835 Living Room Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

Behind the Shou Sugi Ban barn door is tongue-and-groove wainscoting reclaimed from an old elk lodge building in Chattanooga.
A small vertical green wall brings nature indoors.
The central hearth includes space for firewood storage. The kitchen is off to the left, and the dining room is to the right.
The central fireplace anchors the open-plan living space and serves as a divider between the rooms. Mahogany-framed sliding doors lead out to the deck. The living space features oak floors throughout.
The cedar-paneled cathedral ceilings give the interiors an airy sense of space.
Royal Oak engineered boards with hydronic heating were installed throughout. There are no steps in the home to facilitate ease of living as the homeowners grow older.
In the living area of actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, redesigned by Funn Roberts to maximize every last inch of space, an Eames lounge chair and ottoman mix with a couch and coffee table by Cisco Home from HD Buttercup. The table in the main room is from West Elm.
Walnut floors run throughout the home, creating a seamless transition between the living room and open kitchen.
A simple material palette of polished concrete, white surfaces, and timber details create a light, warm, neutral space that’s enhanced by colorful artwork and homeware—and plenty of natural light.
There are four viewing decks to take in the spectacular scenery and sunsets. The extensive glazing forms a seamless integration of indoor-outdoor space.
The home features a flexible and open floorplan that has a bright and airy flow.
Broden gave the formerly low-ceilinged living room a high pitch and added more windows for light. For the floors, Lena chose salvaged oak hand-laid in a herringbone pattern. The Roar + Rabbit dresser is from West Elm.
“Designed, modeled and fabricated using both digital and manual processes each feeding the other, the intensity of the complex timber roof structure belies its warm domestic scale and character,” Gianni Botsford says.
The floors are white-oiled Dinesen Douglas fir.
The kitchen console is clad in industrially polished copper.
The guest quarters include a spacious living area that opens up to a private deck with a glimpse of a plunge-sized swimming pool and spa.
Nestled among trees and apple orchards, this warm and inviting family home makes the most of its peaceful wooded plot.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
The cozy sitting area, complete with a rotatable fireplace, is an ideal writer's retreat.
The open loft space above is filled with simple furnishings, colorful artwork, and rich textiles.
The Rohdichs had to carefully consider the floor plan in order to include full-size appliances for maximum functionality.
To the west side of library is a small living room and a dining area that connects to the kitchen.
An orange chair and cream ottoman of Risom's design.
Inside the house, a relatively new Rais wood-burning stove is next to a Risom Rocker from Design Within Reach, a 2009 piece from the designer.
In the living and dining area of Jean Risom's Block Island family retreat, mostly vintage Risom furnishings share space with a few new additions, the view facing north is framed by the wall of glass.

Photo by: Floto + Warner
By the Saey fireplace, a wicker chair from Malawi echoes the lines of Pinch’s Willo table. Matching other pieces to their line “is not an exact science,” Oona says, “just an innate reaction to things we love.”
The Blue Dot sofa is from Restoration Hardware.
Built-in storage compartments for firewood in the living room.
Main House Living
A continuous deck or veranda, called engawa in Japanese, functions as both a step and seat, to seamlessly connect the house to the garden. Deep eaves, or hisashi, provide cover and reflect light from the interior.
Interior spaces, such as the main living area, deliberately frame exterior views. Per the architects: "Thus, the beautiful oak trees on the opposite side of the creek are still 'belonging' to this house by the use of a technique called shakkei or borrowed scenery—to expand limits visually."
The kitchen has a breakfast bar for casual dining.
This built-in seating area backs a dividing wall that sets off the kitchen and faces a brick inlay fireplace.
The home features built-ins like this bookshelf in the living space.
Sliding glass doors lead out to the pool.
The home has the feel of a time capsule.
Add credit Isokari comes with an optional sauna building, but if you don’t need a sauna, this structure can be transformed into two bedrooms with toilets. The Isokari ranges from between 818-square-feet to 1,227-square-feet.
The couple share the master bedroom with a sliding door.
Prominent windows provide views of the surrounding cityscape and plenty of natural light.
The open-concept living space is filled with natural light.
The living room features light wood herringbone parquet.
Built as a warehouse, this 2,200-square-foot, one-bedroom home in East London kept its original layout, but now has an open bedroom on the mezzanine level.
By burnishing historic details and adjusting the floor plan, multidisciplinary studio Loft Szczecin restored and transformed a loft in a warehouse that dates from before World War II. The living room rug is a Polish textile from the 1930s.
Tribeca Manufacturing Building

New York–based architect Andrew Franz undertook the renovation of a landmark circa-1884 former soap warehouse in Tribeca, originally designed by George W. DaCunha in the Romanesque Revival style. Franz reorganized and modernized the six-story building—which retains its original 16-foot beam ceilings, brick walls, timber columns, and elevator winches from the former freight shaft—by incorporating steel, glass, handmade tile, and lacquer to complement the masonry and heavy timber. An interior courtyard and rectangular mezzanine are situated below the original 16-foot gull-wing ceiling planes.
This bright suite features a furnished balcony.
Upside-down triangles appear throughout the hotel. These symbols of feminine power and strength are featured in the original YWCA logo.
A light-filled lobby vignette references the hotel's Spanish Colonial roots with added modern touches.
A highly curated collection of artwork adorns the vibrant lobby, which is richly textured with dark woods, lush jewel-toned velvets, brass, and leather. A work by Jesse Mockrin hangs above the hearth.
The skylights in the hotel's lobby were old, dirty, and "a little bit decrepit," according to Goldstein. The updated space is filled with light and buzzing with creativity.
The soaring vaulted ceiling and the spirit of the living room were preserved, and the entire lower level was enhanced by opening up the space, creating a smooth flow from the living room into the kitchen and dining areas.
Although the spaces have been updated, the home's midcentury style shines through.
Inside, the focus remains on the landscape and the surroundings. The living space leads to a screened-in porch overlooking a reflecting pool and greenery.
LYGA reconstructed this living space with vaulting that is wider than the existing vaulting and plaster wall frames in a gray-green color.
The floor-to-ceiling windows are made from tempered glass that can withstand temperatures up to 450 degrees. The windows provide stunning views from the Sunset Strip to the ocean.
Natural materials help to create a rustic, cozy atmosphere.
The floor-to-ceiling windows and sliders create seamless indoor/outdoor connection.
Wood paneling is found throughout the home, creating an authentic midcentury vibe.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.