82 Living Room Table Lighting Ottomans Design Photos And Ideas

An abstract painting by Fong Min Liao lends a graphic focus on the white walls next to a shelf displaying Amanda’s ceramic collection.
"I always knew there had to be a sight line from the living room to the kitchen, all the way to the back of the house," says Alex. "That really opened up everything [like], ‘Oh, yeah, this is the way it's supposed to be.’"
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
Tucked in a historic neighborhood in Barcelona are cloisters dating back to the 19th century amid a large courtyard and small gazebo by Antoni Gaudí. For the last 20 years, the space housed a fabrics warehouse before becoming a residence. The original architectural and structural elements of value were restored and rehabilitated. A number of facets were left exposed including hand-carved stone details, horizontal belt courses, columns, and imposts for the vaults. The interiors were defined by a minimalist, Nordic style with contemporary nods in furnishings.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Douglas fir beams, some of which were salvaged from the original home that sat on the property, run in perpendicular lines overhead. Certain sections of the ceiling are exposed, while others are covered in drywall. For flooring, the residents, who have two young children, selected durable polished concrete. The Sven Charme sofa is by Article and the teak bureau is vintage.
Italian designer Renzo Mongiardino revamped the 269-year-old property in the 1980s, enhancing the home's neoclassical and Middle Eastern design detailing.
The bright yellow skylight was deliberately placed closest to the living spaces in the house, as the color signifies Venus and activity.
Jewel tones and floral prints define the drawing room’s furnishings, which were sourced from around the world. The room’s centerpiece is a large double-face fireplace finished in handmade olive-green ceramic tiles. In the evenings, a champagne cart rolls through the room and a pianist plays in the background.
The Country French style is more apparent in the family room, which features a cathedral ceiling strapped with wooden beams. Natural light seeps into the space from large windows and doors along both sides of the room, as well as dormer windows along the ceiling.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
The home is built to the same fire rating as a traditional site-built home, but JD Composites’ panels can also be engineered to be extremely fire resistant if special fire-rated resins are used.
In the downstairs loft, an Eames chair sits amid a steel sculpture garden; it’s the perfect place to sit and view an abstract expressionist painting by Bradley Walker Tomlin, hung from the ceiling.
Bright pops of colored materials that are tufted and quilted are unique to GAN.
Built in 1953 for Samuel and Dorothy Eppstein, the ranch-style home is an exemplary representation of Prairie School-style architecture and Usonian thinking. Constructed by the original homeowners, the midcentury residence displays a history of care and thoughtfulness in every detail. The home has been completely renovated and furnished, staying true to the original era of the home and preserving the handiwork, craft, and brilliance of the original. The massive undertaking was led by husband-and-wife team Tony Hillebrandt and Marika Broere after careful research and conversations with previous residents. The result is a beautiful restoration which respects the history of the home.
Staying true to Bond Collective’s design philosophy, Bond Station House was inspired by its surrounding community. Nestled in a breathtaking Art Deco building, the contemporary co-working space blends a rich combination of luxe style and relaxed sophistication.
The lucky contest winner and their guest will be treated to a Renaissance-inspired aperitif in a sitting room with an intimate view of the Mona Lisa.
Energetic artwork replaces the typical entertainment unit found in most living rooms.
At a project in Los Angeles, AphroChic used warm pinks and grays, along with lots of greenery, to bring the outdoors in and make this Mission-style home classic and yet up-to-date.
At an apartment in Brooklyn, New York, interior designer Kesha Franklin of Halden Interiors uses a mixture of neutral grays and blues in the living room with punches of deep reds and a leather chair for texture.
Just a few steps off Paris' Grands Boulevards, Hôtel Bienvenue received a colorful and modern redesign by interior designer Chloé Nègre. Housed in the former Hôtel Villa Fenelon, the renovation of the century-old structure marks the first hotel project for Chloé Nègre, a former protégée of architect and designer India Mahdavi. Hôtel Bienvenue is the latest addition to hotelier Adrien Gloaguen’s portfolio, which also includes Hôtel Panache and Hôtel Paradis. True to its name, the hotel welcomes every guest like a member of the family.
Dubbed "the presiding grande dame of West Coast interior design" by The New Yorker, Kelly Wearstler has worked her magic yet again with the San Francisco Proper, a luxury hotel by Proper Hotels & Residences. The local firm Hornberger + Worstell recently repurposed the iconic building, transforming it into a 131-room boutique hotel. "I conjured an extensive backstory for the hotel. You’re in this cool bohemian woman’s home, and it’s like a series of living rooms," Wearstler explains. "This woman lives there with a black cat called Charmaine, who hangs out on the rooftop, and you are just lingering in her eclectic, artful salon—perhaps waiting for her."
The bright and cozy media room.
The common area in this penthouse by Studio RHE boasts a digital cube ceiling, stunning views, and an immense book collection by the bar.
The open-plan living space is anchored by a black brick fireplace with a sleek modern profile. Muddox makes the commercial wire-cut thin bricks in ebony with liquid black added to the mortar mix. The Studio Floor Lamp is from Schoolhouse.
The living area is layered with prints and textures—including a bespoke sofa print inspired by a Dutch masterpiece from the Rijksmuseum. The herringbone rug, side table, and Matter Lamp are from Schoolhouse. The ottoman is from Pottery Barn Kids.
Alpine Noir by Casework
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
An additional sitting area is wrapped in warm wood.
The light-filled lobby, located in the basement, is at once industrial and warm.
A sitting room.
The guest quarters include a spacious living area that opens up to a private deck with a glimpse of a plunge-sized swimming pool and spa.
In the living room, the wood and concrete shell is accented with a steel stair railing and a window wall with a Mondrian pattern in the glazing.
This modern renovation of a traditional ranch-style home maintained the midcentury spirit of the home—and turned it into a showcase for the homeowner's collection of iconic furnishings.
The two bedroom suites resemble a modern take on a classic mountain cabin. Large windows and a private balcony allow guests to soak in the views while sinking in their private suite surrounded by artisan decor.
Elements of the American West blend with natural materials and rich textures to create a warm, welcoming retreat that celebrates great design.
In contrast to the bright interior colors that originally dressed the home in the 1950s, the Bergren Residence now has a more restrained and subdued appearance that highlights the material palette.
The pristine home has been recently restored, maintaining its period charm and character and infusing it with contemporary style.
The family room.
As seen in Boulder Lifestyle Magazine
Here is a peek at the living room looking toward the entry.
This area now makes a beautiful spot to curl up and read a book.

Photo courtesy of Tobias Laarmann
Rotating artwork—all made by various female artists—is displayed on the walls.
The starbust cedar wall was constructed by local carpenter Nathan Mcconnell.
She painted the walls a deep green—Salamander by Benjamin Moore—added a blue velvet pull-out couch, new artwork, new furniture, and picture rail molding.
Natural light pours through the copious windows, filling the living areas with a sense of buoyancy, and allowing an unobstructed view of the vista beyond.
In the living room, Samuel painted the exposed wood and stonework to unify the space and let the original texture step forward. (The wood had been painted already by previous owners.) A custom ten-foot sofa sits below the window and the green canvas armchairs are from Urban Outfitters.
The mezzanine level
Bright and airy, the living area is a large open-plan space designed for entertaining.
The living room area features recessed lighting and terrazzo flooring with brass filings.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.