124 Living Room Recessed Lighting Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

An Acucraft fireplace divides the family room from the living room. The interior flooring is also by Madera-Trade.
Stained wood and plenty of large windows give the interiors a warm, bright, and cozy feel.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
"The wood adds warmth and consistency to the space, balancing the tough exterior," explains architect Harley Graham.
The Great Room is stylishly fitted out with a Holly Hunt coffee table, Stefan Heiliger "De Sede" chairs, Thayer Coggin Lloyd sofas, a Robert James Nantucket Occasional Table, and sconces by Lianne Gold for Ralph Pucci.
The massive, thermally broken steel windows were installed by crane.
The open-plan living areas feature rift sawn white-oak floors, teak ceilings, and plaster walls that provide a soft contrast to the hard steel-beams and lines.
A powder room is sandwiched between the dining room and den.
To give the interior a more open and spacious feel, the team exposed the ceiling beams.
Interiors were designed by Kristin Kilmer Design, Inc.
Greene's golden retriever, Hudson, hanging out in the living room.
Living Room reading corner
The outdoor lounge chairs and chaise are by Richard Schultz for Knoll.
A look at the living room vignette. All original ornamental details have been pared down to fit into the context of a more modern aesthetic.
Floor-to-ceiling glass walls on both sides of the main living room allow sweeping views straight through the house.
The material palette of concrete, weathered steel, and natural cedar mimics the colors and textures of the hills.
The neutral color palette was carried over to the interior design, a collaborative effort between Connie Wone, the senior interior designer at Swatt Miers Architects, and Elisa Chambers of Snake River Interiors.
A view of the living area from the kitchen. The luxury gas fireplace is from Ortal.
A soaring ceiling delivers a sense of drama to the open-plan great room.
The floors throughout the home are rift-cut American White Oak finished with Rubio Monocoat.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
In the living room, the slanted, open-joist ceiling rises to almost 10 ½ feet. A fusuma door leads  to the dining room. The torso sculptures are by Janice Trimpe.
Bright white walls and warm wood details provide the perfect backdrop for an array of colorful furnishings.
Moveable glass walls allow the home to open completely to the garden.
Interior designer Tici Andriani sourced furnishings from Casual Móveis. Galeria Eduardo Fernandes curated the home's extensive artwork.
A look inside the den with a second fireplace. "Jackie actually had to buy the quarry in Italy as they were running out of marble for the home," notes the listing agents. "Jackie brought the workers over from Italy to build and place the three connected fireplaces. The quarry passed with his estate when he passed away."
The property includes four bars—one of which seats 13 people.
Full-height glazing wraps around the home for spectacular views of the woods.
"The concept of the home is a musical note—hence the roundness of the design. As with a note, it never ends," explain the RE/MAX TOWN & COUNTRY listing agents.
Extensive glazing provides ample natural light and panoramic views of the surrounding scenery.
The courtyard seamlessly integrates the indoor and outdoor space.
The living room boasts original wood paneled ceiling and walls, and beautiful built-in bookshelves.
The upper level is home to the dining room, living room, and kitchen.
Potrero Residence Living-Dining-Kitchen
Potrero Residence Living
Stadt Architecture’s Christopher Kitterman transformed a generic studio in Chelsea into a bright one-bedroom apartment for Vancouver couple Dale Steele and Dan Nguyen. The living room features a Hans Wegner GE290 lounge chair upholstered in leather by Spinneybeck, a round rug and Cobble Hill Adams sofa from ABC Carpet & Home, a Pedrera coffee table by Gubi, and a Bob side table by Poltrona Frau. An automated lift raises a TV from inside the custom millwork under the window. Acid-etched tempered glass doors lead to the bedroom.
The open plan was designed for family gatherings and easy entertaining.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
The den, located above the living room, connects to an at-grade fire pit terrace to the south, as well as an elevated deck with views of the lake to the north.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
Shane and Claire have a one-year-old son, Malcolm.
"One great thing about tiny homes is that you can do all the details," explains Latimer.
"Cornelia is a real rock star," says Latimer of his client-turned-friend. "She is one of the most amazing people I have ever met."
A large picture window sits above Funke's writing desk. The desk was brand new, and Latimer had to put it through a few processes to achieve a certain patina.
Every detail was customized specifically to meet Funke's requirements, including the custom paint and stain. The reclaimed hardwood floors are a mix of woods, and all the interior siding is maple.
When redesigning “Madmen” actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, architect Funn Roberts installed custom shoji-style screens of to conceal the closet and provide privacy for the adjacent shower and soaking tub.
Rotating artwork—all made by various female artists—is displayed on the walls.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
Natural ledgestone surrounds the fireplace in the living space
LEED Certified, the house has sustainable features such as bio-based spray foam insulation, a 98% energy efficient boiler, low-flow plumbing fixtures, LED lighting, FSC certified ipe and cedar, recycled cement board panels, bamboo floors, radiant floor heat, and a green roof.
A daybed is set along the southern wall, next to two translucent, battened screens, that when opened, present beautiful views of the Brisbane river.
On the southern side of the house is library and living room with a fireplace.
An overview of the spaces.
The enclosed terrace now has a bar and a den-like area.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.