78 Living Room Recessed Lighting Floor Lighting Rug Floors Design Photos And Ideas

This living room features a custom sofa and leather, brass, and hardwood armchairs by Atra Form. A cluster of coffee tables includes the Paloma painted steel coffee table designed by Pedro Ramirez Vazquez, a custom brushed brass side table by Atra Form, and the Telugu Suar stained wood side table by NAMUH.
The kitchen is tucked underneath a children’s playroom, creating a more intimate feeling that contrasts with a soaring ceiling in the family room.
A view of the living room and kitchen.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
The den.
The "library under the stars" features thousands of old books plucked from antique shops.
The living room fully opens and extends to the terrace, allowing for indoor/outdoor living.
Pictured is the largest of the units, the "not-so-tiny home." Its two bedrooms anchor each end of the home, offering privacy. The homes feature 9-foot ceilings, and this unit can accommodate a king-sized bed.
The main level living space of Industrial Farmhouse by Christopher Simmond Architect Inc. is a transparent social hub for viewing the rural landscape. The house is situated to optimize views, as well as protect occupants from the blazing summer sun and stiff winter winds.
A variety of carefully placed windows fill the living/dining/kitchen unit with light while maintaining a sense of privacy.
The home's asymmetrical gabled roof defines the ceiling heights of the interior spaces.
The formal living room is bright, airy, and flooded with natural light that streams through a trio of full-height French doors. The doors open the room to a trellis-shaded brick terrace. The space is anchored by a grand fireplace and flanked by a formal dining room and a media lounge.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The bright and airy interiors are a mix of lightly colored oak floors juxtaposed again dark fixtures and exposed steel beams.
The luminous living room of the “George Washington House” features a soaring, beamed ceiling and extensive glazing.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
In this apartment, Kesha Franklin of Halden Interiors employs a palette of off-whites paired with a dark floor; moments of red in both the artwork and accent furniture enliven the space.
SysHaus completed their first project—a 2,217-square-foot, single-story home in  São Paulo—in collaboration with local architecture studio Arthur Casas Design, who was responsible for the furniture selection, utility systems, finishes, and interior accessories.
The first thing Myers did was replace the cold concrete slab floors with engineered hardwood floors, which instantly warmed up the room.
Designed for indoor/outdoor living, the large open-plan great room is central to the home's layout. It features a stone fireplace and full-height sliding doors which open to the outdoor pool area.
Designer Sarah Sherman Samuel sought to populate the living room with low-lying, sculptural furnishings that wouldn't block the views to the exterior and detract from Zook's seamless indoor/outdoor approach. Everything, from the curved couch to the metal coffee table with a rose gold finish, is from AllModern.
In the living area of actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, redesigned by Funn Roberts to maximize every last inch of space, an Eames lounge chair and ottoman mix with a couch and coffee table by Cisco Home from HD Buttercup. The table in the main room is from West Elm.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The view from the kitchen.
The third bedroom is presently used as a family room.
The lower level features a bonus family room with a wall of built-in media cabinetry.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
The neutral color palette was carried over to the interior design, a collaborative effort between Connie Wone, the senior interior designer at Swatt Miers Architects, and Elisa Chambers of Snake River Interiors.
A view of the living area from the kitchen. The luxury gas fireplace is from Ortal.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
 A central staircase with perforated metal treads and risers allows natural light to filter down from the roof-deck level through the center of the home.
Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor-to-ceiling sliding doors, enhancing the indoor/outdoor living experience and allowing natural ventilation.
Living Room
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The houses are equipped with rainwater capture and reuse mechanisms, and photovoltaic panels for solar energy.
The kitchen and living area are connected to a small sun-drenched balcony.
A pink Wassily chair reworked by Anne Suttles, Noah Marion, and Austin Powder Coating.
A sofa from Conran Shop, and a vintage boucherouite rug from Pink Rug Co.
In the main living space, brightly colored furnishings—including an iconic womb chair and a sofa from Ligne Roset—create a playful interior space for lounging. A laminated glass floor allows light to pass further between the various levels.
The concrete bearing walls are left exposed in the interior to tie the living spaces with the rock outcroppings.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Here is a peek at the living room looking toward the entry.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
This house is one of the five homes that are part of the Auhaus Release. Only 10 of each design will be built.
Since the owner wanted as much of an open concept as possible, Revollo used a small but impactful detail to designate each space: color. The kitchen is defined by black, the living areas by gray, and the outdoor space by honey.
Living Area

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.