296 Living Room Recessed Lighting Light Hardwood Floors Design Photos And Ideas - Page 2

LED lighting playfully highlights the zig-zag form created where the timber stairs met the wall.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
A minimal material palette is a hallmark of Evoke International Design’s projects.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
When the current owners laid eyes on this home's spectacular city views, they instantly fell in love with the 1958 dwelling. In addition to amazing vistas, the custom-designed house had an authentic midcentury vibe and a cool chevron floor plan. However, the 3,600 square foot home had tiny, closed-off rooms, awkward spaces, and low ceilings that were "begging to be vaulted." Portland-based Risa Boyer Architecture renovated the midcentury house, opening up ceilings to make them vaulted, adding floor-to-ceiling windows, and expanded the kitchen and gave it a modern look with walnut cabinets.
“Versus a flat ceiling or a flat roof, when you have that bolted ridge above you, it creates a completely other type of interior experience for the client, which we find people love, we love ourselves, and it is much more human,” says Klymson.
Ladder to loft adds a playful element.
A hand-cut stone fireplace anchors one corner of the living room, which offers space for several seating areas. Long stretches of wall space also create the perfect canvas for displaying artwork.
As their primary residence for many years, Rubin and Hattis filled the home with an expansive collection of art. The living room features a two-story, barrel-vaulted ceiling and wrap-around clerestory windows, all of which cast dramatic angles of light into the space.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
One big change was to remove a fireplace at the side of the living room, says Liang, shown seated in the chair: "It was blocking the space, the flow from indoor to outdoor on the lower patio."
The architects incorporated sustainably sourced parota wood into the living room’s sunken seating area. The Turn Tall side table is from Blu Dot, and the pillows are from West Elm.
A view looking from the kitchen to the open family room, which is outfitted with sofas by Perez Furniture. Above, interior windows in the upstairs bedrooms look out onto the double-height dining area and a view out of the giant window wall.
The living area has a direct connection to the outdoors via a custom-made retractable wall of glass that leads to the backyard, a perfect spot for alfresco dining.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
The Artichoke light in bronze from Louis Poulsen joins Vitra cork stools and leather couches from Borge Mogensen.
Designed as a place to relax and take in the view, the living area features a custom sectional covered in fabric by Kravet and swivel chairs in fabric by Brentano. "Everything is family-friendly,” says Kendra. “We weren’t just designing for beauty—it had to be functional.” The custom table was finished with teak paper cord. The sconce is by Allied Maker.
In the living room, reclaimed white oak beams clearly mark where the wall stops and the gables begin. The <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Sofa and rug are from Restoration Hardware.</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;"> </span>
Front entry and living area.
Neutral setting let the view of the city come to play.
Stone and wood veneer block define the space without separate it.
View from living room toward kitchen and dinning rooms.   This view demonstrates a home where living spaces are both open and defined, expansive and broken down in to more intimate parts

Sofa: Bonaldo Slab Plus Sofa  
Coffee Table: Accursio La Cividina 
Art: Out of the Darkness by Catherine Schmid
Woodburning Stove: Morso
View from the kitchen looking towards rear yard and mudroom.  Hidden doors conceal access to the powder room and the mudroom and its access to the rear deck, yard and parking, placing greater priority on the relationship between interior and exterior living spaces. 

Chair: Bonaldo Blazer Lounge Chair
Lamp: Cattelan Italia Lampo
Minimal, Scandinavian-inspired furnishings fill the Dunn House in Toronto.
A pop-out nook on the second floor provides a cozy place to curl up with a book.
Cable railings extend across the open loft area, while open shelving houses colorful art.
The kitchen is tucked underneath a children’s playroom, creating a more intimate feeling that contrasts with a soaring ceiling in the family room.
Melanie Gaither Interiors selected light, beachy furnishing and finishes to match the view outside Haystack Rock Getaway. A deck outside the living room extends the connection to the ocean.
The open kitchen overlooks the living room.
A wall of floor-to-ceiling glass brings a strong sense of the outdoors into the open-plan living room.
There are few people more serious and passionate about spa time than Singaporeans. ESPA is a luxury refuge with more than 100,000 square feet of dedicated spa space. The property offers cutting-edge treatments, saunas with lush views, crystal steam rooms, Turkish hammam provisions and a number of vitality pools.
PARLOR FLOOR - LIVING ROOM (DOORS CLOSED)
Photo © Ashok Sinha
PARLOR FLOOR - LIVING ROOM & KITCHEN
Photo © Ashok Sinha
Serene natural materials were used throughout the house to weather well under harsh conditions, as well as to create the sublime color palette.
The Miller House and Garden features a custom-made sofa in the open-plan living area designed by Saarinen with textiles by Girard. The home was widely published and is in part credited for the popularity of conversation pits in the 1950s and 1960s.
Bedroom Open to Living Room
There is also a den with a wet bar that opens to a patio and a sculpted English garden.
“One of my favorite pieces we designed for the space is the reception desk,” says Thomas Gibbons, creative director at Bond Collective. “It’s upholstered in this beautiful, channeled deep-chocolate leather and topped with marble.” The space also houses custom chevrons and motifs, as well as light European oak floors.
Living Room 01
The teachers' room is tucked below the staircase.
Whether it's merely picking up toys or performing spontaneous plays, an active imagination is always celebrated here.
Custom modular furniture and a slide that conjures indoor playground vibes are among the highlights at the sustainably minded Lion International Kindergarten.
A sunroom provides additional living space.
Gold poufs in the living area are among the home's post-renovation accents.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
A hanging orb fireplace and an insert of warm wood flooring help define the living room within the open floor plan.
Sliding glass doors open to a private rear garden for indoor/outdoor entertaining during the warmer months.
The open-plan great room is bright and airy, with a modern feel that nods to the home's midcentury roots.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
A double-height graffiti wall is bathed in natural light.
The firm also created a rooftop patio tucked behind the exterior cornice parapet. The rug is by Cold Picnic.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.