78 Outdoor Back Yard Vertical Fences, Walls Design Photos And Ideas

This custom mosaic hot tub commissioned by Bricault Design is inspired by the Copacabana boardwalk of Rio de Janeiro—a nod to the client’s connection to Brazil.
The checkerboard floor plan was critical to the success of this house, drawing the backyard into the everyday rituals of the dwelling.
Archier maintained the old brick from the existing part of the house to clearly illustrate the relationship of old with new.
The facade of the cottage beautifully blends both past and present.
The couple source ideas for their garden from their trips to Japan.
The backyard boasts a swimming pool, established fruit trees, and Concord grapes.
"Unlike its neighbors, this house is not fenced off at its street perimeter," notes the firm. "A meadow of native grasses flows from the sidewalk with existing oaks, redwoods, and newly planted birch trees flowing inside and outside of the curving wooden wall."
The massive curving wall serves as an alternative to the perimeter fence that's common to the neighborhood, an area which the architects says has developed a hodgepodge of architectural styles.
The spacious backyard features mature trees, including avocado, that shade the home in the afternoon.
Buying a home can be an exciting milestone, but do you have all of the necessary paperwork (and patience)?
Why build a Passive House? "The obvious answer is low heating and cooling bills, but we find people most appreciate the other benefits, like consistent thermal comfort, sound proofing, and air quality," say the architects.
The second seating area features furniture from All Modern.
Inspired by Japanese pocket gardens, the gardens are flanked on three sides by concrete and one wall of full glass that lights sitting areas adjacent to the lower level bedrooms.
Aaron Schiller provided the shou sugi ban louvers that enclose the dining space and create privacy from the entry path.
Pictured on the left is the former cottage that's located on the north side of the house. It houses two bedrooms, a kitchenette, dining area, bathroom, and a mud room.
The pergola was removed, the exterior wall opened up, and a new dining room added. The 12-foot-long sliding pocket doors manufactured by Western Window Systems recede all the way into the wall for total indoor/outdoor flow. The new patio received cement tile—the Arc pattern from Clé Tile—its black and white palette coordinating with the new white paint and black window frames of the exterior.
"To accentuate [the] seamless connection to the outdoors, we created a pair of retractable glass walls that meet at the corner. The effect when open is one of completely dissolving the corner and creating a feeling of being surrounded by nature," describes Maniscalco.
The large roof overhang protects the newly added amoeba-shaped patio and fire pit. The house sits on a flat 6,400-square-foot lot.
“We wanted to ‘cap’ the dwelling with a generous, almost sweeping canopy that would keep the majority of the high sun exposure areas in shade,” says Pande. “We also played with the roof volume to break free from the constraints of a typical ‘box modern’ home.”
“We wanted to ‘cap’ the dwelling with a generous, almost sweeping canopy that would keep the majority of the high sun exposure areas in shade. We also played with the roof volume to break free from the constraints of a typical ‘box modern’ home,” says Pande.
This private outdoor space would be otherwise unavailable within a hillside home.
"My client’s highest priority was building a pool," says Hannah. "The property had 2 flat acres—rare in this neighborhood—which was ideal for a pool. We were able to do a very simple and modern granite pool with a beautiful contrast of concrete and decking... and still have room in the back yard for a giant vegetable garden."
The backyard gives a clear view of the modular construction.
The home is situated on a spacious 9,000-square-foot lot and features a large, private patio, as well as planting beds and several producing fruit trees along the flat lawn area.
There is even a private meditation garden off the master with a zen pond, waterfall feature, and a hot tub.
The newly landscaped yard is virtually maintenance free and features modern concrete hardscapes, as well as wood decking—perfect for alfresco entertaining.
The cantilevered wing provides privacy by obscuring views into the yard.
A full look at the exterior of the home from the backyard.
The lot is almost 10,000 square feet, and the fully enclosed backyard space is perfect for entertaining and features a kidney-shaped swimming pool and a hot tub.
The spacious backyard.
Three story rear addition.
view to new addition from rear lawn
Outdoor area/balcony
The living room opens to a back patio.
Back facade of the house says more. 
This giant window from ceiling to floor and almost in full width of the house, is responsible for the second light planning inside.
The spacious pool area is peaceful and private.
A backyard garden.
"The design separates public and private space by a covered, but external walkway," note the team. "By juxtaposing these positions, the house acts like a camp—retreating to the tent to sleep and living under the tree canopy outside—a universal gathering space connected by landscape rather than built form."
The project’s chief designer Liu Kai and his team reconstructed the first floor to better connect it with its formerly isolated interior courtyard.
Because of its narrow site and messy interior layout, the original apartment was dark and cramped.
A 70’ infinity-edge pool and spa bear the illusion of spilling dramatically over the hillside.
New addition and patio from outdoor garden: the concrete terrace extends into the garden, and receives daylight over the house from the southern sun.
A Durand Oak tree on one side of the main living area.
The rear elevation of the home faces North, taking advantage of natural light via extensive doors and clerestory windows tucked under the eaves.
The garden effortlessly integrates the outdoors into the living space.
This 1949 inter-war modernist house in New South Wales was renovated by Sam Crawford Architects, Conway Atkins House in a way that paid homage to it's heritage with nautical and transportation art deco elements.
The deck was done in a madras gray limestone so that the color matches the backyard steps of the other houses. The railing was based on the metalwork of the other nine house.
The layout of the three buildings creates a private garden space within the site.
A pergola keeps swimmers cool on hot days.
A look at the rear of the home.
A pool and sun deck on the eastern side of the plot.
A sundeck by the pool.
Entry to private spaces at rear of pool house.

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.