193 Living Room Recessed Lighting Light Hardwood Floors Chair Design Photos And Ideas

Birdseye designed the home to be "as visually quiet as possible," says Mac.
Mac describes adding the fireplace’s Domingue plaster finish as a real "labor of love." "The end result was a credit to the builder and his team. It really pulled the spaces together, and there is nothing better than the natural light playing with the plaster finish," explains the architect.
The main living area features a black pellet stove in the corner and a raw-edge, white oak window seat, which add rustic elements to the clean, bright space.
The fireplace was painted white and now has a wood stove installed (not shown). "Once we got the wood stove, the room just came to life and became super cozy," says Jocie.
The mezzanine level hosts the bedrooms and overlooks the lower living spaces.
Floor-to-ceiling glass doors that stretch 27 feet long connect the interior to the side patio.
Around the corner from the kitchen, a family room sits between the courtyard on one side and the backyard on the other.
A concealed door opens into the principal bedroom suite.
In the living room, an Era sofa from Lytle Pressley joins a Calder coffee table by Minotti and a Grand Repos armchair and ottoman by Antonio Citterio for Vitra. The fireplace is by Fireorb.
“The house went up so fast compared to a lot of buildings we do, because it’s such a simple design,” explains designer Tim Whitehill.
The mezzanine level was transformed into a family room, leaving the fireplace pretty much as is. A painting by Anyeley’s sister, Addoley Dzegede, hangs over a Thataway sofa by Blu Dot. Above the fireplace is a Frame TV by Samsung, displaying a piece by San Francisco artist Barry McGee.
The open-plan living area features rift-cut white oak flooring.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The home’s interior is a fusion of glass and reclaimed redwood, the latter sourced from a nearby decommissioned airplane hangar.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
Given the home’s tight and efficient footprint, the architects sought to use simple materials and strategic moves to delineate different spaces and uses. The lower ceiling height of the living room, for example, distinguishes it from the dining area, which has a taller ceiling.
The family room on the second level.
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
Bean Buro’s Urban Cocoon draws inspiration from Japanese teahouses. This reference point can be felt at the entryway, which features light timber and slatted screens.
For the owners of the Jackson Residence—a retired couple with grown children—the completion of their contemporary rural home in Jackson, Wyoming, has been a long time coming. They acquired a sloped plot set amidst a dramatic landscape at the crest of the Gros Ventre Butte long ago—but they decided to wait until retirement before approaching Bohlin Cywinski Jackson to design and build their long-awaited forever abode.
Park City Design + Build created this indoor/outdoor, energy-efficient home for a Danish interior designer and her family.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
Boasting 18,500 square feet, the sleek residence is spread across three levels. A free-flowing layout allows the main living areas to seamlessly connect among the middle floor.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
A minimal material palette is a hallmark of Evoke International Design’s projects.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
When the current owners laid eyes on this home's spectacular city views, they instantly fell in love with the 1958 dwelling. In addition to amazing vistas, the custom-designed house had an authentic midcentury vibe and a cool chevron floor plan. However, the 3,600 square foot home had tiny, closed-off rooms, awkward spaces, and low ceilings that were "begging to be vaulted." Portland-based Risa Boyer Architecture renovated the midcentury house, opening up ceilings to make them vaulted, adding floor-to-ceiling windows, and expanded the kitchen and gave it a modern look with walnut cabinets.
“Versus a flat ceiling or a flat roof, when you have that bolted ridge above you, it creates a completely other type of interior experience for the client, which we find people love, we love ourselves, and it is much more human,” says Klymson.
Ladder to loft adds a playful element.
A hand-cut stone fireplace anchors one corner of the living room, which offers space for several seating areas. Long stretches of wall space also create the perfect canvas for displaying artwork.
As their primary residence for many years, Rubin and Hattis filled the home with an expansive collection of art. The living room features a two-story, barrel-vaulted ceiling and wrap-around clerestory windows, all of which cast dramatic angles of light into the space.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
One big change was to remove a fireplace at the side of the living room, says Liang, shown seated in the chair: "It was blocking the space, the flow from indoor to outdoor on the lower patio."
The architects incorporated sustainably sourced parota wood into the living room’s sunken seating area. The Turn Tall side table is from Blu Dot, and the pillows are from West Elm.
The living area has a direct connection to the outdoors via a custom-made retractable wall of glass that leads to the backyard, a perfect spot for alfresco dining.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
The Artichoke light in bronze from Louis Poulsen joins Vitra cork stools and leather couches from Borge Mogensen.
Designed as a place to relax and take in the view, the living area features a custom sectional covered in fabric by Kravet and swivel chairs in fabric by Brentano. "Everything is family-friendly,” says Kendra. “We weren’t just designing for beauty—it had to be functional.” The custom table was finished with teak paper cord. The sconce is by Allied Maker.
In the living room, reclaimed white oak beams clearly mark where the wall stops and the gables begin. The <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Sofa and rug are from Restoration Hardware.</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;"> </span>
Front entry and living area.
Neutral setting let the view of the city come to play.
Stone and wood veneer block define the space without separate it.
View from the kitchen looking towards rear yard and mudroom.  Hidden doors conceal access to the powder room and the mudroom and its access to the rear deck, yard and parking, placing greater priority on the relationship between interior and exterior living spaces. 

Chair: Bonaldo Blazer Lounge Chair
Lamp: Cattelan Italia Lampo
Minimal, Scandinavian-inspired furnishings fill the Dunn House in Toronto.
Cable railings extend across the open loft area, while open shelving houses colorful art.
The kitchen is tucked underneath a children’s playroom, creating a more intimate feeling that contrasts with a soaring ceiling in the family room.
Melanie Gaither Interiors selected light, beachy furnishing and finishes to match the view outside Haystack Rock Getaway. A deck outside the living room extends the connection to the ocean.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.