of €100,000 (approximately $125,000) and measuring about 140 square meters, this stunning, wood-and-glass retreat took about four months to construct.
The covered entrance area is Ulla Hell's favorite aspect of the Continuous Extension. She shares: "It is the moment when the wooden sticks turn around from the balcony bands to become the ceiling of that space, the band turns around the ceiling to finally find the thematic conclusion when touching the ground. This space also frames very nicely the view towards the surrounding topography."
The Stepstone pavers tie the home's outdoor spaces in with its indoor spaces, creating a seamless living area for the family to enjoy.
A view of the exterior sitting area.
Massaro used custom-made machines to recreate the Wrightian bas-relief copper paneled eaves.
The tip of the cantilevered section is an outdoor living area with a double-sided fireplace.
 The texture of the “flying stone curtain” against the traditional rooftops.
The preserved stone walls and arched portico of the main residence, as viewed from the guest house.
A choice of dining areas, either partially protected or enclosed with glass and light wooden louvers.
A complex, angled structure shades and protects the main outdoor living space.
Many of the gardens at Barragán homes are intentionally left unmanicured. Nature is incorporated throughout all of his work and landscapes were often designed by the architect himself.
The upper level has access to the pool area via an outdoor staircase. The lower level features doors with porthole windows repurposed from one of Rados' company's ships.
The 8,250-square-foot lot (per tax records) includes landscaped back and side yards.
The overhaul restored the home's exterior. Note the stepped cornice at the roofline, which had been previously squared off with stucco. The architect and contractor referenced historical photos in order to rebuild it with authenticity. Landscape designers Terremoto then created a defined entrance sequence that includes a custom bench and a concrete fountain.
The modern palapa nestles into the naturally rocky slope. Vegetation is encouraged to grow over the structure.
Much of Roscommon House is single-story. With a total of 5,900 square feet of floor area, its footprint takes up the majority of the lot, so the architects cleverly sowed in green spaces wherever they could.
On-grade access allows the couple to transfer large pieces of art in and out, as well as open up the gallery to visitors while maintaining privacy to the residential spaces above.
The new outdoor space is perfect for entertaining.
The home's elegant post-and-beam construction as seen from the exterior.
The courtyard has a serene sitting area and frames views into the house and straight through to the other side.
View from Southwest @ Dusk
Upcountry Maui Cottage and Barn: lanai
Along the glass sliding doors, a wooden bench extends to the apex of the room to capture stunning views of the rural landscape.
A firewood storage area is located beneath a small bunkroom that is accessible from the terrace via a metal staircase.
A sheltered, exterior corridor protects the main building from the summer sun, and allows the family to walk to the second building without getting wet when it rains.
In this view, one can see how the curved addition makes space for an outdoor seating area with a fire pit, and eventually meets the clapboard form of the original house.
The terrace by the pool is a great spot to watch the sunset.
This transverse volume projects in an east-west direction out toward the sea. It includes a 23-foot cantilever that contains a gorgeous outdoor pool overlooking the ocean.
The staircase and ramp serve as vertical circulation, connecting the base and access levels.
The entrance passageway that leads to both the family room and bedrooms.
Rimrock | Olson Kundig
The west patio opens up to a grass area that can be enjoyed by many.
The expansive Northern Californian landscape seamlessly enters the home.
Rimrock | Olson Kundig
A rough board-formed concrete wall hems in the courtyard garden creating an organic looking transition to the wild scrub oak beyond.
When it's retractable glass wall are open, the all-season room becomes a breezeway from the courtyard to the view of the mountains beyond.
With operable, overhead glass walls the all-season room is the perfect place to watch summer and winter storms roll by.
Rimrock | Olson Kundig

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.