163 Office Study Bookcase Design Photos And Ideas

Whether it be a study, library, or craft room, the modern office is a tranquil place for you to flex your creativity, conduct meetings, and carry out day-to-day business. Cram the shelves with your favorite books, put the table in the middle of your room, or splurge on the perfect desk lamp—a great office should reflect your personal taste and inspire your best work.

Ali’s artworks line the studio desk and a painting by his son decorates the wall.
A painting by Mayumi Oda commands the wall over Ginger’s desk.
The mezzanine was extended by 130 square feet and now holds a study organized by Rakks shelves.
This Toronto workspace designed by architect Anya Moryoussef features an 18-foot-long built-in floating desk with integrated storage.
A wall on the second level features a built-in bookcase with a reading nook.
The office on the second level is outfitted with a built-in desk and bookcase that spans the length of the walls.
Ben Koush’s studio office faces the street and features a sleek modern desk he designed, as well as built-in bookshelves filled with colorful books and art.
Curved green panelled joinery towards the study hideaway
Study hideaway
The office features a nearly full-width picture window in front of built-in desks. Views extend beyond the immediate cove to the Atlantic Ocean and horizon.
Above the kitchen, the mezzanine level holds a workspace with a view. The sharp pitch of the roof opens up the space below it, so this area doesn’t feel cramped. Note the reoccurring motif of rounded joinery in the main spaces, which plays off of the angular moments.
Hermès wallpaper is an eye-catching backdrop to a shelf and desk system designed by Reath and constructed by woodworker Joshua West Smith.
"I've always loved the way buildings look when they're under construction, and the walls of the office are basically like open framing," Davis says.
The office features bespoke timber shelves, desks, and cabinets crafted from white oak. “My wife and I designed each piece of millwork, and we reviewed each interior elevation for function,” says Joseph. “Our senior project architect prepared the fabrication shop drawings, and we hired the fabricator directly, which allowed us to bypass the costly middle man and gave us complete quality control. We then hired a local carpenter to install and then finish the millwork on-site.”
The overhang's trellis detail mitigates glare while letting filtered views and light through. The clean design draws the eye forward to the trees across the house.
In the parsonage volume, the floors are American oak with a black finish. An integrated desk designates a place to work from home.
Made of oak, a wall of shelves accommodates an office nook accented with a slim Superlight table lamp from Pablo.
A third-floor study room overlooks the atrium.
The renovated Copper House by Charles Rose Architects charmingly pays homage to midcentury sensibilities.
A look at the office workstations and conference room designed by Studio Zerbey Architecture & Design.
This detached home office unit by FORWARD Design | Architecture features a fire engine red exterior and ample storage within.
A workspace was installed below the preserved hutch cabinets. The staircase was also kept. Wood lines new openings, in contrast with retained casework.
This room is located in a brick addition that the architects estimate was built in the 1950s. "Because this space was an addition and of a different material and construction than the original home, we felt exposing and celebrating this difference would be best," says Hazelbaker. They did so by removing a built-in closet, exposing the brick wall, and installing the Vitsoe system that doesn’t obscure the difference between old and new.
Ed’s study—which includes a Jahi Plaid rug by Lauren Ralph Lauren, an Eames chair, and desk lamp by Project 62 for Target—is the only enclosed room on the upper levels.
The desk can fold out and accommodate two people.
An upstairs desk can provide a place for Jen’s work or their kids’ homework. When not in use, it disappears into the wall.
Colors, materials, and patterns on the interior echo those on the exterior. A large window and skylight help the structure feel connected to the backyard.
The office features built-in bookshelves and storage, plus a table by Jardin.
The upper-level office, where the materiality of the Douglas Fir ceiling has the most impact, takes on the feeling of a true cabin in the woods.
The mezzanine floor above the living room holds a study and library with views over the meadow. The desk and shelving, made from iroko and painted MDF, are designed by Featherstone Young.
An office space is located in a second pavilion. Similar to the other areas, a sliding door opens the room to a private patio, while the sloping roofline rises up to meet clerestory windows that drench the space in natural light.
The space once served as the location of a fundraiser for President Obama.
The spacious, light-filled home office can easily be converted into another bedroom.
A spacious home office, which can easily be converted depending on the buyer's needs, offers direct access to the outdoors. Large, angled windows invite plenty of light inside.
Next door is a bespoke Bottega Veneta study, separated from the living room by Rimadesio glass doors. European Marie Antoinette parquet flooring, a Henge Cage B shelving unit, and Henge green-suede lounge chairs fill the space.
Sunken double height office
Sunken double height office
To impart a high-design feel to the space, architect Mike Jacobs wrapped cabinetry from Ikea with a marble countertop and designed built-in bookshelves around the kitchen and study to help unify the area. Trips to shops in Palm Springs yielded the red side chair and metal magazine rack. The brown suede chair is from MidcenturyLA.
The mental effects from physically dividing your living and work spaces can help you focus when needed, and most importantly, step away to relax when finished.
A glimpse of the living room next to the cantilevered balcony furnished with a Milo Baughman chair and a petrified wood stump table.
The office is the ultimate blend of the Raskinds design styles: Hollywood Regency and California Eclectic. The walls are a sage green color, Granite from Dunn Edwards, and the room features a 1960s pendant that originally hung in the home's master bedroom.
An office on the mezzanine level includes a custom-made cantilevered bookcase by Orana. The lights are Beacon Lighting bulbs with Fat Shack Vintage ceiling light cords.
On the other side of the open loft is a quiet yet spacious office with custom birch storage.
The millwork from the living/dining area and kitchen is carried up into the office, creating plenty of storage space, as well as spots for Bjorndahl and Keeton to display their trinkets from their travels, such as an ombre painting they picked up in Marfa. Francis says they “also wanted to incorporate other natural materials, such as the Texas Limestone used for the desk.”
A large home office with an abundance of storage is located on the second level.
A cozy, enclosed office is located right next to the library.
In the guest room/office, IKEA wall shelving and desk anchor the space.
The paneled library leads to another family room, wired for theatre sound.
The original wood doors from the front facade were relocated to the interior, where they function as sliding doors.
Home office with custom millwork
The home office displays the owner’s art collection, including ceramic vases by unit89.
The home features three bedrooms and three baths. This bedroom can easily be used as an office space.
The bonus office/family room is lined with a chic system of wood built-ins that offer a lot of storage capacity.
The office, located adjacent the master bedroom, is smartly outfitted with a vintage Aluminum Group Management chair by Herman Miller, a custom walnut plywood desk by Kerf Design, and Hitch bookcases from Blu Dot.
The home office in Tree House by Deforest Architects offers a striking view of the surrounding trees.
Facing another courtyard, an office nook features a Caesarstone countertop and walnut built-ins by Austin Wood Work.
The cozy study is furnished with custom timber shelving, a Gus Modern Jane sectional, a Womb chair, an ottoman designed by Eero Saarinen for Knoll, and a Noguchi table.