76 Outdoor Walkways Front Yard Design Photos And Ideas

The entry consists of a wide foyer which opens dramatically into a large living area. The space is flooded with natural light thanks to a wall of glass sliding doors which open onto a patio that leads to an outdoor pool with a distinctly vintage vibe.
A lap pool runs alongside the west facade of a hybrid prefab home in Palm Springs by Sander Architects. “Our version of prefab,” explains architect Whitney Sander, “involves the use of building shells that are the ‘heavy lifting’ parts of any house: main structure, secondary  structure, and (often) building skin.”
Benjamin Moore’s Tomato Red provides “punctuation” to the exterior. “That was the cheapest way to have that hot spark of color,” Pirman explains.
Entrance Court
The entrance introduces the home’s main materials: steel, glass, wood, and concrete.
Brookline Residence in Brookline, Massachusetts
Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors. Rising from the edge of the pool deck, a planted overhang shelters a gym and sauna below.
Once unkempt terrain (1), the lot was replanted by Elysian Landscapes. Board-formed concrete walls now hold a lush collection of Bloodgood Japanese maple trees, Canyon Prince wild rye grasses, and Blue Fox Tail agaves. A Spun stool by Heatherwick Studio for Magis joins an outdoor furniture set by Plain Air.
Even in ever-gray and gloomy Seattle, the 24-by-10-foot front window lets in enough light that the couple rarely needs to turn on any lamps inside the house.
The patio is equipped with IKEA furniture; the previous residents chose the sliders and windows, which are by Sierra Pacific
On approach to the guesthouse, the family keeps an edible garden in concrete planters by the property’s landscape designer, Cielo Sichi of Landfour.
Exterior-VILLA CP
The windows are by Jeld-Wen, and the metal roof is by Galvalume. “I feel lucky to contribute to the architectural diversity in the neighborhood with something truly of this moment that got built despite the odds,” says Marsha.
Space-Efficient Renovation in San Francisco, California
The designers used wood sparingly for maximum effect, like the cedar siding on the front and back exteriors. The main facade offers  a glimpse through the house to the backyard, which was made larger by placing the garage closer to the street. “We hosted a concert and had people sitting inside and in front of the pool,” says Jaclyn. “The house completely lends itself to entertaining small and large groups alike.”
Board-formed concrete walls create the core of the house and establish its organic feel. “There’s really no other cast-in-place concrete on the street,” says Sarah, “but you don’t even see it until you’ve made it through  the front courtyard.” There, beneath a deep overhang, the couple designed a jagged pathway cantilevered over a water feature—bringing the sounds of water inside and reflections of light into the sitting area.
The gabions hold smooth rocks from the nearby San Luis Rey River; a fireplace feature is flanked by benches.
A custom rain-gutter system collects even slight amounts of precipitation in an underground cistern and distributes it to the yard. The Cor-Ten pivoting window is by Brian Linn of Vincent Designs.
A Japanese-style Bamboo water fountain sits in the driveway.
From the interior of the courtyard the blue Uintah Mountains can be seen sprawling along the horizon.
The most sustainable element of all is the Lais’ intention to make their first home their last home as well. “Some people have this mentality of getting a starter house, then upgrading from there,” David says. “We just wanted to find a place to live in and then stay there forever.” Eventually they imagine passing the home down to their children.
“Stacey hopes that we can use this as a prototype for a development of artists’ studios someday—we talked about maybe siting several of them together, like an old mobile home park.” The steel sculpture is by San Antonio artist George Shroeder.
Renovation
Entrance view
North East corner - The Grill'n Chill zone from mishacks' modular design system.
The front elevation of the home remained modest in appearance with a simple vertical addition, maintaining the typical Austin bungalow aesthetic.
Entry
The entrance to the living room includes a seating area where guests can remove their shoes.
The backyard’s emphasis on nature is mirrored in the front of the home, which also underwent extensive landscaping by Considered Design. The owners and Parish wanted to “tone everything down” and turn the home into a backdrop for a natural setting.
Overall exterior at dusk
Front Exterior
coastal midcentury modern // entry + drought-tolerant landscaping
Existing front facade
Front Exterior, Day
Front facade. FSC radial sawn timber cladding around the entire home will naturally silver with age. The drought-resistant, native garden utilises mulch made from recycled timber pallets.
Each surface was treated as an opportunity for expression by the architect, Tobin Green.

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.