60 Outdoor Side Yard Concrete Patio, Porch, Deck Grass Design Photos And Ideas

Verandas at both the front and back of the home create spaces to engage with the landscape and for "outside contemplation."
Windows open directly from the kitchen to the breezeway between the main building and the screened porch, making alfresco dining easy. When the sun shines on the breezeway, the family simply moves the table and chairs to the north patio.
Diane chose a metal cladding due to the risk of fire in the Ponderosa forest. As a result, the insurance costs for the cabin are very low compared to the neighboring cabins.
The dining area is completely open to the outdoors. “Ian and Krista wanted to celebrate their everyday routine and abandon things they don’t use, like a formal dining space,” says Jess. The Jorn dining table is by Minotti while the Mariposa chairs are by Fyrn. The grill is by Lion and the heater is by Heatstrip.
designed by Estúdio Minke
The lounge deck at the rear yard of Sunset Hills Residence features a swimming pool surrounded by lush gardens. Architect Hsu McCullough's design beautifully merges minimalism with an abundance of nature.
To expand and also brighten the home, the team added a sun-filled dining space and opened up the lace side facade through the use of Marvin Lift and Slide Doors. "My team and I are big fans of Marvin products,
A wooden picnic table is located off one end of the living room, creating a tranquil setting to enjoy alfresco dining while soaking up the sunshine.
Conveniently located in the heart of Vista Las Palmas, the home sits on an expansive 13,504-square-foot corner lot, offering an abundance of outdoor space for entertaining.
Located in Queensland, Australia, the residence was created by Sarah Waller Design, an architectural studio that’s based in the Queensland suburb of Doonan. The glass pavilion–style home was designed for Sarah Waller and her family and sits on top of a polished concrete slab. Inspired by the midcentury era, it looks out to the Noosa Valley golf course.
Originally designed in 1957 by SOM partner Roy O. Allen, this four-bedroom, three-bathroom house in Briarcliff Manor has been meticulously restored, while many of its original midcentury design details have been preserved and even emphasized. In fact, much of the design is reminiscent of the work of midcentury luminaries like Ludwig Mies van Der Rohe and Philip Johnson.
The north- and south-facing walls of the home are mostly glass, which provide views of the surrounding mountains.
The covered entrance area is Ulla Hell's favorite aspect of the Continuous Extension. She shares: "It is the moment when the wooden sticks turn around from the balcony bands to become the ceiling of that space, the band turns around the ceiling to finally find the thematic conclusion when touching the ground. This space also frames very nicely the view towards the surrounding topography."
The outdoors are part of the cohesive design, embracing the vegetation, sites, and sunlight.
The preserved stone walls and arched portico of the main residence, as viewed from the guest house.
Mahogany decking continues onto this balcony, while a full-length slider makes it easy to fill the indoor spaces with fresh air. Curtains from The Shade Store provide privacy when needed.
The house is carefully inserted into its hilly site, allowing for pavilions and covered spaces of different types, as well as the vanishing-edge swimming pool.
The upper level has access to the pool area via an outdoor staircase. The lower level features doors with porthole windows repurposed from one of Rados' company's ships.
Del Marcos Hotel in Palm Springs, California
"By using a shou sugi ban facade. we softened the materiality somewhat but pushed the intent further by creating a highly-faceted detail (almost like a latticework) that contrasts with the multi-colored and varied landscape and lakeside setting," Buhler explains.
A pergola over the dining area allows for privacy without obstructing the phenomenal views.
The modern palapa nestles into the naturally rocky slope. Vegetation is encouraged to grow over the structure.
According to the architects, "the spatial arrangement of the ‘pocket’ courtyards is also driven by environmental concerns: the building is teased apart to maximize winter solar penetration and to capture prevailing cooling breezes."
Much of Roscommon House is single-story. With a total of 5,900 square feet of floor area, its footprint takes up the majority of the lot, so the architects cleverly sowed in green spaces wherever they could.
An outdoor bathroom for lazy summer soaks.
"The house features two distinct approaches," says Schiller. "The family arrives via a long dirt road to the back side of the house, shaped as a single-story barn. Below the house, guests park in a dirt pull-off and arrive via a long grass path through meadow grasses, entering the house from the south via a wide, glue-laminated exterior stair."
Ravit Dvir Architecture and Design
The courtyard has a serene sitting area and frames views into the house and straight through to the other side.
View from Southwest @ Dusk
Upcountry Maui Cottage and Barn: lanai
Framing the views required a careful negotiation of the balance between the oak cluster and clearing.
A deep roof overhang creates a sheltered outdoor patio for enjoying north-facing views of the landscape.
Along the glass sliding doors, a wooden bench extends to the apex of the room to capture stunning views of the rural landscape.
A firewood storage area is located beneath a small bunkroom that is accessible from the terrace via a metal staircase.
A sheltered, exterior corridor protects the main building from the summer sun, and allows the family to walk to the second building without getting wet when it rains.
The west patio opens up to a grass area that can be enjoyed by many.
The seamless integration of the outdoors is perhaps best sensed via this image. The kitchen opens to a terrace with views straight through to the pool area on the other side allowing for cross-breezes and indoor/outdoor living.
The large garden is surrounded by green pastures, woods, and the original train tracks. It also includes a bread/pizza oven, boules (a French game), and ping-pong.
Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors. Rising from the edge of the pool deck, a planted overhang shelters a gym and sauna below.
All of the plants are native to the area. “I was trying to re-create what I have out my front door, where the park starts,” says Jon, who worked on the landscaping with Jones. “The garden is also super low-impact. I don’t water it at all, and  my kill rate is less than five percent.”
A rough board-formed concrete wall hems in the courtyard garden creating an organic looking transition to the wild scrub oak beyond.
When it's retractable glass wall are open, the all-season room becomes a breezeway from the courtyard to the view of the mountains beyond.
With operable, overhead glass walls the all-season room is the perfect place to watch summer and winter storms roll by.
West Elevation - Private Chill zone from mishacks' modular design system.
Interior Courtyard. Stained pine siding, and JamesHardie siding. View to kitchen.
A quiet, sheltered outdoor dining area

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.