54 Living Room Recessed Lighting Light Hardwood Floors Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

Birdseye designed the home to be "as visually quiet as possible," says Mac.
Mac describes adding the fireplace’s Domingue plaster finish as a real "labor of love." "The end result was a credit to the builder and his team. It really pulled the spaces together, and there is nothing better than the natural light playing with the plaster finish," explains the architect.
The fireplace was painted white and now has a wood stove installed (not shown). "Once we got the wood stove, the room just came to life and became super cozy," says Jocie.
The mezzanine level was transformed into a family room, leaving the fireplace pretty much as is. A painting by Anyeley’s sister, Addoley Dzegede, hangs over a Thataway sofa by Blu Dot. Above the fireplace is a Frame TV by Samsung, displaying a piece by San Francisco artist Barry McGee.
The open-plan living area features rift-cut white oak flooring.
The rear wall with stacking sliding doors opens to surrounding decks and the "hero" view.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
The light-filled living room features a Kasota limestone fireplace. The slab stones were “fleuri” cut across the grain for a swirl effect, then sandblasted to age.
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
LED lighting playfully highlights the zig-zag form created where the timber stairs met the wall.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
A hand-cut stone fireplace anchors one corner of the living room, which offers space for several seating areas. Long stretches of wall space also create the perfect canvas for displaying artwork.
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
The architects incorporated sustainably sourced parota wood into the living room’s sunken seating area. The Turn Tall side table is from Blu Dot, and the pillows are from West Elm.
The living area has a direct connection to the outdoors via a custom-made retractable wall of glass that leads to the backyard, a perfect spot for alfresco dining.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
The Artichoke light in bronze from Louis Poulsen joins Vitra cork stools and leather couches from Borge Mogensen.
In the living room, reclaimed white oak beams clearly mark where the wall stops and the gables begin. The <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Sofa and rug are from Restoration Hardware.</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;"> </span>
PARLOR FLOOR - LIVING ROOM (DOORS CLOSED)
Photo © Ashok Sinha
Serene natural materials were used throughout the house to weather well under harsh conditions, as well as to create the sublime color palette.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
A simple palette of painted brick, white oak, concrete, and raw steel form a visual language that weaves old to new in Zen Light by Barrett Studio Architects.
Expansive windows on both sides of the open living area bring the outside in. Marvin doors, the Ultimate Swinging French door, flank the mahogany-wrapped fireplace and provide easy access to the screened porch.
Most of the furnishings are from from Globe West.
A closer look at the main living space. Upstairs is a 600-square-foot wraparound mezzanine.
Fireplace Detail w/ Custom Hinged Screen
Living Room
The chimney is clad in stone, with a fireplace on each floor, and can be seen through the large skylight in this living space.
A detail of the wood-buring fireplace.
The cozy living area features a white-on-white palette.
Living Room
In the living room, the ceilings were vaulted, which now adds to the bright and airy feeling of the open-plan layout.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Lift-slide doors by Dynamic Windows allow easy access to planted rooftops that serve as small yards. The staggered rectangular panes, also by Dynamic Windows, reference the home’s multilevel configuration.
In the living room, layers of plaster were removed to expose the original brick fireplace surround, and a brick step was added; the black metal gas insert is by Heat &amp; Glo. Tablo Tables from Normann Copenhagen sit on a rug from Safavieh, and the light fixture was designed and fabricated by Nathan Warner of Warbach.
-
Denver, Colorado
Dwell Magazine : September / October 2017
Living Room
Living room with linear tray ceilings with LED uplighting. Modern fireplace with stacked tile surround.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.