69 Outdoor Shrubs Garden Hardscapes Design Photos And Ideas

The home’s glass addition was conceived as a place to be both indoors and outdoors at the same time.
A roof terrace with built-in seating and a large grill looks out to Table Mountain and the surrounding city. “I’m very much into braaiing,” says Clint, using the Afrikaans word for barbecue, “and wanted a place to grill. Michael took that to the next level and gave us a place where we could barbecue on the roof.”
A 23-foot-long dining table, made of a single slab of piquí-preto wood, takes center stage on the inner veranda.
Several doors provide an entrance through the private outdoors space.
The home wraps around an existing orchard, brought to life with the help of landscape designer Sol Correa, who used native plants and vegetables. It was important that "the house and the kitchen coexist with its own garden, and with species from the area," says Sánchez.
The home is organized around a central courtyard, an unusual feature for the area, and one which provides an extra touch of greenery to the surrounding rooms.
The new rear, two-story addition adds over 2,000 square feet of living space without sacrificing the backyard. The repetition of the curved elements, such as the tall, cement-rendered columns that band the exterior, are a subtle reference to the scale and proportions of the Victorian style.
The walls are painted Behr’s "Polar Bear," and the artwork is by Arnold Réthy. The firm painted the ceiling beams running throughout "Space Black" by Behr. "Painting the beams in a darker color emphasized that they run from front to back," says the firm. "This came back to celebrating the timeless, indoor/outdoor experience that continues to drive demand for renovated Eichlers."
A north-facing courtyard and garden sits between the two concrete pavilions.
"Overall, the lot was flat and grassy with a few beautiful trees," Lum says. "We nestled the house among the heritage redwood tree and the other mature oaks on the property."
The lounge deck at the rear yard of Sunset Hills Residence features a swimming pool surrounded by lush gardens. Architect Hsu McCullough's design beautifully merges minimalism with an abundance of nature.
A path connects the underground garage to the main house. The house’s shape was dictated by the contour of the land.
The South Elevation provides complete transparency through the main level to established gardens beyond
The indoor/outdoor connection was important for entertaining as well. The windows and doors can be thrown open, and people can sit close to the kitchen, inside or out, with the raised platform doubling as informal seating.
A natural, stacked-stone fin is the grounding element below the cantilevered bedroom wing.
Stone stairs on the perimeter of a main courtyard ascend to a rooftop garden. Large windows on the other side of the living area overlook an enclosed water feature with a statue of a monk.
The enclosed garden features lovely landscaping and has the feeling of a serene escape.
The walls guarding the entryway provide privacy, but allow views and light to bleed through.
Inspired by Japanese gardens, the outdoor spaces are serene and comforting.
The central courtyard connects to a raised deck for socializing within easy access to the kitchen.
The open floor plan wraps around the central atrium.
The double-gable atrium floods the home with natural light.
The couple source ideas for their garden from their trips to Japan.
The courtyard has a serene sitting area and frames views into the house and straight through to the other side.
To satisfy the 11-foot setback requirement, the architects have added a wraparound terrace and garden that helps handle stormwater runoff.
New addition and patio from outdoor garden: the concrete terrace extends into the garden, and receives daylight over the house from the southern sun.
New addition from outdoor garden
The light well that allows for sunlight AND an addition above
Another view of the covered walkway skirting the courtyard and the primary living areas.
The three structures are linked by a covered walkway and surround a north-facing courtyard protected from coastal winds. There is no fence to encourage interaction with neighbors.
Garden and greenhouse
A look at the rear patio gardens.
Fashion designer Josie and her husband Ken Natori are big fans of traditional Japanese architecture, so when Brooklyn-based practice Tsao & McKown Architects designed their home in Pound Ridge, New York, they used a heavy, exposed-timber structure, and included Japanese-style gardens and landscaping.
Hutchins and Montague worked with Samuel H. Williamson Associates Landscape Architecture on the garden, which is planted with sword ferns, vine maple, and wild ginger. “When we look at it from the bedroom, it’s our private little forest,” Montague says.
The ADU shares the backyard of the main home, but gabion retaining walls (rocks in wire cages) and an elevated terrace gives it an intimate space of its own.
Where the New Buffalo Residence now stands on a wooded lot by the shores of Lake Michigan, there used to be a serpentine ranch house with perplexingly small windows, none of which pointed toward the water. The homeowners had used it as a vacation retreat for over 30 years before an expanding family—and guest list—led them to approach architecture firm Booth Hansen for a fresh design.
“I love the look of mass plantings,” notes Neely, near Mexican feather grasses--which thrive on the sunny lot.
The entrance to the house is marked by a triangular awning. “It’s just enough to protect the front door,” says Merrill, “and then  it sheds water into a small garden between the garage and the house.”
Behind her is the greenhouse, where Lynn starts vegetables like lettuce, Swiss chard, and tomatoes. Landscape architect David Hocker defined the sunken fire pit area with Cor-Ten steel.
A
The first floor with bedrooms overlooking rooftop gardens.
This Dallas gem is set against a dramatic backdrop and offers breathtaking views from every room.
Tall tropical planting creates privacy and shade while the lush tropical foliage softens the look of the concrete building and pavers. The lignum vitae in front of the wall creates additional privacy for the owners.
29th Street Residence in San Francisco, California
Brookline Residence in Brookline, Massachusetts
From the street view, an angular slatted facade conceals a home from the outside world while also carefully hinting at what's inside. 
Behind those entry screens in Brisbane, Queensland, the three-level Australian home created by Bureau Proberts is finely attuned to its sloping site. A generous skylight over the front door opens the entryway to the sky, while substantial glazing in the master bedroom conveys the feeling of being perched high in the treetops.
Uncovered paths lead straight down into the forest.
Entry way to a modern, contemporary Key West home.  Clean lines, planting was done with minimal species and in groupings.
West Elevation - Private Chill zone from mishacks' modular design system.

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.