56 Living Room Recessed Lighting Floor Lighting Lamps Design Photos And Ideas

Steps away from the formal dining area is a light-filled two-story living room, which looks up to an open family room on the second level.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
The den.
The "library under the stars" features thousands of old books plucked from antique shops.
Agora Fukuoka Hilltop Hotel & Spa in Fukuoka, Japan
The living room fully opens and extends to the terrace, allowing for indoor/outdoor living.
Pictured is the largest of the units, the "not-so-tiny home." Its two bedrooms anchor each end of the home, offering privacy. The homes feature 9-foot ceilings, and this unit can accommodate a king-sized bed.
The main level living space of Industrial Farmhouse by Christopher Simmond Architect Inc. is a transparent social hub for viewing the rural landscape. The house is situated to optimize views, as well as protect occupants from the blazing summer sun and stiff winter winds.
The outdoor wood-burning fireplace is placed inside the board-formed concrete wall. The floors are locally quarried Stanstead granite.
A variety of carefully placed windows fill the living/dining/kitchen unit with light while maintaining a sense of privacy.
The home's asymmetrical gabled roof defines the ceiling heights of the interior spaces.
The formal living room is bright, airy, and flooded with natural light that streams through a trio of full-height French doors. The doors open the room to a trellis-shaded brick terrace. The space is anchored by a grand fireplace and flanked by a formal dining room and a media lounge.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The luminous living room of the “George Washington House” features a soaring, beamed ceiling and extensive glazing.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
In this apartment, Kesha Franklin of Halden Interiors employs a palette of off-whites paired with a dark floor; moments of red in both the artwork and accent furniture enliven the space.
The first thing Myers did was replace the cold concrete slab floors with engineered hardwood floors, which instantly warmed up the room.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
Designer Sarah Sherman Samuel sought to populate the living room with low-lying, sculptural furnishings that wouldn't block the views to the exterior and detract from Zook's seamless indoor/outdoor approach. Everything, from the curved couch to the metal coffee table with a rose gold finish, is from AllModern.
In the living area of actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, redesigned by Funn Roberts to maximize every last inch of space, an Eames lounge chair and ottoman mix with a couch and coffee table by Cisco Home from HD Buttercup. The table in the main room is from West Elm.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The view from the kitchen.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
A minimalist staircase links the living room to the upper level.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
The home is a series of open and enclosed spaces with ample glazing to provide plenty of natural light.
An alternate view of the living space and wood-paneled fireplace.
Uninterrupted walls of glass in the living area offer views of the Indian Canyons Golf Course, the Disney fountain, and the picturesque mountain range.
The living rooms opens to the backyard.
Vintage chairs and a sofa reference the history of the apartment building, complementing the impact of the original brick wall.
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
Furniture groupings and bright, dramatic accents—like the sapphire banana-fiber rug by Kamy Maison in the main living area—further divide the interior into distinct yet flexible stations. The trio of seating options includes wood-and-cane Cosme Velho armchairs by Claudia Moreira Salles, a plush Soft Dream leather sofa by Antonio Citterio for Flexform, and a blue Fergana sofa by Patricia Urquiola for Moroso. Just beyond, a Fina table, also by Salles, joins Marta chairs by Aristeu Pires and Torch pendants by Sylvain Willenz to form the dining area.
FCstudio updated the 5,000-square-foot apartment by removing several walls in central areas to clarify views and simplify the overall floor plan. The firm also custom-designed the Brazilian walnut room divider with a striking geometric pattern that allows light to traverse throughout the living area.
Around the corner from the foyer, there’s a set of Epos Elan 10 speakers in cherry cabinets.
Living room looking toward entry.
Newly vaulted ceiling expanding the view and horizon from the living room.
Living Room
A new skylight regulates the living room’s natural light. Ronan set up great contrasts in the space with the bone white walls and ceiling, black wall unit with built-in fireplace, and the crisply framed courtyard. The owners enhanced the space further with vibrant photography and furnishings.
The floors are polished concrete, a money-saving move that allowed for splurges like the floor-to-ceiling windows from Chicago Tempered Glass set in Tubelite frames.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.