61 Living Room Recessed Lighting Floor Lighting End Tables Design Photos And Ideas

After: Spacious Living Room
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
The den.
Pictured is the largest of the units, the "not-so-tiny home." Its two bedrooms anchor each end of the home, offering privacy. The homes feature 9-foot ceilings, and this unit can accommodate a king-sized bed.
A variety of carefully placed windows fill the living/dining/kitchen unit with light while maintaining a sense of privacy.
The home's asymmetrical gabled roof defines the ceiling heights of the interior spaces.
The formal living room is bright, airy, and flooded with natural light that streams through a trio of full-height French doors. The doors open the room to a trellis-shaded brick terrace. The space is anchored by a grand fireplace and flanked by a formal dining room and a media lounge.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
The first thing Myers did was replace the cold concrete slab floors with engineered hardwood floors, which instantly warmed up the room.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
Designer Sarah Sherman Samuel sought to populate the living room with low-lying, sculptural furnishings that wouldn't block the views to the exterior and detract from Zook's seamless indoor/outdoor approach. Everything, from the curved couch to the metal coffee table with a rose gold finish, is from AllModern.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The view from the kitchen.
The third bedroom is presently used as a family room.
The lower level features a bonus family room with a wall of built-in media cabinetry.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
The Great Room is stylishly fitted out with a Holly Hunt coffee table, Stefan Heiliger "De Sede" chairs, Thayer Coggin Lloyd sofas, a Robert James Nantucket Occasional Table, and sconces by Lianne Gold for Ralph Pucci.
The residence mitigates the slope with split-level organization. The living room and media room (pictured here) are located a few steps down from the kitchen and dining area on the ground floor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
Living Room
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
The kitchen and living area are connected to a small sun-drenched balcony.
The concrete bearing walls are left exposed in the interior to tie the living spaces with the rock outcroppings.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
In the living area, Lou sits on a Room & Board sofa, while one of the family’s two Great Danes relaxes nearby; the fireplace is by Montigo.
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.
This house is one of the five homes that are part of the Auhaus Release. Only 10 of each design will be built.
Since the owner wanted as much of an open concept as possible, Revollo used a small but impactful detail to designate each space: color. The kitchen is defined by black, the living areas by gray, and the outdoor space by honey.
The home is a series of open and enclosed spaces with ample glazing to provide plenty of natural light.
An alternate view of the living space and wood-paneled fireplace.
The living rooms opens to the backyard.
Built-in storage solutions and floating shelves provide ample storage in the main living space.  Homerwood Hickory flooring and exposed structure reach outwards to the views beyond.
The Dune House is a RIBA Award-winning home created through Living Architecture, a UK-based organization that commissions world-class architects to build holiday rental homes with an overarching goal of expanding the conversation of what constitutes good design. The home, which sits nestled among coastal dunes just steps from the sea, was designed by Jarmund/Vigsnæs Architects as a modern take on English seaside buildings. The roof—constructed to echo the style of local dwellings—features orange steel alloy, which reflects the changing colors of the surrounding landscape. The interior is flanked by banks of windows that overlook the sea and sky for a serene and immersive experience.
A Victorian-style church in London was converted by Gianna Camilotti Interiors into a modern home while keeping its historic charm. The outside may remain a traditional red brick, but the interior features white walls and floors, along with arched windows and wooden beams.
The living room is home to two Bouroullec Brothers designs: the Facett sofa for Ligne Roset, and the Slow chair for Vitra.
Furniture groupings and bright, dramatic accents—like the sapphire banana-fiber rug by Kamy Maison in the main living area—further divide the interior into distinct yet flexible stations. The trio of seating options includes wood-and-cane Cosme Velho armchairs by Claudia Moreira Salles, a plush Soft Dream leather sofa by Antonio Citterio for Flexform, and a blue Fergana sofa by Patricia Urquiola for Moroso. Just beyond, a Fina table, also by Salles, joins Marta chairs by Aristeu Pires and Torch pendants by Sylvain Willenz to form the dining area.
FCstudio updated the 5,000-square-foot apartment by removing several walls in central areas to clarify views and simplify the overall floor plan. The firm also custom-designed the Brazilian walnut room divider with a striking geometric pattern that allows light to traverse throughout the living area.
Living Room

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.